Rýchly chlebík s orieškami

tizian1cat - fotkatizian1cat, 30. júla 2011

V mojej kuchyni pod strechou paneláku sa konečne tak ochladilo, že mi rodina neofrflala rozpálenú rúru a dal sa upiecť chlebík bez ohrozenia zdravia Zobraziť celý popisV mojej kuchyni pod strechou paneláku sa konečne tak ochladilo, že mi rodina neofrflala rozpálenú rúru a dal sa upiecť chlebík bez ohrozenia zdravia ak nie až života. Vzhľadom na múdreho pána architekta, ktorý "predvídal" horúce letá, my sa v lete stravujeme prevažne na šalátoch a minútkach pripravených zrána...:-))). Keďže teplo nakupovaniu neprekáža, kúpila som si ešte začiatkom leta novú knihu o chlebe od Richarda Bertineta a toto je jej prvé vyskúšanie.....

150 minút
príprava
30 minút
na 250-200 °C

Suroviny

400 g
100 g
10 g
2 KL
330 g
100 g (očistené)
100 g




Postup

  1. 1

    Zmiešame si múky, pridáme rozdrobené droždie, soľ a vodu. Vymiesime homogénne cesto, podľa potreby pridáme trochu vody alebo pšeničnej múky, aby sa cesto veľmi nelepilo. Posekáme nadrobno semiačka a zamiesime do cesta.

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 1
  2. 2

    Cesto dáme do ľahko pomúčenej misy.

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjeme utierkou a necháme cca 1 hodinu vykysnúť. Cesto zdojnásobní objem.

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 3
  4. 4

    Dáme na ľahko pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 2 časti.

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 4
  5. 5

    Vyformujeme z každej časti okrúhly bochník....

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjeme znovu utierkou a necháme 10 minút odpočívať.

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 6
  7. 7

    Potom vyformujeme konečné bochníčky, pričom pomúčenými rukami v strede urobíme dostatočne veľký otvor -asi ako päsť - aby sa pri kysnutí neuzavrel. Prikryjeme utierkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Jeden bochníček som posypala čerstvým tymiánom.

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 7
  8. 8

    A potom začalo kino...:-))) Bochníčky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry, ktorú sme predtým vyhriali na 250st.C. Viackrát pokropíme steny rúry sprayom s vodou. Teplotu znížime po 5 minútach na 220 stupňov.

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 8
  9. 9

    Po ďalších 5 minútach znížime teplotu na 200 st.C a pečieme cca 15-20 minút do zlatohneda.

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 9
  10. 10

    Necháme vychladnúť na mriežke.

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 10
  11. 11

    Krájame, až keď je chlebík vychladnutý. Dobrú chuť!!!

    Rýchly chlebík s orieškami - obrázok 11

Diskusia k receptu

ancicka
ja som na chlebíky...vyzera ozaj super.vyskúšam.D:kk
marianne69
...podla uvodnej fotky som hned spoznala Tvoje chlebikove dielko:-),krasny je,len vyskusat(KK)a orechove mam rada
evusik
vitaj, dlho si nebola prítomná :-) chlebík parádny ako všetky ostatné :-)
tizian1cat
Kočky díky za pochvalu - my sme ho uz aj dnes zjedli :-))) Musim piecť zajtra znovu.
@evu šik: v aprili nám naša bíglica dostala prvý veľký záchvat artritídy(má 5 rokov). Veterinár povedal jednoznačne-schudnuť aspoň 4 kilá. Podarili sa nam zatiaľ 2,5kg - ale za cenu toho, že kuchyňa bola u nás zakázané mesto, jesť sa chodilo potajme, aby psovi nebolo ľúto, takže vyvárať sa naozaj nedalo...:-)))
marcy
super.......vyskúšam minimálne zo 750g múky :))
evusik
@tizian1cat tak to chápem a je mi úprimne ľúto tvojho psíka. Náš mal problémy z kĺbom (asi 5 rokov do zadu) a viem čo to je, užili sme si trápenia ale hlavne bolesti :-(
preto prajem tvojej bíglici aby sa jej polepšilo, veď je ešte mladá :-)
foska
Krasny. A preco sa vola s orieskami?
tizian1cat
@foska : mas pravdu, asi by sa mal volat s jadierkami, ale pre mna je vsetko, co sa lúpe a nemalo by sa jest po hrstiach oriesok...:-)))))

foska
:) chapem. Semiacko ako semiacko. Mnam, dakedy aj po hrstiach :D
lucylee
@tizian tento chlebik je naozaj fantasticky. Ja som ho sice nemala taky vysoky ako ty, ale to mu na chuti neubralo.
jerica
idem na to , voda je v mll. alebo v gramoch,ďakujem.
lucylee
Ja som musela na toto mnozstvo vody este prisypavat muky, ale fakt to cesto je uzasne, dobre sa s nim pracovalo a chlebik mi krasne vykysol. Som nechapala :)Pouzila som zmes psenicnej a raznej muky do pekarniciek, ciste chlebove nemali. Mne sa zda, ze mi chlebiky trochu klesli, ked som ich prekladala na plech, mas nejaky tip ako sa tomu vyhnut?
tizian1cat
@Lucylee : ja s vodou som vzdy velmi opatrná, lebo aj tá istá múka zareaguje inak pri roznej vlhkjosti a teplote v kuchyni, takze vodu dolievam po castiach. Mas pravdu, ze poklesli pre prekladaní, druhýkrát som mierne nahriala plech, dala nan papier na pecenie a nechala som ich kysnut priamo na plechu.
astheart
Zrovna mi kyne těsto. @tizian1cat : Chovám psy a mám pár zkušeností. Zkus koupit krabici GS Condro v lékárně. Určitě to zlepší stav - 1 tableta denně. Lék je pro lidi, ale od veterináře vím, že pro psy existuje taky, jenže je mnohem dražší. Navíc ten lidský je čistější.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia