Dukátové halušky podľa Terézie Vansovej fotorecept
Foto: zuzanka1367
Listovanie v starých knihách má svoje neopakovateľné čaro, síce nemám knihu, ale vďaka dikta.eu sú dostupné verejnosti. Tento recept ma okrem ďalších zaujal a Zobraziť celý popisListovanie v starých knihách má svoje neopakovateľné čaro, síce nemám knihu, ale vďaka dikta.eu sú dostupné verejnosti. Tento recept ma okrem ďalších zaujal a došlo aj na realizáciu. Posúďte sami...
porcie
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Z múky, smotany, žĺtkov a 1 lyžice cukru vymiešame úplne hladké cesto.
-
2
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k cestu a zmiešame spolu. Vznikne nám haluškové cesto. Mlieko dáme variť do nádoby s hrubším dnom, osladíme 2 lyžicami cukru a za pomoci veľkej a malej lyžice hádžeme do mlieka halušky. Naraz nie veľa, aby sa nezlepili. Toto množstvo cesta som vyvarila v mlieku na 4x. Treba opatrne odspodu miešať, aby halušky neprihoreli, krátko povariť a sitkom vybrať.
-
3
Zapekaciu misu, alebo tortovú formu vymažeme maslo, posypeme orechami, hrozienkami, ktoré v rume odpočívali a jemne pocukrujeme. Na túto zmes nasypeme uvarené halušky.
-
4
Vrstvíme pokiaľ sa nám neminie cesto, mlieko v ktorom sme obvárali halušky získa takú krémovú konzistenciu a to vylejeme po vrchu halušiek, polejeme rozpusteným maslom a dáme zapekať do rúry vyhriatej na 220 stupňov.
-
5
Formu odstránime a nakrájame, kto má chuť môže ešte pocukrovať. Nie je to presladené, prípadne poliať nejakou čokoládou, karamelom...ozdobiť šľahačkou, fantázii sa medze nekladú...Chutí to ako taká vylepšená žemľovka, zaujímavé...Dobrú chuť!
nemohol by byť proces krátky..??
halušky dľa teba-posypať orechami-prípadne mliekom..masielkom..a basta..nebola by to jedlá bašta..??
bez zapekania..
daj radu..halušky vyzerajú fajnovie..bolo by to rýchlejšie hotovie..:-)
v tom istom oranžovom podnose mám syrové nite pred sebou :-)
. :)