Zemiakový chlieb
Domáci zemiakový chlieb z hrnčeka (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Tento chlebík poteší nielen rýchlou prípravou - mierkou je
hrnček, ale aj chuťou. Jednoznačne výborný na raňajky,
desiatu, olovrant, večeru, či pre deti do školy.
30 minút príprava |
25+25 minút na 250/200 °C |
Postup
- Suroviny na cesto. Múku preosejeme do väčšej misy.
- Do preosiatej múky urobíme v strede jamku, do ktorej nalejeme 1 hrnček vlažnej vody, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Vopred v šupke uvarené vychladnuté zemiaky očistíme, nastrúhame a pridáme do zmesi múky s kváskom. Taktiež vsypeme soľ, rascu, semienka a prilejeme ocot. Miesime cesto, počas ktorého prilievame vlažnú vodu.
- Cesto miesime pokiaľ sa neodlepuje od misy, netrvá to dlho, asi 10 minút. Vrch pomúčime, zakryjeme utierkou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime z každej strany do stredu a vytvarujeme bochník chleba.
- Pekáč vymastíme maslom preložíme pripravené cesto. Na teplom mieste necháme kysnúť 15-20 minút.
- Rúru predhrejeme na 250 stupňov a bochník pred vložením do rúry potrieme slanou vodou, urobíme zárezy a pečieme 25-30 minút na spodnej mriežke rúry. Potom vyberieme z rúry a opäť potrieme slanou vodou. Pečieme ďalších 25 minút na strednej mriežke do zlatista.
- Upečený chlieb za horúca potrieme slanou vodou.
- Zakryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť. Podávame podľa seba... Najlepší je s maslom, dobrú chuť.