Dukátové halušky podľa Terézie Vansovej fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 9. februára 2015

Listovanie v starých knihách má svoje neopakovateľné čaro, síce nemám knihu, ale vďaka dikta.eu sú dostupné verejnosti. Tento recept ma okrem ďalších zaujal a Zobraziť celý popisListovanie v starých knihách má svoje neopakovateľné čaro, síce nemám knihu, ale vďaka dikta.eu sú dostupné verejnosti. Tento recept ma okrem ďalších zaujal a došlo aj na realizáciu. Posúďte sami...

4
porcie
20 minút
príprava
22-25 minút
na 220 °C

Suroviny

300 g
250 g
3 ks
3 ks
štipka
80 g
hrsť
2 lyžice
50 g
1/2 litra
3 lyžice




Postup

  1. 1

    Z múky, smotany, žĺtkov a 1 lyžice cukru vymiešame úplne hladké cesto.

    Dukátové halušky podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k cestu a zmiešame spolu. Vznikne nám haluškové cesto. Mlieko dáme variť do nádoby s hrubším dnom, osladíme 2 lyžicami cukru a za pomoci veľkej a malej lyžice hádžeme do mlieka halušky. Naraz nie veľa, aby sa nezlepili. Toto množstvo cesta som vyvarila v mlieku na 4x. Treba opatrne odspodu miešať, aby halušky neprihoreli, krátko povariť a sitkom vybrať.

    Dukátové halušky podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zapekaciu misu, alebo tortovú formu vymažeme maslo, posypeme orechami, hrozienkami, ktoré v rume odpočívali a jemne pocukrujeme. Na túto zmes nasypeme uvarené halušky.

    Dukátové halušky podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrstvíme pokiaľ sa nám neminie cesto, mlieko v ktorom sme obvárali halušky získa takú krémovú konzistenciu a to vylejeme po vrchu halušiek, polejeme rozpusteným maslom a dáme zapekať do rúry vyhriatej na 220 stupňov.

    Dukátové halušky podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Formu odstránime a nakrájame, kto má chuť môže ešte pocukrovať. Nie je to presladené, prípadne poliať nejakou čokoládou, karamelom...ozdobiť šľahačkou, fantázii sa medze nekladú...Chutí to ako taká vylepšená žemľovka, zaujímavé...Dobrú chuť!

    Dukátové halušky podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

afataga
no ale toto vobec nie je pracne :-), moze byt fajna ta vylepsena žeľovka :.), ale robit to nebudem
sovka62
Fíha, vyzerá to dobrééééé.. Len mi prosím ťa, napíš, či ti to mlieko nepriháralo, lebo je na ohni dosť dlho. A ešte by som rada vedela,či si uvarené hlušky pomastila, aby sa nezlepili. Ďakujem a 5hv + KK.
zuzanka1367
@sovka62 mlieko neprihorelo,varila som v hrnci so sendvičovým dnom a usilovne som miešala po dne, halušky som nemastila, ako som ich vybrala, tak išli hneď na orechy, posypala som ich ďalšími orechami a jemne pokvapkala rozpusteným maslom . Keď som mlieko vyliala na halušky, tak tam už bola taká usadenina, ale neprihorela. Pomohol by aj hrniec na mlieko :)
mariamka
nase stare mamy mali inu trpezlivost,, si to pekne zmakla, autenticky, mam tu knihu v pdf a veru, mam respekt,, foto vzdy vychytas, aj ten lipovy caj, mnam :)
tiginko
opäť pekný recept a krásne odfotený k tomu. Máš cit pre detaily, šikovná. Ale to už sa opakujem :-)
zuzanka1367
@afataga ej veru som bola rada, že môžem riad naložiť do umývačky :) @mariamka ja ich idem tiež posťahovať a počas dlhých zimných večeroch namiesto zmysluplných seriálov prezerať, možno sa na niečo ešte odvážim :) vďaka. @tiginko ďakujem pekne, aj sa červenám trošku...@izabellka929 si milá, raz mi dáš školenie ohľadom Tvojho krájania koláčov, tíško obdivujem...@babkamt vďaka...
radost
@ZUZI...ot ázka lenivej babky:
nemohol by byť proces krátky..??
halušky dľa teba-posypať orechami-prípadne mliekom..masielkom..a basta..nebola by to jedlá bašta..??
bez zapekania..
daj radu..halušky vyzerajú fajnovie..bolo by to rýchlejšie hotovie..:-)
1x zdezda
sovka62
Zuzanka, ďakujem, mám ich uložené, tak vyskúšam.
havino
nepoznám nič podobné a pani Vansovu mám tiež v pdf-ku, ani som to tam nepostrehla, vždy prídeš s nepoznaným, krásne a lákavé foto, uložím, zaujalo ma to veľmi
v tom istom oranžovom podnose mám syrové nite pred sebou :-)
zuzanka1367
@havino ,ďakujem pekne, z toho podnosu tak dobre chutí, mám spolužiaka zo Žiliny a keď stretnutie, tak len so syrovými niťami, sú fantastické!!! Recept, je Z novej kuchárskej knihy 1914 zo strany 200 ako 344 recept a ešte sa chystám na ryžový melange, recept číslo 470.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia