Domáca biovegeta

anniemarrea - bez fotkyanniemarrea, 6. februára 2014

Túto vegetu vyrábam už asi 10 rokov, vždy v lete z čerstvej zeleniny zo záhradky. Robievam 2 dávky naraz a vystačí mi to pri Zobraziť celý popisTúto vegetu vyrábam už asi 10 rokov, vždy v lete z čerstvej zeleniny zo záhradky. Robievam 2 dávky naraz a vystačí mi to pri bežnom varení celý rok. Z kupovanej vegety ma pálila záha, tak som raz skúsila túto a už som pri nej ostala. Príprava nie je taká náročná ako sa to na prvý pohľad zdá, ale určite sa to oplatí vyskúšať.

60 minút
príprava

Suroviny

2 kg
1 kg
1 ks menší
1 ks stredne veľký
3 ks stredne veľká
2 hlávky
1 zväzok
1 zväzok
1 zväzok (maggi vňať)
1 kg




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie očistíme, umyjeme. Pomelieme na mäsovom mlynčeku na najmenších očkách.

  2. 2

    Zmiešame vo veľkom hrnci zo soľou (pripravte si 5 litrový hrniec). Potom túto zmes sušíme.

  3. 3

    Ja zvyknem sušiť v sušičke ale dá sa aj voľne na plechu, len pozor aby vám to nesplesnelo! Odporúčam jednoznačne sušičku. Samozrejme finta na sušenie - z papiera na pečenie vystrihneme kruhy ktoré poukladáme na pláty v sušičke a tak dáme na to sušiť vegetu, inak by vám vegeta prepadávala cez otvory. S prestávkami v nej suším cca 2 dni, počas sušenia premiešavam.

  4. 4

    Po vysušení zmes pomeliem na elektrickom mlynčeku. Výsledok vidíte na fotke. Skladujem vo vzduchotesnej uzatvárateľnej nádobe na tmavom suchom mieste.

  5. 5

    Z dávky ktorú som napísala vyjdú 2 takéto plné fľaše. Ja robím cez leto každý rok 2 dávky (čiže 4 fľaše) a vydrží mi to celý rok.

Diskusia k receptu

ela77
Už som to viackrát chcela skúsiť, ale nakoniec zelenina skončí v nasekaná v mrazničke. Mám sušičku ovocia. Tiež som rozmýšľala nad tým pečiacim papierom, ale vždy som to vzdala, že sa to nebude asi dobre presušovať, pretože nebude mať možnosť vzduch poriadne odchádzať a papier bude vlhký a tak sušenie bude dlhšie. Neskúšala si to tak, že by si bola do papiera napichala menšie dierky? Sušila si to na akej rýchlosti, či sile, či ako to mám nazvať. Nastavenie pre aké ovocie? Priznám sa ešte som surovú zeleninu nemlela na mlynku, netečie z toho pri tom zbytočne šťava? Vďaka ak odpovieš a možno sa ozvú aj iní s radou.

ocko
...ja davam aj bylinky a sol pridavam az ked mam vsetko ususene zamiesam a dam do poharov nieje nad domacu vegetu:)
anniemarrea
ela77 - do papiera nepichám žiadne dierky, na začiatku to má trošku aj šťavu, ale to nie je problém, častejšie premiešavam a prekladám pláty, je to na 2 dni trošku viac práce, ale v pohode sa to dá zvládnuť....mám len takú obyčajnú najlacnejšiu sušičku na ktorej sa nedá nastaviť intenzita, čiže ju len proste zapnem a suším, ak sa to pravidelne premiešava tak sa to neprilepí na papier a ak sa trošku prilepí to sa dá v pohodičke odlepiť, na druhý deň zvyknem tie pôvodné papiere vymeniť a dosuším na nových papieroch
radost
mletú zeleninu so soľou som robievala-do pohárikov a sterilizovať..prestali sme-bolo to presolené...
inak-aj tu je tej soli dosť..ked sa zelenina usuší-je ozaj tá soľ nutná..??
nešlo by menej-alebo vôbec..??ved-sušené huby..sušené ovocie..atd. bez soli vydržia..
pýtam sa..nemám nič proti receptu...zaujímal by ma tvoj názor..prípadne iných..
želám dobrý deň..
anniemarrea
Do jedál pridávam už len túto vegetu, soľ už potom nie je nutné dávať. Okrem toho táto vegeta je oveľa menej slaná ako tá z obchodu. Príklad - z kupovanej vegety som dávala napr. do dusenej ryže (robenej v rúre) 1 čajovú lyžičku a z tejto mojej vegety dávam 2 čajové lyžičky. Tá vegeta vôbec nie je taká slaná ako sa zdá podľa receptu, treba skúsiť.
smejkad
ahoj @radost
v ovoci je po vysuseni dodatocnym konzervantom cukor, mozno preto sa do zeleniny pridava sol, aj ked:
- vnate z petrzlenu, zeleru, maggi ale aj bylinky na caje susim len tak, bez pridania cohokolvek
- do hub po ususeni pridavam bobkovy list a sol
ona ta sol pohlcuje vlhkost, brani rastu plesni a tym predlzuje trvanlivost, ale dobre vysusena a spravne uskladnena surovina ten rok vydrzi urcite :-)
v tomto konkrétnom recepte mozno islo o vytvorenie takpovediac dochutidla :-)
daju si tam sol teraz, kolko im chuti a pri vareni jej bude treba o to menej :-)
jakamaka
Vďaka za pripomenutie tohto receptu.. kedysi strááášne dávno som to robievala.. ale akosi som zlenivela..:):):) Najvyšší čas sa opäť "nakopnúť" a zase si takto v sezone pripraviť dostatok zásob.
kredenc
A čo tak nechať na pokoji všetky vegety a podravvky a používať Solčanku? Z tej určite nič páliť nemá čo - je to sušená zelenina so soľou (obyčajnou alebo morskou). Možno má chybu - je to slovenský výrobok s nevysokou cenou.
sisok
Jeeej, super...ukladam do KK ;) dakujem
A z Kredenca si nic nerobte...lahko sa kritizuje, ked nic nerobi...kto nic nerobi, nic nepokazi, ako hovorieva moj tato....kredenc vie iba skaredo kritizovat, takych ludi nemusim
anniemarrea
kredenc - jasné, zeleninu zo záhradky nechám zhniť a budem si kupovať solčanku :D aj moja vegeta je slovenská a veru ani jej cena nie je vysoká....jediné čo do nej kupujem je soľ (inak pozrela som si zloženie solčanky - okrem pár byliniek ktoré ja nepoužívam do vegety je to vlastne to isté ako robím ja, takže naozaj nerozumiem prečo si mám kupovať niečo, čo si môžem vyrobiť sama)
smejkad
lebo kredencovi a par dalsim by sa neratal den,keby na niekoho nenapluli
aspon si my ostatni vieme lepsie vychutnat den a prijemnych ludi :-)
tatranka
Tiež mám recept na takúto domácu vegetu.Je to naozaj dobrý recept.Určite ti bude veľa vatecháčov za recept vďačných.
evusik
ja suším len zeleninu a bylinky, žiadna soľ... zeleninu očistím, nakrájam na krájači na plátky a suším v sušičke a na slnku... keď je všetko usušené dám do mixéra a len tak trochu rozmixujem aby to nebolo celkom na prášok... skladujem v uzavretých nádobách a bez soli a nikdy sa mi to nekazilo...
@anniemarrea takáto bio vegeta je výborná vec... ja som vegetu prestala používať hlavne kvôli vysokému obsahu soli...


radost
@evusik
dakujem za tvoju informáciu..ja si pamätám-že pred 3 desaťročiami i viac-som niečo podobné robila-a soľ tam nešla..šla som hľadať do starých receptov-ale už to tam nemám..tak som zneistila..
záver :
sušená temer rozmixovaná zelen ina -soli môže byť menej - alebo vôbec - výborná domáca vegeta..
dakujem vám..
anniemarrea
Podelila som sa s vami o recept do ktorého pridávam soľ. Existujú recepty aj bez soli, však každému čo vyhovuje. Mne to vyhovuje zo soľou, nakoľko to mám takto 2v1 - nemusím už do jedla pridať soľ, stačí ak dochutím vegetou. Niekomu soľ vadí, niekomu naopak chýba. Máme rôzne chute, preto existujú aj rôzne recepty. Ďakujem za všetky príspevky k môjmu receptu, toto je môj prvý na vareche tak som rada že aspoň trošku zaujal. :-)
ebaka
@anniemarrea ,recept je super,pred 30.rokmi aj moja svokra takto zužitkovala všetku malú a trocha poškodenú zeleninu zo záhrady.Pekná,veľká a zdravá putovala na zimné uskladnenie do pivnice .Robila presne ako @evusik.
zofos
Výborný recept, hlavne tie bylinky mi tam vyhovujú ale oveľa ľahšie sa suší zelenina postrúhaná na tenké plátky a potom rozomletá na el.drviči na polojemno. Nie je to také šťavnaté a dá sa to sušiť aj v sušičke.Výhoda robiť ju aj teraz z vlastnej zeleniny je ešte výhodnejšie,radiator poslúži ako sušička. Asi ju cez víkend vyrobím.Ď
fineliving
krásny receptík, ukladám a v lete určite vyskúšam urobiť z vlastnej bio zeleniny :)
evusik
@anniemarrea samozrejme, že zo soľou alebo bez soli je to stále to isté... je to len otázka zvyku... ja som začala veľmi obmedzovať soľ zo zdravotných dôvodov, preto ak takúto sušenú zeleninu robím bez soli, vydrží mi celú zimu... mi tomu doma hovoríme zeleninové vločky :) prajem ti nech sa ti na Vareche darí :)
gubics
Tvoj recept mi pripomína detstvo. Moja mamka podobne odkladala zeleninu zo záhrady. My sme tú zeleninu nastrúhali na najjemnejšom strúhadle (je to ešte jemnejšie ako keď sa to robí na mäsovom mlynčeku, nedávali sme soľ, lebo od toho zelenina pustí šťávu),vždy sa to nastrúhalo po dávkach aby sa nepokazilo, a potom sme to sušili na Slnku, alebo v rúre, keď už bola po pečení vypnutá.
jakamaka
No veru ako to tu ktosi v komentároch napísal, že aj teraz ide robiť.. veru poprezerám v pivnici zásoby.. a keďže som mala veľa mrkvy - najvyšší čas pred jarou ju pretriediť a dať sušiť na krb ,čo máme teraz v zime lacnú sušičku :):):):) Takže celkom si ma inšpirovala...A keď bude aj bez vňate, to vôbec nevadí.. Vďaka...
anniemarrea
ďakujem za všetky milé komentáre, ak niekto spraví vegetu podľa môjho receptu, budem rada ak sa s ostatnými podelí o svoju skúsenosť, spokojnosť, nespokojnosť, dotazy, postrehy a návrhy :-)
zuzanka1
Marcelka evusik, ďakujem za recept a rady len ešte potrebujem tu sušičku , aby mi to sušením na voľno nesplesnivelo
evanaaa
@anniemarrea , na tento recept som čakala, spravím si v lete, ak budú horúčavy ( aké boli ), tak mi to rýchlo uschne, a posolím až hotové, pomleté. Teraz nie, lebo u nás sa nekúri celý deň, len večer nám radiátory hrejú, nechám to na leto. Zatiaľ si rcp uložím. V tých kupovaných je aj cukor, neviem prečo ho tam dávajú, ten ja ale nemôžem.
vlastina48
Já všechnu zeleninu nastrouhám na hrubo a suším na radiátoru nebo v sušičce, papír do sušičky nedávám, když něco propadne, tak to nevadí, stejně se to smíchá. letos jsem tam dala i mladé listy z kedlubny a řepy a také porek, sůl nedávám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia