Domáca neapolská pizza
majiteľ reštaurácie Basilicó – Račianska v Bratislave, 10. mája 2022
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
Suroviny
600 g (alebo múka na pizzu) |
|
30 g čerstvé |
|
250 ml |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
Obloženie: | |
400 g |
|
400 g |
|
čerstvá |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Droždie rozpustíme v troške vlažnej vody. Potom ho zmiešame s múkou, soľou a so zvyšnou vodou. Cesto hnetieme v kuchynskom robote asi 30 minút pri pomalej rýchlosti. Môžeme miesiť aj ručne, až dokým nebude cesto hladké. Asi 5 minút pred koncom pridáme olivový olej.
- 2
Vymiesené cesto necháme kysnúť 4–8 hodín. Potom cesto rozdelíme na 4 bochníky, ktoré necháme samostatne kysnúť ďalšie 2–4 hodiny.
- 3
Pizzu vytvarujeme tak, že tlačíme cesto zvnútra smerom von na pomúčenej doske, okraje nechávame hrubšie. Na obloženie pizze použijeme ingrediencie podľa vlastnej chuti.
- 4
Na kráľovnú pízz Margheritu bude stačiť len paradajkový základ, mozzarella a bazalka. Paradajkový základ pripravíme zmiešaním paradajkového pretlaku, soli a bazalky. Navrch poukladáme asi 100 g natrhanej mozzarelly a lístky bazalky.
- 5
Pri pečení pravej neapolskej pizze je dôležitá veľmi vysoká teplota v peci, a to 400–450 °C. Doma sa, samozrejme, nedá dosiahnuť, rúru si preto nastavíme na maximum a necháme ju dôkladne predhriať. Pizzu pečieme asi 10 minút. Po vytiahnutí okraje polejeme olivovým olejom a pizzu ozdobíme bazalkou.
Tiež pizza:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mozno niekedy zatiaľ ostanem pri tej svojej tenke cesto a veľa slaniny a salámu 😁
Pravda, v teste je malo vody a moc kvasnic.
ja som vodu musela dolievať to je pravda ale myslím, že kvasníc nie je veľa keď na 1 kg múky ide 42 g. kvasníc. Ale môžem povedať, že je fakt výborné cesto dobre sa s ním pracuje.
Kdyby se recept nejmenoval domaci neapolska pizza, byla bych urcite sticha.
Neapolska pizza se pripravuje z hodne hydratovaneho testa, minimalniho mnozstvi drozdi, pak se 2 x necha kynout, celkovy proces trva asi tak 10 hodin.
Takze na vyse uvedene mnozstvi mouky by mely byt pouzity 2 g cerstveho drozdi a asi tak 450g vody, sul 30 g a olej.
Vypada to slozite, ale opak je pravdou. To testo chce proste jen svuj cas.
Problem je v teplote trouby, tezko se nam v te domaci elektricke povede onen krasny okraj, ale jinak - chutove - nema chybu.
Moje cesto kyslo od nedele rána 7,30 hod. do prvý krát večer asi o 19,30 hod. som ho rozdelila na štyri časti a znovu kyslo do pondelka rána a až potom som piekla. Tak cesto kyslo dostatočne ja robievam celkovo tak pizzu, že si niekedy zamiesim večer a na druhý deň robím pizzu. Ale vyskúšam tak ako píšeš na 600 g. múky ale 450 g. vody 30 g. soľ a olej koľko 1 PL alebo čajovú. Srdečne ďakujem za radu a bola by som rada keby si mi ešte dala odpoveď. Chcem ešte na víkend vyskúšať a urobila by som presne podľa Tvojho receptu.
Podivej se tady
abys vedela, co Te ceka . . .
Testo je delano mechanicky, ale jde to klidne i rucne, jen postup je trochu jiny.
Nelekni se mnozstvi, zde bylo pouzito 3x tolik mouky, tedy 1800 g.
Pak dej vedet a ja se budu snazit vse srozumitelne popsat.
Olej zde neni (staci ho 1 lzice) a chybi i cukr (1 lzcicka) , na ktery jsem zapomela. Ty se do pizzy pecene v peci na drevo nedavaji, ale peceme-li testo v domaci troube se doporucuji, protoze pomohou testo tak trochu "pribarvit".
Srdečne Ti ďakujem určite vyskúšam a dám vedieť, robievam pizzu ale človek sa stále učí a táto Neapolská sa mi páči. Tak ešte raz srdečná vďaka.
Vyskúšaj je výborná a teraz určite vyskúšam recept od @dormella to vypadá skutočne výborná pizza. Ale aj táto bola výborná len je tam viac droždia. Uvidíme aká bude podľa tohto receptu ale už teraz viem, že vynikajúca. Mne sa nahlásila návšteva od piatka do nedele tak nebudem stačiť sa pozabávať s pizzou ale najbližšie urobím podľa @dormella a dám vedieť. Pozdravujem.
www.toprecepty.cz/recept/68510-testo-na-pizzu/...
Trocha zdĺhavejšie ale úspech zaručený.
Tiez ma najskôr zmiatol pomer vody a muky,ale pozerala som uz par zahranicnych receptov a väčšinou tak uvadzaju, pri videoreceptoch maju z toho aj taku pevnú - plastelinovu hrudku... To drozdie si s tym v tom pomalom procese asi poradí.... Akurát ju mam v chladnicke ešte ju tam pár hodin nechám a potom ju vyberem na 4 hodky von a večer ju skúsim pripraviť vonku na grile,tam mam aj pizza kamen a viem docielit vysoku teplotu.tak som fakt zvedava ... My v HC sme tu taku restiku mali,a robili dokonalu pizzu ...ale krachli lebo slovak chce proste kilovu pizzu so slaninou bryndzou a cibulou :D