Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed fotorecept
Foto: sracz
Teraz sa zavďačím vegetariánom, ale aj našinec sa občas dostane do situácie, kedy je „postavený“ pred zelený tanier. Moje krajšie JA, sa Zobraziť celý popisTeraz sa zavďačím vegetariánom, ale aj našinec sa občas dostane do situácie, kedy je „postavený“ pred zelený tanier. Moje krajšie JA, sa opäť hotuje do plaviek pred novou letnou sezónou a obdarovalo ma konštatovaním, „uznaj, že takto sa pred ľuďmi ukázať nemôžem“! Už dávno som si v obchodoch všimol plod verne podobný banánu. Je to plantain a ja som ho ešte neochutnal. Teraz bol dôvod na akciu, spolu s baby paradajkami a ružičkovým kelom. Bazalička voňavá, moja verná láska v kuchyni, mi pomohla.
porcie
príprava
Suroviny
500-600 g (baby) |
|
1 000-1 200 g (podľa veľkosti 10-12 ks) |
|
2-3 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
2-3 PL (grécky) |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
240-250 g |
|
240-250 ml čerstvá |
|
Postup
-
1
Dve balenia baby paradajok umyjeme, necháme odkvapkať a dosušíme papierovým obrúskom. Potom ich rozložíme do pekáča, ja som použil oválnu porcelánovú zapekaciu misu, posypeme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a pokropíme gréckym olivovým olejom. Rukami premiešame, rozprestrieme po pekáči a na 10 minút vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom ich premiešame kuchyňskou „špachtľou“, semo-tamo pokryjeme „hoblinkami“ z 2-3 PL masla a dopečieme ešte 10 minút.
-
2
Podobne som postupoval aj s ružičkovým kelom a plantainom. Z jednotlivých „ružičiek“ kelu som poodrezoval špinavé konce (uvoľnené lístočky som odložil a použijem ich v nejakej polievke) a rozrezal ich na polovičky. Olúpaný plantain som pokrájal asi na 20 mm kolieska.
-
3
Polovičky ružičiek kelu a kolieska plantainu som preložil na pekáč a podobne ako baby paradajky ich posolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (pomocou tzv. „peprovej bazuky“) a pokropil tentoraz rastlinným olejom. Rukami premiešal a porozkladal po pekáči, reznými stranami nadol. Pekáč s týmto „nákladom“ som vložil na 15-18 minút do rúry vyhriatej na 200-210 °C.
-
4
Povrch opečených baby paradajok som posypal pokrájanou čerstvou voňavou bazalkou a
-
5
na kocky pokrájaným gréckym feta syrom.
-
6
Výborne chutí len tak „na sucho“, alebo ako príloha k bársčomu.
-
7
Medzitým skončil „1. polčas“ pečenia ružičkového kelu a plantainu; pomocou kuchynských klieští som ich poobracal, porozkladal po nich zopár hobliniek masla a vrátil do rúry na ďalšiu „¼-hoďku“.
-
8
Hotové som preložil na servírovaciu tácku, posypal pokrájanou bazalkou a
-
9
jemne postrúhaným talianskym syrom Parmigiano – Reggiano. Servírujeme trebárs na tzv. „švédskych stoloch“ a konzumujeme samostatne ako „jednohubky“, alebo s mäsom, či rôznymi omáčkami. Týmto spôsobom je možné pripravovať aj mladé tekvičky, cuketky, petržlen, mrkvu, …, cviklu, či dôkladne „vydrhnuté“ a následne umyté menšie zemiaky aj so šupkou.
-
10
Moja veliaca generál-admirálka jedla pečené baby paradajky priamo zo zapekacieho porcelánu s „vyrážkovým“ chlebom a zajedala k tomu grilované kuracie stehno podľa anglického štýlu, t. j. studené! Ešte stale platí staré známe: „Proti gustu žiaden dišputát“ (There's no accounting for taste)!
Diskusia k receptu