Domáca biovegeta

anniemarrea - bez fotkyanniemarrea, 6. februára 2014 8:20
Ďalšie recepty »

Túto vegetu vyrábam už asi 10 rokov, vždy v lete z čerstvej zeleniny zo záhradky. Robievam 2 dávky naraz a vystačí mi to pri bežnom varení celý rok. Z kupovanej vegety ma pálila záha, tak som raz skúsila túto a už som pri nej ostala. Príprava nie je taká náročná ako sa to na prvý pohľad zdá, ale určite sa to oplatí vyskúšať.

60 min
príprava

Suroviny

2 kg
1 kg
1 ks menší
1 ks stredne veľký
3 ks stredne veľká
2 hlávky
1 zväzok
1 zväzok
1 zväzok (maggi vňať)
1 kg
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Všetky ingrediencie očistíme, umyjeme. Pomelieme na mäsovom mlynčeku na najmenších očkách.

  2. 2

    Zmiešame vo veľkom hrnci zo soľou (pripravte si 5 litrový hrniec). Potom túto zmes sušíme.

  3. 3

    Ja zvyknem sušiť v sušičke ale dá sa aj voľne na plechu, len pozor aby vám to nesplesnelo! Odporúčam jednoznačne sušičku. Samozrejme finta na sušenie - z papiera na pečenie vystrihneme kruhy ktoré poukladáme na pláty v sušičke a tak dáme na to sušiť vegetu, inak by vám vegeta prepadávala cez otvory. S prestávkami v nej suším cca 2 dni, počas sušenia premiešavam.

  4. 4

    Po vysušení zmes pomeliem na elektrickom mlynčeku. Výsledok vidíte na fotke. Skladujem vo vzduchotesnej uzatvárateľnej nádobe na tmavom suchom mieste.

  5. 5

    Z dávky ktorú som napísala vyjdú 2 takéto plné fľaše. Ja robím cez leto každý rok 2 dávky (čiže 4 fľaše) a vydrží mi to celý rok.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist