Pizza

Domáca neapolská pizza

Autor receptu: redakcia

4 ks
porcie

Suroviny

Postup

  1. Droždie rozpustíme v troške vlažnej vody. Potom ho zmiešame s múkou, soľou a so zvyšnou vodou. Cesto hnetieme v kuchynskom robote asi 30 minút pri pomalej rýchlosti. Môžeme miesiť aj ručne, až dokým nebude cesto hladké. Asi 5 minút pred koncom pridáme olivový olej.
  2. Vymiesené cesto necháme kysnúť 4–8 hodín. Potom cesto rozdelíme na 4 bochníky, ktoré necháme samostatne kysnúť ďalšie 2–4 hodiny.
  3. Pizzu vytvarujeme tak, že tlačíme cesto zvnútra smerom von na pomúčenej doske, okraje nechávame hrubšie. Na obloženie pizze použijeme ingrediencie podľa vlastnej chuti.
  4. Na kráľovnú pízz Margheritu bude stačiť len paradajkový základ, mozzarella a bazalka. Paradajkový základ pripravíme zmiešaním paradajkového pretlaku, soli a bazalky. Navrch poukladáme asi 100 g natrhanej mozzarelly a lístky bazalky.
  5. Pri pečení pravej neapolskej pizze je dôležitá veľmi vysoká teplota v peci, a to 400–450 °C. Doma sa, samozrejme, nedá dosiahnuť, rúru si preto nastavíme na maximum a necháme ju dôkladne predhriať. Pizzu pečieme asi 10 minút. Po vytiahnutí okraje polejeme olivovým olejom a pizzu ozdobíme bazalkou.