Foto: mitzy
Jednoduchý recept na domácu pizzu ;) Z cesta výjdu tri pizze s priemerom 30 cm.
porcie
príprava
na 230-250 °C
Suroviny
500 g |
|
21 g |
|
300 ml |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Paradajkový základ: | |
1 balenie |
|
3 PL |
|
3 strúčiky |
|
štipka |
|
štipka |
|
1 KL |
|
Na vrch: | |
(a ingrediencie podľa chute) |
|
(a bylinky podľa chuti) |
|
Na záver: | |
|
|
3 strúčiky |
|
štipka |
|
Postup
-
1
V miske zarobíme kvások: s vlažnou vodou zmiešame cukor, polku droždia (21 g) a posypeme trochou múky. Necháme pracovať 15 minút.
- 2
Kvások pridáme do misy s hladkou múkou, soľ, pridáme olivový olej a vypracujeme hladké cesto. Ak je treba, pridáme trošku vody, alebo múky. Cesto vytvarujeme do tvaru bochníka, misu zakryjeme utierkou, na ňu môžeme položiť ešte uterák a necháme nakysnúť na teplom mieste 30 - 60 minút. Medzitým si očistíme a pokrájame zeleninu, ktorú si na pizzu chceme dať. Pripravíme si aj paradajkový základ zmiešaním ingrediencií v miske. (Treba ochutnať a dochucovať podľa svojej chute. Ak pripravujete pizzu aj pre deti, treba dbať na to, že paradajkový základ pre ne môže byť kyslý a vtedy by ste mohli pridať trstinový cukor - predsalen detské chute sú úplne iné ako u dospelákov.)
- 3
Keď cesto nakysne, zapneme rúru na 230 - 250 stupňov. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na bochník a valec a rozdelíme nožom na 3 časti.
- 4
Každú jednu časť cesta vyformujeme do bochníka, prstami roztiahneme rovnomerne do kruhu, preložíme na pečiaci papier a vyvaľkáme rovno na ňom na cca 5 - 7 mm hrubý kruh. Okraje cesta môžeme zahnúť smerom hore (ako hradby :).
- 5
Na pizzové cesto natrieme paradajkový základ a naukladáme zeleninu (a iné ingrediencie podľa svojej chuti) a čerstvú bazalku. Pizzu aj s papierom položíme na plech a vložíme do rúry. Pečieme cca 20 - 25 minút. Treba sa riadiť upečeným okrajom cesta, vrstvou paradajkového základu aj vrstvou a charakterom zeleniny. A samozrejme svojou trúbou. (Ja som piekla 20 minút na 250 stupňov.)
- 6
Počas pečenia pripravíme ďalšie dve pizze na vlastné papiere na pečenie. Dobré je mať dva plechy na pečenie, ktoré iba šikovne vymeníte v rúre pri výbere/vložení.
- 7
Na hotovú pizzu si môžete pridať ešte zmiešaný olej s prelisovaným cesnakom a soľou, ale nemusíte. (Ocenia to najmä páni.)
- 8
Dobrú chuť ;)
Tiež pizza:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@bubaya aj ja davam cesnak
To sa ma vždy opýtali v pizza mizza, či si prosím, tak odtiaľ inšpirácia ešte navrch dodatočne :) @Afi kamoším, piekla som dve večer, mužovi aj so šunkou a tretiu - túto- druhý deň, syr už nezvýšil, ale čisto zeleninová bola výborná tiež. A ako píšeš, cesto v noci v chladničke nakyslo super. Moc diky za recept! Pizzu skúšam veľmi rada. Upečiem aj tvoju. Aj teraz som sa vrátila z pizze akurát z vonku :) nevarila som, nepiekla, práčka prala sama, užívali sme si s mojou malou slnečné počasie v reštike s preliezkami B-) drobec teraz spí, ja spoko, no dovolenka jak má byť! Totálne SK Taliansko :D pozdravujem hafana!
Dve lzice cukru do testa na pizzu jsou dost neobvykle. . . . .
Vďaka za upozornenie. Oprava: 2ČL :)
ďakujem veľmi pekne :) jasné, na pizzu si dá každý kto chce, čo chce, preto je to také obľúbené jedlo. aj preto som dala obrázok čisto zeleninkovej so šampiňónmi, aby mohla byť i v kategórii vegan :)
Opravene :) ďakujem za upozornenie.