Domáci slaný podplamenník (osúch, pečený lángoš)

naturea - fotkanaturea, 13. marca 2013
Domáci slaný podplamenník (osúch, pečený lángoš)
Foto: naturea

Pátrala som po internete a recept priamo na podplamenník som nenašla. Ale dočítala som sa že sa volá tiež osúch a je z lángošového Zobraziť celý popisPátrala som po internete a recept priamo na podplamenník som nenašla. Ale dočítala som sa že sa volá tiež osúch a je z lángošového cesta (ciže nie smažený ale pečený lángoš). Tak som vybrala z niekoľkých receptov a rád od rodiny ako aj z informácií podľa tradičných kníh to, čo sa mi pozdávalo najviac a pokúsila som sa dať dokopy svoj vlastný recept. Ten nakoniec dopadol vynikajúco a veľmi mi pripomína podplamenníky z jarmokov, ktoré s rodinou zbožňujeme.

6
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
1-2 dcl
1 čl
1/2 kocky
Cesto:
500 g (preosiata)
1 čl
1 ks
3 PL
2 ks
Obloha:
375 g
1 ks
2 ks
Na vymastenie plechu:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si klasický kvások na kysnuté cesto. Do 1dcl vlažného mlieka zamiešame cukor a rozdrobíme droždie. Necháme stáť pár minút bokom, kým kvások nenaboptná.

  2. 2

    Zatiaľ zmiešame ingrediencie na cesto: múku, vajce, olej, soľ, rozmačkané zemiaky. Ak máme kvások hotový, pridáme ho k zmesi a cesto poriadne spracujeme. Cesto musí byť skôr vláčne, preto podľa potreby pridávame ešte vlažné mlieko.

  3. 3

    Spracované cesto necháme odležať na teplom mieste, kým nenakysne (misku môžeme položiť do kúpeľa s teplou vodou, aby sa proces urýchlil). Nakysnuté cesto spracujeme na pomúčenej doske a necháme chvíľu oddýchnuť.

  4. 4

    Zatiaľ si vymastíme plech bravčovou masťou. Plech odporúčam použiť obdĺžnikový s vyššími stenami, nakoľko cesto pri pečení ešte naberie objem do výšky.

  5. 5

    Na vymastený plech potom rovnomerne rozprestrieme cesto. Na cesto rozotrieme kyslú smotanu. Posypeme surovou cibuľou, ktorú sme si nakrájali na stredne veľké kocky. Posypeme tiež slaninkou, ktorú sme si predtým usmažili na panvici, aby bola chrumkavejšia (slaninu pridáme bez výpeku, lebo potom bude cesto príliš "mokré" - výpek zo slaniny sa prípadne môže použiť na vymastenie plechu namiesto bravčovej masti alebo komu bude málo mastné, na pokvapkanie hotového podplamenníka).

  6. 6

    Pečieme v rúre na 180°C asi 20 min. (Samozrejme kto má možnosť, treba piecť v peci a nie v rúre. Tam však predpokladám bude stačiť polovičný čas pečenia.)

  7. 7

    Podávame najlepšie hneď čerstvé, teplé ako hlavné jedlo alebo bez oblohy (smotana, slanina, cibuľa) aj ako prílohu k polievkam. Môže sa pripravovať aj v sladkej verzii (napr. tradičný slivkový) alebo s ingredienciami podľa vlastnej chuti (viem si predstaviť napr. s klobáskou alebo s bryndzou a špenátom). Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

medovnicek
ani si nevieš predstaviť aké obrovské chute si vo mne vyvolala, krásny posúch si upiekla, mňaaaaaaaaaaaaaaaam
elysa
ja som o ňom počula samé chvály a už mám aj recept...ďakujem...
naturea
som rada ze som s tymto receptom potesila. ja osobne som sa na tento recept chystala aj niekolko rokov. dokonca to bola moja prvotina kysnuteho cesta, pred ktorym som mala respekt;)
silvia68 - slaninu som davala od oka (aby bola rovnomerne po celom ceste), ale mohlo to byt okolo 30dkg. kedze to nie je sucast cesta kde treba mat presne mnozstva, treba sa riadit tym kto ma coho a kolko rad
kkatka
Určite to vyskúšam, vyzerá ako podpecník, ktorý zbožňujem a ak je možnosť vždy si ho dám.
aamm
výborný recept, mám doma ešte jednu bryndzu tak ju dám na osúch
gman
podplamennik som parkrat robil, ale tento vyzera exceletne....
jerica
výbornéé !! tie krajky museli byť chrumkavéé :-)krásne si to popísala, foto , len sa toho dotknúť !
mia2404
Včera som robila aj ja , len rozdiel v recepte je že ja cesto som dávala na 10 min. do trúby predpiecť až potom som potrela zo smotanou a pridala cibulku, slaninku a klobásu:-))
maartina
akurát minulý víkend niečo veľmi podobné robila mamina, olizovali sme sa až za ušami :) ...tak vyskúšam aj tento tvoj, vyzerá výborne a isto aj chutí ...vďaka za recept
maykatete
ja ho robievam s polohrubou mukou a bez zemiakov. A miesto slaniny davam oskvarky nasekane na mensie kusky. Skusim aj tutgo verziu. Osuch lubime vsetci.
naturea
Dakujem este raz velmi pekne. Samozrejme variacii co dat na podplamennik je neurekom, ako som uz aj v recepte spominala. Ved v kuchyni sa netreba striktne receptu drzat, treba skusat a hlavne prisposobovat vlastnym chutiam, ktore ma kazdy ine. Prajem vela uspechov s novymi vytvormi a hlavne aby bolo vzdy kazde jedlo zazitkom.
1x lianka
passco
Výborná vec :) Akurát pridávame tam ešte bryndzu :)
alali
dnes som ho vyskusala. je skvely. len tak mizne z plechu :o)
naturea
Heh, ja ho zrovna teraz robim. Ale mam nejake zle drozdie, tak uvidim ci sa vykysne cesto :(
Som ale rada ze chuti.
Budem skusat tiez zalozit vlastny kvasok a ak sa podari, urcite vyskusam podplamennik kvaskovy, namiesto drozdia;)
kacenka89
Teraz si to ideme robiť (doslova) a už sa mi zbiehajú slinky...
brambora
dnes som ho pripravila z polovicnej davky, so slaninkou, klobaskou, pazitkou a petrzlenkou. bol vynikajuci.


danenka11
Práve sme zjedli jeden plech a druhý sa už dopeká. Sú výborné, také ako som jedla v sobotu na vianočných trhoch v Trnave :-D.
Ďakujem za výborný recept.
keko
My sme so smotanu smiesili s bryndzou :-)
keko
My sme so smotanu smiesili s bryndzou :-)
1x keko
janaor
Vyborny recept,u nas uz druhýkrát odskusany,dala som bryndzu so smotanou,posypala nakrájanou slaninkou,pochutili sme si,dakujem.
marienka44
Bola som t.r. na Trnavskom jarmoku a tam ho robili a predávali. Ten pán pekár mi povedal, že je to chlebové cesto a piekol to v špec. peci aj s plnkou navrchu.
Takže si myslím, ze toto cesto sa nerobí s vajcom (už ste jedli chlieb, v ceste ktorého bolo vajce?) a mliekom, ale s vodou.
evangelineblack
Včera som robila Podpecník, Podplamenník, Poplamúch podla Vasho receptu.. Každý jarmok hľadám stanok s touto dobrotou.. A ten Váš sa nan neskutočne podobá.. ĎAKUJEM.. :-)