Drožďová / kvasnicová nátierka

jahodovelizatko - fotkajahodovelizatko, 5. augusta 2012

Tento recept som sa sem rozhodla pridať kvôli tomu, že som si všimla, že kvasnicová pomazánka sa už síce nachádza na vareche, ale ja Zobraziť celý popisTento recept som sa sem rozhodla pridať kvôli tomu, že som si všimla, že kvasnicová pomazánka sa už síce nachádza na vareche, ale ja by som tieto receptíky skôr nazvala ako miešané vajíčka s kvasnicami (čo ja taktiež veľmi chutné) a nie pomazánka. Tak ak sa neurazíte, tak pridám i svoju kvasnicovú pomazánku, ktorú zbožňujeme celá naša rodina (nevydrží v chladničke dlhšie ako 2h) a je v nej podľa mňa hlavná prísada všetkých pomazánok a nátierok a to maslo, ktoré zjemňuje chuť kvasníc.:)

20 minút
príprava

Suroviny

2 KL
1 ks
1 ks
50-60 g
2 ks
1 alebo 2 ks
1 alebo 2 KL




Postup

  1. 1

    Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, nato pridáme droždie a pražíme tak dlho až kým nestratí drožďový zápach, nezačne sa pripekať a voňať ako mäso. Potom ho odložíme, pridáme vajcia a dopražíme dohusta. do vychladnutej zmesy zamiešame maslo, soľ, korenie, nadrobno posekanú uhorku a horčicu. Namiesto uhorky môžeme pridať lyžičku rajčiakového pretlaku a trocha sardelovej pasty alebo natvrdo uvarené vajíčko (tieto variácie sú tiež ohromne chutné). Nátierku dobre premiešame a necháme v chlade stuhnúť, aby sa chute spojili. Potom natrieme na chlebík - či už čerstvý biely alebo zdravý fitness-chlebík ako ja a môžeme papať do nemoty :)))). Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

lamitka86
Tento receptík mi prišiel práve vhod, lebo som mala doma väčšie množstvo kvasníc a nevedela som čo s nimi a tá pomazánka je famózna. Naozaj je to s maslom oveľa chutnejšie ako len také tie ako si nazvala omeletky s kvasnicami :) Môj manžel ju celú zlupol na posedenie. Už máme len trošku, asi ju urobím ešte raz.
jahodovelizatko
To som rada, dievčatá! :) Množstvo ingrediencií si uspôsobte už podľa seba samozrejme... Ja mám napríklad rada takú kvasnicovejšiu nátierku, tak dávam aj 2 ks droždia. :)) Ale to už je na vás, gazdinky.
inkaa
kvasnicovú nátierku zbožňujem,vdaka za recept,určite vyskúšam.
danda3
Vyskúšam, drožďovú milujem a táto Tvoja sa mi veľmi páči.♥
elekra
Pripomenula si mi detstvo. Veru si ju spravím aj ja....
mariaklara
Kvasnicovú milujem / len moja polovička vždy mrmle, že smrdí pri príprave /, ale nech, aj tak si ju urobím.
cistinka
Kvasnicovú pomázanku som ešte neskúšala, no mala by som to napraviť :-)
jahodovelizatko
Vyskúšajte a dajte vedieť. Po spapaní budete mať lepší pocit, že ste urobili niečo pre svoje zdravíčko, keďže kvasnice sú veľmi zdravé.:)

"Dodnes jsou kvasnice považovány za zázračný produkt přírody. Současné výzkumy už jen potvrzují vysokou koncentraci všech vitaminů řady B, které přináší mnoho blahodárných účinků - vyhlazují vrásky, čistí a zpevňují ochablou pokožku a vypíná kontury. Kvasnice jsou také přirozeným bohatým zdrojem stopových prvků, především železa, mědi, zinku a manganu, a také minerálních látek – vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku a sodíku. Obsahuje enzymy, bioaktivní látky a vitamíny, díky kterým kvasnicový extrakt stimuluje regeneraci buněk a metabolismus pokožky a intenzivně ji tak chrání. Konzumací kvasnic nebo jejich produktů získáte lesklé, zdravé vlasy, zdravou pleť bez akné a podpoříte i kvalitu nehtů. Celkově vám kvasnice neboli vitamíny B přidají na kráse i na zdraví. Vitamín B2 - Riboflavin se lehce vstřebá, jeho nadbytek se vylučuje z těla močí, a proto předávkování není prakticky možné. Nedostatek vitamínu B2 se projevuje hlavně zánětlivými změnami kůže (dermatitidami) a sliznic. Příznaky nedostatku vitamínu můžou být např. rozpraskané koutky rtů, afty, bolest v krku, pálení očí, mastící se vlasy, ospalost, suchá a drsná kůže, záněty spojivek a světloplachost. Vitamín B1 - Thiamin podporuje přeměnu energie, zlepšuje náladu, posiluje srdce, zklidňuje zažívací potíže. Existuje přímá návaznost mezi nedostatkem thiaminu a onemocněním srdce.Tiamin je nezbytný pro přeměnu sacharidů z potravy v energii. Podporuje paměť u nemocných s Alzheimerovou chorobou. Thiamin se používá i při léčení abstinenční psychózy při léčbě z alkoholismu."
eraserhead
pol krabičky maslo, to je asi koľko? a to maslo v krabičke nejaká nová značka?
evanaaa
Robila som ju aj ja, a spravím, keď nebude doma muž, lebo aj on by frflal na ten pach....a ozaj, oprav si to maslo, asi to bude polovička zo 125 g ?
duschko
Moji chlapci drozdovku zboznuju. Musim im ju pravidelne pripravovat. No bez horcice a kyslej uhorky. Vyskusam aj tvoj recept. Ukladam do MKK.
bolimur
Vyskusam urcite.

Mal by som komentar ale zrejme patri k tym druhym kvasnicovym pomazankam. Takze si pozriem najskor tie.

Hodne radosti pri vareni prajem.
rea1
od môjho detstva sa u nás robila kvasnicová pomazánka. mama robila takú - na cibuľke rozpustiť kvasnice, potom pridať vajcia, lyžicu horčice a miešať, kým vajcia nestuhnú. je to fajn. neskôr som si ja s dcérou robila tzv. skrátenú verziu :-) : roztopiť veľa veľa kvasníc, keď voňajú, prihodiť hrsť na drobno nasekanej petržlenovej vňate, odstaviť, dať panvicu na roh stola, z každej strany si sadla jedna, do jednej ruky kornšpic, do druhej polievková lyžica a už to išlo. :-)))
zuarimo
Ďakujem za recept. Ukladám do MKK a idem na to.
fifipierko
Musím vyskúšať takúto s vajíčkom. Ja to robievam tak, že na oleji (bez cibule) zahrejem - rozpustím droždie. Rozmiešam maslo so smotanovým syrom (karička alebo syrokrém) , pridám trochu horčice, roztopené droždie (nemusí byť úplne vychladnuté, ale nie horúce) a na záver na jemno nasekané paradajky a papriku . Podľa chutí osolím, pridám čierne korenie a aj trochu čili (my máme radi pikantné).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia