Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč fotorecept

afataga - fotkaafataga, 2. novembra 2013
Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč (fotorecept)
Foto: afataga

Každý má svoj obľúbený recept na pizzové cesto, ja mám rada tento, lebo je hrnčekový, tak som skúsila aj cibuľový koláč, viem, že ich tu je viac, ale tento je bez syra

4
porcie
40 minút
príprava
13 minút
na 240 °C

Suroviny

Cesto:
2,5 hrnčeka
1 hrnček
1 ČL
1/2 ČL
7 g
2 PL
na pizzu:
2 ks
2 PL
podľa chuti
2 strúčiky (rozdrvený)
2 ks
100 g (tenké plátky)
100 g alebo mozarella
70 g
na cibuľový koláč:
200 ml
podľa chuti
2 strúčiky
2 ks
100 g
ešte:
1 strúčik (rozdrvený)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer som urobila cesto: do misky som dala múku a soľ, do vody som dala cukor a kvasnice, ked sa najedli, dala som kvások do misky k múke a pridala som olej, urobila som cesto, ale netreba ho dlho mágať, iba aby sa všetko spojilo, posypala som ho múkou, misku som zatvorila a dala do vypnutej rúry. Na noc som ho potom dala do chladničky, ráno som ho vybrala na linku. Keď som ho išla použiť, vyzeralo takto:

    Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozdelila som ho na polovice, polovicu som dala na papier na pečenie, posypala trochu múkou a malým válčekom som sa ho snažila vyváľkať na celý papier, ale bránilo sa, to isté aj s druhou polovicou, potom som ich dala na plecha a nechala svojmu osudu asi 30 min.

    Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájala som paradajky a chvíľu som ich dusila vo vlastnej vode, ešte mali v obchode slovenské, inak by som použila moje zavarené, do pridusených som dala cesnak, olej a ostatné koreniny, pomiešala som, omáčka na pizzu je hotová

    Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misky som dala smotanu, cesnak a ostatné, pomiešala som

    Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto zas medzi tým podrástlo, na prvé som dala parajkový základ, slaninu, popoštiepok, na moju polovicu olivy a posypala som strúhaným eidamom. Zapla som aj rúru na 240° aj s ventilátorom, lebo sa budú piecť oba plechy naraz

    Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na druhé cesto som dala smotanový základ, cibuľu pokrájanú na tenké polkolieska a slaninu pokrájanú na pásiky, pred pečením som obe cestá na okrajoch potrela vodou s cesnakom

    Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piekla som 13 min., treba si odsledovať farbu okrajového cesta

    Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení som zas okraje potrela cesnakovou vodou

    Dvaja z jedného cesta - pizza a cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

