Ochlebník fotorecept

klaura - fotkaklaura, 13. decembra 2011
Ochlebník  (fotorecept)
Foto: klaura

Podáva sa k Skalickému šumajstrovi ... :)

40 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

1 šialka (väčšia)
1 šialka (väčšia)
30 g
1 hrsť
1 ks
100 g
3 strúčky
1 KL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Najskôr si zarobíme kvások: droždie utrieme s cukrom, pridáme chlebovú striedku a vlažnú vodu. Necháme kvások nakysnúť.

    Ochlebník  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešame obe múky, pridáme nastrúhaný surový zemiak, kvások, soľ, razcu a s vlažnou vodou vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.

    Ochlebník  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.

    Ochlebník  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každú časť roztlačíme na placku (na vymastenom plechu alebo tiež vymastenom pečiacom papieri), poukladáme a povtláčame nakrájanú údenú slaninu, nakoniec posypeme hrubou soľou a upečieme. Upečené ochlebníky potrieme pretlačeným cesnakom zavareným vo vode.

    Ochlebník  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poznámka: Ja som zvyknutá kysnuté cesto klásť na nenamastený papier ... tu to ale nefungovalo ... papier sa mi prilepil a bol problém ... treba mastiť !!!! :)

Diskusia k receptu

ancicka
Vyzera to fejn!Ja zasa nikdy nekladiem na papier,mám totižto plechy vypečené,tak sa meprílepi mi nič,ked pomastím.
majka5551
Milujem ochlebník u nás ho predávali aj v obchodoch dlho som ho nevidela ale tento určite vyskúšam len dám viac slaninky :-))) kk
1x sracz
rela
@klaura , recept ma zaujal. Já mám ale problém rozlišovať to množstvo názvov múky, ktoré sa na Vareche uvádzajú. Dokiaľ som nechodila na varechu tak som používala múku hladkú špeciál, polohrubú výberovú a hrubú viac nič. Možno mi skúsené varecháčky pomôžu zorientovať sa v tom, ktorá múka je načo vhodná. Ďakujem
1x sracz
babkamt
Vedela by som si predstaviť tanier fazuľovej polievky s ochlebníkom......
Páči sa mi.KK.
1x sracz
marijanka712
Tieto spomínané múky dostať kúpiť v Tescu ,alebo v Kuflande sú to tmavšie múky a zdravšie ja ich na chlebíky zvyknem používať, to by sa mohla autorka vyjadriť či stačí na tento rp len čisto hladká múka. Tento chlebík vyzerá suprovo a iste na neho príde rad, torcha som sa prekvapila, že ide súrový zemiak zatial som sa stretla len s uvareným , ale aj škrob da čo to tomu cestu .... ukladám do kk
1x sracz
babkamt
Ešte sa chcem spýtať . Aká veľká je šálka? 250 ml , alebo 300 ml ?
zdenka1009
Nedávno tento rcp som videla v telke a už mám aj celý postup. Určite vyskúšam.
hubata
íííha - až sem mi to vonia! Veru taký tanier dobrej fazuľovice, šošovice, gulášovice, kapustovice, zemiakovice..... by sa k tomu hodil!
1x sracz
irenaw
Tiež som pozerala nebíčko zo Skalice a veľmi sa mi tie recepty páčili. Parádne sa ti podarili a už nemusím inde hľadať. Ďakujem, hneď som si uložila.
1x sracz
tatranka
Už je tvoj ochlebník v KK.Je veľmi lákavý.Veľmi ma láka ho podávať ku štedrovečernej kapustnici s klobáskou a hubami.Myslím,že by som touto obmenou /pečiem totiž domáci chlieb/,určite milo prekvapila.
1x sracz
klaura
:) ďakujem vám za pekné komentáre :)

