Vianočná štóla

Drážďanská vianočná štóla

Autor receptu: redakcia

Medzičasom vzniklo množstvo variácií vianočnej štóly, ochrannou známkou, ako „pravá“ sa však môže pýšiť len tá, ktorá je vyrobená v Drážďanoch.

20 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
80 minút
na 190-200 °C

Postup

  1. Večer pred prípravou odvážime a pripravíme všetky prísady - kandizovanú citrónovú kôru a kandizovanú pomarančovú kôru nakrájame na jemné pásiky alebo kocky, mandle sparíme a ošúpeme, nahrubo nasekáme, hrozienka pretriedime a všetko dáme na noc do teplej miestnosti.
  2. Na druhý deň preosejeme múku do misky, urobíme do stredu jamku a do nej rozdrobíme droždie. Zmiešame ich s polovicou vlažného mlieka a 3 ČL cukru, prikryjeme a necháme kysnúť, kým povrch kvásku nenapučí.
  3. Múku a predpracované cesto zmiešame s cukrom, so soľou, s korením, mäkkým, ale nerozpusteným maslom a vlažným mliekom tak, aby vzniklo hladké, nelepivé a lesklé cesto. Cesto intenzívne miesime, kým sa neodlepí od okraja misy a nezačnú sa v ňom robiť bubliny.
  4. Do cesta vmiešame mandle, hrozienka, postrúhanú citrónovú kôru a miešame, kým sa všetky prísady rovnomerne nerozložia.
  5. Z cesta vytvoríme guľu a necháme ju v zakrytej miske na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
  6. Potom cesto znova prepracujeme a necháme kysnúť ďalších 30 až 50 minút.
  7. Vytvarujeme ho do podlhovastého bochníka, položíme na vymastený plech, necháme znova chvíľu kysnúť a pečieme ho v rúre vyhriatej na 190 °C až 200 °C asi 80 minút.
  8. Ešte horúcu upečenú štólu potrieme maslom, posypeme najprv jemným alebo kryštálovým cukrom a potom bohato vanilkovým a práškovým cukrom.
  9. Necháme vychladnúť. Štólu krájame až po 3 až 6 dňoch.