Domáca pizza

mitzy - fotkamitzy, 18. júna 2017
Domáca pizza
Foto: mitzy

Jednoduchý recept na domácu pizzu ;) Z cesta výjdu tri pizze s priemerom 30 cm.

3
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 230-250 °C

Suroviny

500 g
21 g
300 ml
2 ČL
1 ČL
2 PL
Paradajkový základ:
1 balenie
3 PL
3 strúčiky
 štipka
 štipka
1 KL
Na vrch:
 (a ingrediencie podľa chute)
 (a bylinky podľa chuti)
Na záver:
3 strúčiky
 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V miske zarobíme kvások: s vlažnou vodou zmiešame cukor, polku droždia (21 g) a posypeme trochou múky. Necháme pracovať 15 minút.

  2. 2

    Kvások pridáme do misy s hladkou múkou, soľ, pridáme olivový olej a vypracujeme hladké cesto. Ak je treba, pridáme trošku vody, alebo múky. Cesto vytvarujeme do tvaru bochníka, misu zakryjeme utierkou, na ňu môžeme položiť ešte uterák a necháme nakysnúť na teplom mieste 30 - 60 minút. Medzitým si očistíme a pokrájame zeleninu, ktorú si na pizzu chceme dať. Pripravíme si aj paradajkový základ zmiešaním ingrediencií v miske. (Treba ochutnať a dochucovať podľa svojej chute. Ak pripravujete pizzu aj pre deti, treba dbať na to, že paradajkový základ pre ne môže byť kyslý a vtedy by ste mohli pridať trstinový cukor - predsalen detské chute sú úplne iné ako u dospelákov.)

  3. 3

    Keď cesto nakysne, zapneme rúru na 230 - 250 stupňov. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na bochník a valec a rozdelíme nožom na 3 časti.

  4. 4

    Každú jednu časť cesta vyformujeme do bochníka, prstami roztiahneme rovnomerne do kruhu, preložíme na pečiaci papier a vyvaľkáme rovno na ňom na cca 5 - 7 mm hrubý kruh. Okraje cesta môžeme zahnúť smerom hore (ako hradby :).

  5. 5

    Na pizzové cesto natrieme paradajkový základ a naukladáme zeleninu (a iné ingrediencie podľa svojej chuti) a čerstvú bazalku. Pizzu aj s papierom položíme na plech a vložíme do rúry. Pečieme cca 20 - 25 minút. Treba sa riadiť upečeným okrajom cesta, vrstvou paradajkového základu aj vrstvou a charakterom zeleniny. A samozrejme svojou trúbou. (Ja som piekla 20 minút na 250 stupňov.)

  6. 6

    Počas pečenia pripravíme ďalšie dve pizze na vlastné papiere na pečenie. Dobré je mať dva plechy na pečenie, ktoré iba šikovne vymeníte v rúre pri výbere/vložení.

  7. 7

    Na hotovú pizzu si môžete pridať ešte zmiešaný olej s prelisovaným cesnakom a soľou, ale nemusíte. (Ocenia to najmä páni.)

  8. 8

    Dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Fajnovú pizzu si napiekla Mitzynka.Určite ju skúsim,lebo u nás pizza ide na dračku a veľa veľa cesnaku.Hlavne moja dcéra,ona si ho stále pridá viac:-)
No konečne niekto, kto si tiež dáva cesnak na pizzu. Slávááááá, sláááááávááááá. Krásny okraj sa ti podaril, prepečený, ale vyskočený, bublinkavý..taký mám najradšej. .Dám si aspoň chleba s paradajkou, olejom a cesnakom, aby som jazyk oklamala.
@Bubaya (19.6.2017 11:52)
To sa ma vždy opýtali v pizza mizza, či si prosím, tak odtiaľ inšpirácia ešte navrch dodatočne :) @Afi kamoším, piekla som dve večer, mužovi aj so šunkou a tretiu - túto- druhý deň, syr už nezvýšil, ale čisto zeleninová bola výborná tiež. A ako píšeš, cesto v noci v chladničke nakyslo super. Moc diky za recept! Pizzu skúšam veľmi rada. Upečiem aj tvoju. Aj teraz som sa vrátila z pizze akurát z vonku :) nevarila som, nepiekla, práčka prala sama, užívali sme si s mojou malou slnečné počasie v reštike s preliezkami B-) drobec teraz spí, ja spoko, no dovolenka jak má byť! Totálne SK Taliansko :D pozdravujem hafana!
@Cesminaz (19.6.2017 21:51)
ďakujem veľmi pekne :) jasné, na pizzu si dá každý kto chce, čo chce, preto je to také obľúbené jedlo. aj preto som dala obrázok čisto zeleninkovej so šampiňónmi, aby mohla byť i v kategórii vegan :)

Pridaj komentár k receptu: