Domáca neapolská pizza

Alfonso Maggiore
majiteľ reštaurácie Basilicó – Račianska v Bratislave, 10. mája 2022
Domáca neapolská pizza
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4 ks
porcie

Suroviny

600 g (alebo múka na pizzu)
30 g čerstvé
250 ml
1 KL
1/2 KL
Obloženie:
400 g
400 g
 čerstvá
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Droždie rozpustíme v troške vlažnej vody. Potom ho zmiešame s múkou, soľou a so zvyšnou vodou. Cesto hnetieme v kuchynskom robote asi 30 minút pri pomalej rýchlosti. Môžeme miesiť aj ručne, až dokým nebude cesto hladké. Asi 5 minút pred koncom pridáme olivový olej.

  2. 2

    Vymiesené cesto necháme kysnúť 4–8 hodín. Potom cesto rozdelíme na 4 bochníky, ktoré necháme samostatne kysnúť ďalšie 2–4 hodiny.

  3. 3

    Pizzu vytvarujeme tak, že tlačíme cesto zvnútra smerom von na pomúčenej doske, okraje nechávame hrubšie. Na obloženie pizze použijeme ingrediencie podľa vlastnej chuti.

  4. 4

    Na kráľovnú pízz Margheritu bude stačiť len paradajkový základ, mozzarella a bazalka. Paradajkový základ pripravíme zmiešaním paradajkového pretlaku, soli a bazalky. Navrch poukladáme asi 100 g natrhanej mozzarelly a lístky bazalky.

  5. 5

    Pri pečení pravej neapolskej pizze je dôležitá veľmi vysoká teplota v peci, a to 400–450 °C. Doma sa, samozrejme, nedá dosiahnuť, rúru si preto nastavíme na maximum a necháme ju dôkladne predhriať. Pizzu pečieme asi 10 minút. Po vytiahnutí okraje polejeme olivovým olejom a pizzu ozdobíme bazalkou.

Diskusia k receptu

bugout
@kuko95 (10.5.2022 18:11) niekedy ochutnaj ak si ju ešte nejedol. Aj tenký okraj je talianska, toto je špecifická neapolska. Nie je to ako náš koláč aj keď to tak vyzerá. Tie okraje sú jemné a nadýchané ako vata. Keď ten okraj stlačíš až na tanier vráti sa do pôvodného tvaru. Tiež som mal k neapolskej pizze predsudky, ale po ochutnaní som bol šokovaný aká ja výborná. Neviem ako zvyšok Slovenska, ale v BA ju robia myslím len dve alebo tri pizzerie. A Basilicò je nepochybne najlepšia (nie nemám tam podiel ani nič podobné 😂😂)... Doma som ju však urobiť neskúšal. A k receptu jedna drobnosť, teda k surovinám. Predpokladám, že v obložení nemyslíte to čo pod paradajkovým pretlakom poznám ja (a asi aj zvyšok Slovenska). A teda zdá sa mi malo vody do cesta, ale ako som spomínal nikdy som ju doma nerobil tak nejdem mudrovať 😂
bugout
@kuko95 (11.5.2022 20:03) saláma a slanina moje obľúbené slová (ale pizzu robia pre mňa už moc mastnú) 😂😂 inak neapolska pizza ma cesto tenučké len tie okraje sú nafúknuté a mäkké ako obláčik... 😂
haji
Tyjo, diskusia poutavá, pizza jako malovaná. S radostí bych si ji dala! Ano, neapolská pizza je jiná a už jsme to tu tuším ne/jednou probírali. Skvělé foto, mám naslintáno v klávesnici.
sonulienka
@dormella (16.5.2022 14:06)
ja som vodu musela dolievať to je pravda ale myslím, že kvasníc nie je veľa keď na 1 kg múky ide 42 g. kvasníc. Ale môžem povedať, že je fakt výborné cesto dobre sa s ním pracuje.
1x haji
dormella
@sonulienka (16.5.2022 15:31)

Kdyby se recept nejmenoval domaci neapolska pizza, byla bych urcite sticha.
Neapolska pizza se pripravuje z hodne hydratovaneho testa, minimalniho mnozstvi drozdi, pak se 2 x necha kynout, celkovy proces trva asi tak 10 hodin.
Takze na vyse uvedene mnozstvi mouky by mely byt pouzity 2 g cerstveho drozdi a asi tak 450g vody, sul 30 g a olej.
Vypada to slozite, ale opak je pravdou. To testo chce proste jen svuj cas.
Problem je v teplote trouby, tezko se nam v te domaci elektricke povede onen krasny okraj, ale jinak - chutove - nema chybu.
bugout
A ja len drobnosť. Kto nie je naučený, resp. nepozná takéto cesto, ťažšia sa s ním robí. Robievam osuch kde ide voda a múka 1:1 a neviem si predstaviť s tým cestom robiť niečo iné ako vyliať ho na plech.
1x haji
sonulienka
@dormella (16.5.2022 20:16)

Moje cesto kyslo od nedele rána 7,30 hod. do prvý krát večer asi o 19,30 hod. som ho rozdelila na štyri časti a znovu kyslo do pondelka rána a až potom som piekla. Tak cesto kyslo dostatočne ja robievam celkovo tak pizzu, že si niekedy zamiesim večer a na druhý deň robím pizzu. Ale vyskúšam tak ako píšeš na 600 g. múky ale 450 g. vody 30 g. soľ a olej koľko 1 PL alebo čajovú. Srdečne ďakujem za radu a bola by som rada keby si mi ešte dala odpoveď. Chcem ešte na víkend vyskúšať a urobila by som presne podľa Tvojho receptu.
sonulienka
@dormella Ešte som zabudla napísať 2 g. čerstvé droždie ako si písala ale to je OK tak už len ten olej Ťa poprosím. A pečiem tak, že si dám do rúry rozohriať kameň. Kúpila som si ho v Orione je to kameň na pečenie pizze a dobre sa mi na ňom pečie. Samozrejme rúra je rozohriata na najvyššom stupni asi 25 - 30 minút pred tým ako vložím pizzu piecť.
1x haji
dormella
@sonulienka (17.5.2022 06:43)

Podivej se tady


abys vedela, co Te ceka . . .
Testo je delano mechanicky, ale jde to klidne i rucne, jen postup je trochu jiny.
Nelekni se mnozstvi, zde bylo pouzito 3x tolik mouky, tedy 1800 g.
Pak dej vedet a ja se budu snazit vse srozumitelne popsat.
Olej zde neni (staci ho 1 lzice) a chybi i cukr (1 lzcicka) , na ktery jsem zapomela. Ty se do pizzy pecene v peci na drevo nedavaji, ale peceme-li testo v domaci troube se doporucuji, protoze pomohou testo tak trochu "pribarvit".
sonulienka
@dormella (17.5.2022 10:08)

Srdečne Ti ďakujem určite vyskúšam a dám vedieť, robievam pizzu ale človek sa stále učí a táto Neapolská sa mi páči. Tak ešte raz srdečná vďaka.
1x haji
haji
Ajaj, tak toto je vysoká pizzová škola. Sotva se chytám, ale díky všem za sdílení!
sonulienka
@haji (17.5.2022 20:35)

Vyskúšaj je výborná a teraz určite vyskúšam recept od @dormella to vypadá skutočne výborná pizza. Ale aj táto bola výborná len je tam viac droždia. Uvidíme aká bude podľa tohto receptu ale už teraz viem, že vynikajúca. Mne sa nahlásila návšteva od piatka do nedele tak nebudem stačiť sa pozabávať s pizzou ale najbližšie urobím podľa @dormella a dám vedieť. Pozdravujem.
1x haji
leeloo1
Prosím vás aj ten recept niekto skúšal? Lebo po polhodine miesenia v mixéri a následnej urputnej snahe to manuálne zmiesiť to nejde, je tuhé jak fras, drolí sa, nedá sa naňho ani zatlačiť, je jak drobivý kameň. Chystám oslavu a privstala som si, aby som ho pripravila, čert aby vzal taký recept :(
bugout
@leeloo1 (25.2.2023 07:24) skús si pozrieť diskusiu, ľudia to tu riešili. Ja som ho neskúšal, ale vody je určite na neapolsku pizzu málo.
morkapredatorka
@bugout (11.5.2022 06:16)

Tiez ma najskôr zmiatol pomer vody a muky,ale pozerala som uz par zahranicnych receptov a väčšinou tak uvadzaju, pri videoreceptoch maju z toho aj taku pevnú - plastelinovu hrudku... To drozdie si s tym v tom pomalom procese asi poradí.... Akurát ju mam v chladnicke ešte ju tam pár hodin nechám a potom ju vyberem na 4 hodky von a večer ju skúsim pripraviť vonku na grile,tam mam aj pizza kamen a viem docielit vysoku teplotu.tak som fakt zvedava ... My v HC sme tu taku restiku mali,a robili dokonalu pizzu ...ale krachli lebo slovak chce proste kilovu pizzu so slaninou bryndzou a cibulou :D
januar1
no neviem ako ostatnym ale s tym mnozstvom vody co je napisane tak s tym sa cesto spravit neda




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia