Domáce pirohy plnené lekvárom

olinecka - fotkaolinecka, 9. augusta 2017
Domáce pirohy plnené lekvárom
Foto: olinecka

Toto jedlo milujem od detstva, a tak som si ho pripomenula. Samozrejme rozhodli pirohy urobiť naše vnúčatá.

40 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
trocha (do cesta)
2 - 3 ks
podľa potreby
na dochutenie
na dochutenie




Postup

  1. 1

    Z múky, soli, vajíčok a vody urobíme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetrov. Cesto pokrájame na kocky, do stredu dávame lyžičkou lekvár a pozliepame boky. Lekvár potrebujeme tvrdší, aby nám nevychádzal von.

    Domáce pirohy plnené lekvárom - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme vodu a trocha soli necháme zovrieť. Vložíme všetky pirohy premiešame a necháme povariť, kým nevyplávajú na vrch. Scedíme a prepláchneme vodou.

  3. 3

    Maslo rozpustíme pridáme strúhanku, ktorú opražíme dozlatista.

    Domáce pirohy plnené lekvárom - obrázok 3
  4. 4

    Pirohy vysypeme do misy a pridáme opraženú strúhanku. Hotové dochutíme soľou a cukrom podľa seba. Dobrú chuť. Toto jedlo nesklame ani najnáročnejších....

    Domáce pirohy plnené lekvárom - obrázok 4

Diskusia k receptu

atina47
Pirohy milujeme, delam s ruznou naplni na sladko i slano, jen se premluvit v tom horku rozvalet testo.
farbuska
Čo sa ich moja stará mama narobila! Presne tak, so strúhankou a cukrom.
Lekvár dávala, aký bol, v lete aj čerstvé ovocie. Milovali sme ich.
Ona ich volala koblihy. Vďaka za pripomenutie, urobím ich a prekvapím sestru aj ostatných drahých.
haji
Hmm, nepamatuji kdy naposled jsem je jedla. Moje babička je uměla výborné. Zpravidla je dělala s povidly. U nás se těmto pirohům říká pěry. Oj, děda je nemusel a někdy se dost ošíval. Babi byla nad věcí. Dávala je v pátek a to děda polknout musel. Předtím se podávala hutná zeleninová polévka, ke které děda jedl chleba. Když se mu zdálo, že jsou pěry nějak často, dával k dobru historku o jistém pánovi, který je měl na talířku téměř denně - jednou to nevydržel a všechny je v kuchyni přitloukl kladívkem a hřebíky na stěnu. Jako dítě jsem si to živě představovala a mohla se smíchy rozsypat. Babička to brala jako nutné kolečko obstrukcí, děda stejně snědl, co mu na talíř naložila.
Díky za starou dobrou klasiku! Jak milé!
danielas
U nas sa volali perky. Byvali plnene slivkovym lekvarom a posypane makom, cukrom a poliate maslom.
Robievala ich tiez starka v piatok. A striedali sa s pupakmi, alebo makovymi sulancami.
evanaaa
Syrové, makové, perky lekvárové....ako v tej pesničke, aj u nás to boli perky, jedli sme ich v "nemäsité" dni a k nim hustá polievka, aby zasýtila, ako spomína aj @Haji.
sracz
... prenádherná a hlavne chutná klasika. Mal som ich rád už v detstve, v podaní mamičky Aňuci, ale aj babičky lady Ann, ktorá nám ich rada pripravovala aj zo zemiakového cesta (pozn. múky vyše 1/3 menej, ako varených zemiakov). Nuž a ja ich doslova zbožňujem podnes a nelení sa mi semo_tamo "nalepiť" nám ich aj v podmienkach tunajšej krajiny "snov" (he-he) a máte vidieť "domácich", keď ich ľigajú jak kačka nokerdľe"! Nádherný domáci výraz som si dovolil prevziať od pani Marušky Davalovie, v zemplínskom nárečí, kedy pirohy majú byť zaliate prepraženým maslom tak, aby až "šľupčeľi"! Ďakujem Ti @Olinecka milá za rcp aj za vyvolanie nostalgických spomienok! Hej a zo zvyškov zemiakového cesta nám naše dobré víly robili "kokotky", alias "anjelské končúriky"!
olinecka
@Sracz (10.8.2017 01:58)

Som rada , že aj Tebe som pripomenula nostalgiu a spomienky, krásny dník.
olinecka
@Evanaaa (9.8.2017 21:39)

Hlavne v stredu a piatok takto to bývalo v mojom detstve a je to doteraz k tomu hustejšia polievka . Ďakujem a prajem pekný deň.
alena45
och boli časy, keď som dostala chuť na pirohy aj o deviatej večer, vstala som ako námesačná, pustila sa do cesta a o pol jedenástej som sa už napchávala lekvárovými pirohami sypanými makom, u mňa ani nie sypanými, toho maku som dala vždy toľko, že ich ani nebolo vidieť. No dnes si také voľačo nedovolím. Ale počkaj, až sa ochladí, nevydržím, ale už len tak pekne, decentne, k obedu.
P.S. Raz mi dokonca slzy vyhŕkli, keď som zjedla posledný piroh a kastról prázdny.
evanaaa
@Olinecka , ano, u nás aj v pondelok, čiže trikrát do týždňa bolo múčne jedlo......mali sme radšej ako mäsité, my, deti :)
zinnajdha
tie sa nedajú prestať jesť. U nás sa robievali dvojaké: lekvárové a tvarohové. Ale už som jedla aj plnené slivkovolekvárovo-tvarohovou plnkou, praktické. Keď sú na tanieri aj lekvárové aj tvarohové, človek sa nevie rozhodnúť, ktoré sú lepšie.
zinnajdha
Zabudla som napísať, že u nás sa lekvárové plnili výlučne slivkovým lekvárom.
bojar
dal by som si takúto dobrotu a može bt aj s makom
olinecka
@Bojar (11.8.2017 10:28)

U nás máme radi poliate maslom a opraženou strúhankou.Pozdravujem
olinecka
@Zinnajdha (10.8.2017 18:30)

Moja mamka ich robila tvarohové to bolo super jedlo v detstve,stali sme pri stole a čakali,kedy budú hotové.Krásny deň.