@rela tú žitnú múku som kúpila v Tescu ... ale nič sa nestane, ak použiješ obyčajnú hladkú T650 ... @marijanka712 surový zemiak odporúčal kuchár, ktorý ochlebník pripravoval ... asi pre ten škrob ... :) @babkamt šialka 300ml :)
sneica
aj ja rada vyskusam ochlebnik...vyzera lakavo a chutne...:)
janger
Tvoj ochlebnik (este som ten nazov nepocula :-) ) vyzera vyborny. Niekedy ho spravim. Fajn, ze si napisala aj o tom papieri. @klaura , prosim ta, a to s tym cesnakom, to ako robis? Najprv pretlacit a potom prevarit?
1x sracz
klaura
@janger ano, cesnak pretlačím do maličkého kastrólika ... hodne cesnaku ... zalejem vodou ... tak aby bol cesnak zaliaty , pridám soľ ... kto má ako rád ... a prevarím ... teda, hneď ako zovrie vypínam ... potom pierkom ochlebník potierame ... ja si tak mastím aj lángoše ... treba nabrať aj cesnak ... vodu je možné doplniť keď sa minie ...
1x sracz
janger
Aha, takze tak sa to robi.... Ja som vzdy potierala (napriklad langose) surovym cesnakom. Roztlacila som si ho s troskou oleja, soli a tak som potierala. Vyskusam teda podla teba. A dakujem za radu :-).
klaura
:) táto Varecha je úžasná ... však ? aj ja som sa tu už toľko vecí, grífov naučila ... prajem ti krásne Vianoce ...
marianna76
krásne, toto by sme si dali... ale chcem sa spýtať ako to robíte s tou kapustou, že chutí stále rovnako. Dík
klaura
@marianna76 ani ti neviem, ako to s tou kapustou robíme ... :))) dobre natlačíme, buď syn lebo ja, treba soliť po jednotlivých vrstvách, (soľ zmiešame vždy s 1 Dekom) pridávame bobkový list, celé korenie, tlačíme, vyberáme vodu aby vošlo čo najviac kapusty. keď je sud plný zaťažíme doštičkami a na ne dáme kameň a necháme v teple asi 1-2 týždne. Stále pozeráme, či je dosť vody (ona musí byť stále pod vodou ... a ak nie, dolejeme z tej, čo sme pri tlačení vybrali. (vždy si odložím do 3 litr. pohára) Keď je vykysnutá, šup s ňou do pivnice. Vyberať vždy čistými rukami, nič do nej nenatrúsiť, keď treba doliať vodu z vodovodu, keď by začala na vrchu mäknúť, zaliať slanou vododu. A vždy mať vodu v jarčeku pod vrchnákom ... asi tak ...
marianna76
jéj, ďakujem pekne za odpoveď, ja nemám úplne vždy vodu v jarčeku, budem si musieť dávať väčší pozor. Ešte mám 3/4 súdka kapusty. ďakujem,
tatranka
Dnes som robila tvoje ochlebníky.Trošinku som si tam pomenila,ale to len ako stará gazdiňka.Pridala som bylinky,ale inač som zachovala tvoj postup.Urobila som ich šestnásť.Boli ku poslednej kapustnici.My sme si ani na Štedrý večer tak nepochutnali ako dnes.Ináč kapustnicu jeme so sladkou hrozienkovou vianočkou.No tvoje ochlebníky nemajú chybu.Chcela som pripojiť fotku,aby si ich videla,ale ja to sem preniesť neviem.Skúšala som.Neide mi to....)))
1x sracz
klaura
@marianna76 keď tam voda chýba, dostáva sa do súdka vzduch a kapusta začne mäknúť a ... :) držím palčeky ... :)
klaura
a ešte ... kapusta aj vnútri musí byť pod vodou ... keď odoberieš, vždy dobre pozatláčať, povrch vyrovnať a doliať vodu z vodovodu. Keď začne zvrchu mäknúť, zobrať a vyhodiť a doliať slanú vodu ... marianna, neber toto ako poučovanie, chcem len poradiť ... :) prajem pekné obdobie medzisviatkové ... :))))
jerica
stojí za to vyskúšať , myslela som že spravím bez slaninky ale tá vôňa by určite chýbala,krásne foto aj popis postupu:-)
1x sracz
rein
aj idem hneď vyskúšať
ocek
robíš samé špeciality.
brco
prosim co znamena u mnozstva cukru 1 KL, dufam ze nie 1 kilo???
brco
Ochlebnik som dostaval od kamarata pekara ako lahodku v Skalici a preto som hladal recept, je to maskrta.
brco
uz som si odp[ovedal ,teda tento Google je jedinecny a zistil som ze je to 1 kavova lyzicka, ja som uz zabudol tie vyrazy a hlavne ma zmiatla skratka s velkymi pismenami, dakujem za recept urcite si pochutname.
motyka
Toto je recept pre mňa. Výborný, praktický. Určite urobím.Na zajtra. Ale už končím pri prezeraní Tvojej stránky, lebo zas niečo nájdem také, že to budem chcieť urobiť. Už až na budúce. Ďakujem za recept. Suroviny mám. Idem skúsiť.
1x sracz
zuzanka1367
Vyťahujem tento archívny recept na svetlo, to by bola strašná škoda, keby kdesi zapadol a zabudlo by sa naň. Dúfam, že si ho povšimnú viacerí, ja Ti mnohokrát ďakujem za neskutočnú vôňu domova, ktorá sa šírila z mojej rúry počas pečenia, práve píšem a chrúmem tú voňavú cesnakovú kôrku a zbieram omrvinky po klávesnici :)


klaura
Zuzanka ... ďakujem ... teší ma, že ti chutí ... :)
Vydaril sa ti perfektne ... úplne cítim jeho vôňu ... my sme ho dávno nemali, veru urobím ... :)
Maj sa dobre ... paa L.
marlena
Ochlebník vyskúšam cez víkend. Vyzerá lákavo. A čo je ten "šumajster"? ... ja som z východu ;-)
1x sracz
frezia68
@Klaura : Inšpiroval ma @Kimlo ,lebo mi ho pripomenul.Hoci ho mám uložený,zabudla som a tak som dnes upiekla.Chlieb sa minul,v mraze sa mi nechcelo včera nakúpiť a ochlebník mi ho nahradí.


2x haji a kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia