Domáca pizza

mitzy - fotkamitzy, 18. júna 2017
Domáca pizza
Foto: mitzy

Jednoduchý recept na domácu pizzu ;) Z cesta výjdu tri pizze s priemerom 30 cm.

3
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 230-250 °C

Suroviny

500 g
21 g
300 ml
2 ČL
1 ČL
2 PL
Paradajkový základ:
1 balenie
3 PL
3 strúčiky
 štipka
 štipka
1 KL
Na vrch:
 (a ingrediencie podľa chute)
 (a bylinky podľa chuti)
Na záver:
3 strúčiky
 štipka




Postup

  1. 1

    V miske zarobíme kvások: s vlažnou vodou zmiešame cukor, polku droždia (21 g) a posypeme trochou múky. Necháme pracovať 15 minút.

  2. 2

    Kvások pridáme do misy s hladkou múkou, soľ, pridáme olivový olej a vypracujeme hladké cesto. Ak je treba, pridáme trošku vody, alebo múky. Cesto vytvarujeme do tvaru bochníka, misu zakryjeme utierkou, na ňu môžeme položiť ešte uterák a necháme nakysnúť na teplom mieste 30 - 60 minút. Medzitým si očistíme a pokrájame zeleninu, ktorú si na pizzu chceme dať. Pripravíme si aj paradajkový základ zmiešaním ingrediencií v miske. (Treba ochutnať a dochucovať podľa svojej chute. Ak pripravujete pizzu aj pre deti, treba dbať na to, že paradajkový základ pre ne môže byť kyslý a vtedy by ste mohli pridať trstinový cukor - predsalen detské chute sú úplne iné ako u dospelákov.)

  3. 3

    Keď cesto nakysne, zapneme rúru na 230 - 250 stupňov. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na bochník a valec a rozdelíme nožom na 3 časti.

  4. 4

    Každú jednu časť cesta vyformujeme do bochníka, prstami roztiahneme rovnomerne do kruhu, preložíme na pečiaci papier a vyvaľkáme rovno na ňom na cca 5 - 7 mm hrubý kruh. Okraje cesta môžeme zahnúť smerom hore (ako hradby :).

  5. 5

    Na pizzové cesto natrieme paradajkový základ a naukladáme zeleninu (a iné ingrediencie podľa svojej chuti) a čerstvú bazalku. Pizzu aj s papierom položíme na plech a vložíme do rúry. Pečieme cca 20 - 25 minút. Treba sa riadiť upečeným okrajom cesta, vrstvou paradajkového základu aj vrstvou a charakterom zeleniny. A samozrejme svojou trúbou. (Ja som piekla 20 minút na 250 stupňov.)

  6. 6

    Počas pečenia pripravíme ďalšie dve pizze na vlastné papiere na pečenie. Dobré je mať dva plechy na pečenie, ktoré iba šikovne vymeníte v rúre pri výbere/vložení.

  7. 7

    Na hotovú pizzu si môžete pridať ešte zmiešaný olej s prelisovaným cesnakom a soľou, ale nemusíte. (Ocenia to najmä páni.)

  8. 8

    Dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

jack
Fajnovú pizzu si napiekla Mitzynka.Určite ju skúsim,lebo u nás pizza ide na dračku a veľa veľa cesnaku.Hlavne moja dcéra,ona si ho stále pridá viac:-)
haji
Tvoje pizza mi v poledne unikla, krásné foto, děláš mi chutě, Mitzkoušku!
1x bubaya
bubaya
No konečne niekto, kto si tiež dáva cesnak na pizzu. Slávááááá, sláááááávááááá. Krásny okraj sa ti podaril, prepečený, ale vyskočený, bublinkavý..taký mám najradšej. .Dám si aspoň chleba s paradajkou, olejom a cesnakom, aby som jazyk oklamala.
mitzy
@Bubaya (19.6.2017 11:52)
To sa ma vždy opýtali v pizza mizza, či si prosím, tak odtiaľ inšpirácia ešte navrch dodatočne :) @Afi kamoším, piekla som dve večer, mužovi aj so šunkou a tretiu - túto- druhý deň, syr už nezvýšil, ale čisto zeleninová bola výborná tiež. A ako píšeš, cesto v noci v chladničke nakyslo super. Moc diky za recept! Pizzu skúšam veľmi rada. Upečiem aj tvoju. Aj teraz som sa vrátila z pizze akurát z vonku :) nevarila som, nepiekla, práčka prala sama, užívali sme si s mojou malou slnečné počasie v reštike s preliezkami B-) drobec teraz spí, ja spoko, no dovolenka jak má byť! Totálne SK Taliansko :D pozdravujem hafana!
1x bubaya
mitzy
@Cesminaz (19.6.2017 21:51)
ďakujem veľmi pekne :) jasné, na pizzu si dá každý kto chce, čo chce, preto je to také obľúbené jedlo. aj preto som dala obrázok čisto zeleninkovej so šampiňónmi, aby mohla byť i v kategórii vegan :)