Pizza
Domáca neapolská pizza
Autor receptu: redakcia
Postup- Droždie rozpustíme v troške vlažnej vody.
Potom ho zmiešame s múkou, soľou a so zvyšnou vodou. Cesto hnetieme v kuchynskom robote asi 30 minút pri pomalej
rýchlosti. Môžeme miesiť aj ručne, až
dokým nebude cesto hladké. Asi 5 minút
pred koncom pridáme olivový olej.
- Vymiesené cesto necháme kysnúť 4–8
hodín. Potom cesto rozdelíme na 4 bochníky, ktoré necháme samostatne kysnúť ďalšie 2–4 hodiny.
- Pizzu vytvarujeme tak, že tlačíme cesto zvnútra smerom von na
pomúčenej doske, okraje nechávame
hrubšie. Na obloženie pizze použijeme
ingrediencie podľa vlastnej chuti.
- Na kráľovnú pízz Margheritu bude stačiť len paradajkový základ, mozzarella a bazalka. Paradajkový základ pripravíme
zmiešaním paradajkového pretlaku, soli
a bazalky. Navrch poukladáme asi 100 g natrhanej
mozzarelly a lístky bazalky.
- Pri pečení pravej neapolskej pizze je
dôležitá veľmi vysoká teplota v peci, a to
400–450 °C. Doma sa, samozrejme, nedá
dosiahnuť, rúru si preto nastavíme na
maximum a necháme ju dôkladne predhriať. Pizzu pečieme asi 10 minút.
Po vytiahnutí okraje polejeme olivovým
olejom a pizzu ozdobíme bazalkou.
|