51 komentárov k receptu
uveríš mi? teraz som domiesila na pizzu, presne cesto ako ty, len ja si odvážim 300g, to mám dávku na dve okruhle formy, tiež vždy večer na ne zamiesim. Základ ako od teba, tiež dávam. Ale s tým smotanovým, cibuľovým si ma dostala, zajtra jeden bude určite. Taký som ešte nepiekla. šecke hviezdy máš.
ale mi robíš chute... :) to cesto musím vyskúšať, kysnuté robím často, ale takýto spôsob nepoznám, že od večera do rána...
joj, dostala si ma úplne. Ešte že som práve dojedla. Strašne milujem takéto pizze, keby sa dalo, kľudne by som ich jedla aj každý deň
Nádhera... nemám slov, bo slintám ako Rexo :) Ani ja ten spôsob cesta nepoznám... také že dať ho do chladničky, to áno, ale takto som ešte ani nepočula, stojí za pokus, krásne si z neho napiekla :)
vidím, že recept má úspech, nech má, lebo je ozaj spolahlivý, ešte dodám, že ked urobím len jednu pizzu z tohto cesta, odložím už vykysnuté v naolejovanom sáčku do chladničky kludne aj druhú noc a druhý den daľšiu upečiem
@havino , aj ja bežne odkladám vykysnuté cesto do chladničky a pečiem až ďalší deň už celé roky, ale keď som to išla spraviť prvý krát, neverila som tomu :)
môjmu mužovi už roky robím len cibuľovú, cibuľu chvíľku opražím na oleji a potom dám na cesto, so smotanovým základom je super, vždy urobím viac a muž si z neho dá aj na upečený koláč.
dakujem vam dievcence a chlapec :-)
@tlakovyhrniec , neskoro
@zuzkabluzka prehanas ako vzdy :-), ja na pizzu toho nedavam vela, hlavne neznasam kukuricu, vajcia a pod., rada mam aj s krevetami
@havino uverim :-), ja uz neviem, odkial mam tento rcp, ale to cesto sa mi vzdy podari, 300g je isto menej, mam odvazene, ze 800 ml je cca pol kila muky a tak uz muku vobec nevazim, do toho zakladu by podla mojho rcp mala istj cibula, ale mne to tak moc nechuti, ten smotanovy je zaujimavy, skus
@luss44 mne sa na tom ceste paci, ze ho netreba miesit do bezvedomia, nedavam ho ani do pekarne
@tiginko a @elysa , ja len kazdy druhy :-)
@eviana tak uz len vyskusat
@margaretka28 ponukla by som ta, keby este bolo, ale postupne akosi vymizla z plechu :-)
@mariamka plati ako vyssie
@izabella praveze s tym nie je moc prace a to sa mi paci :-)
@manya tiez ma napadlo, ze tu cibulu nabuduce trochu vopred oprazim
mňam.... tú vôňu cesnaku cítim až sem....nevedela by som ktorú prvú ochutnám obidve sú super kombinácie :-))))))) uložené díky za super receptík
to úvodné foto-:)...veru by som sa hned ponúkla, dávno som nerobila pizzu...teraz určite urobím podľa Teba a cesnak aj cibuľa tam chýbať nebude, kk
@mariamka bola to moja chyba :-)), my sme nastavení na max. chilli, ale fakt som to prehnala. Zvládli sme 2 taniere a potom šla polievka na ochutnávku ujovi, miluje čilli, ale neviem či ju zvládol :-) @afataga , že ma to nenapadlo, len by si to mala ďaleko. keby som šla okolo donesiem nabudúce :-)
dočkala som sa, týždeň sa mi o ňom, ako sa povie snívalo, ak sa ti zdá, že na jednej strane je toho viac, dobre sa ti zdá, vyšmykol sa mi pri vkladaní a čosi z plnky mi sklzlo do rúry, kedže vyhriatá už na 250 už som to len zhrabla a vyhodila, veľmi sa mi páči kvázy smotanový posúch a na pizzovom ceste a hlavne aj spôsob pečenia, žiaden hrubý posúch, super recept, vdaka.



ja si už aj bryndzovú plnku viem na tomto ceste predstaviť, toto si mala skvelý nápad, bo v rúre pri 200 C, aj ked vyguľam na tenko, niekedy kvasniciam, zrovna ked nechcem šibe a rastie do výšky a to nemám rada, tu mám istotu, že nejem len cesto, ale cesto s plnkou
Kombinácia chilli a polooštiepku so sušeným droždím = pokazené aj také voči kulinárskym omylom odolné jedlo ako je pizza.
Teda pardon, v kombinácii s chilli by som si mohol dať na pizzu úplne čokoľvek, aj tak by som neucítil žiadny rozdiel, šľahali by mi plamene z úst ako zúrivému drakovi.
@afataga : Ja sa na sklerózu nesťažujem, toto ochorenie totiž na rozdiel od sústavnej konzumácie chilli nevyvoláva nepríjemný pocit (až by som napísal bolesť) :-)
@root tvoje pocity su mi ukradnute a tymto povazujem tuto debatu z mojej strany za uzavretu, ak mas este na srdci, alebo sa nemas s kym porozpravat, kludne si mozes ulavit, ale uz nebudem na to reagovat, howgh
@afataga
použila som dve novoty:
prvýkrát som cesto zamiesila večer..dala na balkon -a piekla dnes dopoludnia - spokojnosť...
prvýkrát som dľa teba urobila smotanový "poter"-a mne chutil viac - ako tradičný..aj muž bol spokojný...
takže dnes sa napchávame dobrotami - upečenými /skoro/ podľa teba..
vdaka..
Z takéhoto odstáteho cesta sme robili pizzu. Cesto bolo v chladničke viac ako týždeň. Čím dlhšie , tým lepšie. Naozaj vynikajúce, treba len vyskúšať. Zamiesiť cesto dať do chladničky upiecť pizzu na druhý deň, potom o týždeň. Bude vám chutiť.
@marika21 fuha, tak tyzden by som nemala odvahu nechat cesto v chladnicke, ale ked vravis, ze sa da, niekedy vyskusam, a len taka poznamka: ak uz raz nejaky rcp ohodnotis, uz sa neda druhy krat, ale mne to nevadi, ja s nikym nesutazim kolko mam hviezd, ako niektori :-)

Pridaj komentár k receptu: