Foto: olinecka
Toto jedlo milujem od detstva, a tak som si ho pripomenula. Samozrejme rozhodli pirohy urobiť naše vnúčatá.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z múky, soli, vajíčok a vody urobíme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetrov. Cesto pokrájame na kocky, do stredu dávame lyžičkou lekvár a pozliepame boky. Lekvár potrebujeme tvrdší, aby nám nevychádzal von.
-
2
Do hrnca dáme vodu a trocha soli necháme zovrieť. Vložíme všetky pirohy premiešame a necháme povariť, kým nevyplávajú na vrch. Scedíme a prepláchneme vodou.
- 3
Maslo rozpustíme pridáme strúhanku, ktorú opražíme dozlatista.
- 4
Pirohy vysypeme do misy a pridáme opraženú strúhanku. Hotové dochutíme soľou a cukrom podľa seba. Dobrú chuť. Toto jedlo nesklame ani najnáročnejších....
- 3
Lekvár dávala, aký bol, v lete aj čerstvé ovocie. Milovali sme ich.
Ona ich volala koblihy. Vďaka za pripomenutie, urobím ich a prekvapím sestru aj ostatných drahých.
Díky za starou dobrou klasiku! Jak milé!
Robievala ich tiez starka v piatok. A striedali sa s pupakmi, alebo makovymi sulancami.
Som rada , že aj Tebe som pripomenula nostalgiu a spomienky, krásny dník.
Hlavne v stredu a piatok takto to bývalo v mojom detstve a je to doteraz k tomu hustejšia polievka . Ďakujem a prajem pekný deň.
P.S. Raz mi dokonca slzy vyhŕkli, keď som zjedla posledný piroh a kastról prázdny.
Alenka, prečo plakať,super keď boli fajné...
U nás máme radi poliate maslom a opraženou strúhankou.Pozdravujem
Moja mamka ich robila tvarohové to bolo super jedlo v detstve,stali sme pri stole a čakali,kedy budú hotové.Krásny deň.