Hamburgerové žemle
Domáce žemle na hamburger
Autor receptu: redakcia
S domácou žemľou bude každý hamburger ešte lepší.
6 porcií |
40 (+ kysnutie) minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- V polovici vlažného mlieka rozmiešame cukor a droždie. Zmes necháme 5 minút odstáť. Do misy preosejeme
múku so soľou. Vmiešame do nej zmes s droždím. Vajce rozšľaháme vo zvyšnom mlieku a zapracujeme do zmesi. Nakoniec pridáme vo vlažnej vode rozpustené maslo a spracujeme na hladké, nelepivé cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 50 minút, kým cesto zdvojnásobí objem.
- Cesto rozdelíme na šesť dielov, z každého vytvarujeme bochníček. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 20 minút kysnúť. Ak chceme, aby mali žemle dookola v strede svetlejší pruh, musíme ich uprostred obaliť prúžkom alobalu. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút.