Dobrý domáci chlieb nemiesený

rona33 - fotkarona33, 10. februára 2014
Dobrý domáci chlieb nemiesený
Foto: rona33

Preštudovala a odskúšala som veľa receptov na domáci chleba. Najlepšie sa mi osvedčil tento recept, ktorý som odskúšala. Žiaľ fotografie som urobila podľa možnosti Zobraziť celý popisPreštudovala a odskúšala som veľa receptov na domáci chleba. Najlepšie sa mi osvedčil tento recept, ktorý som odskúšala. Žiaľ fotografie som urobila podľa možnosti len mobilom. Ale dá sa to vidieť. Odporúčam. Nie je potrebné meniť recept.

1
porcia
15 minút
príprava
75 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 PL (nie vrchovatá)
1 PL
1 PL (nie vrchovatá)
1 krajec
1,5 sáčka
0,70 litra




Postup

  1. 1

    Do vandlíka nasypeme sypké hmoty: Múku, soľ, rascu, droždie. Zamiešame. Asi hodinu pred týmto úkonom dáme do 0,70 dl zaváracej fľaše asi 2 - 3 decilitre teplej vody, kde rozdrvíme krajec starého chleba. Keď sa rozmočí rozmixujeme ho mixerom na hnedú kašu. Pridáme do vandlíka so sypkou hmotou, prídáme ocot a zamiešame varechou. Podľa potreby prilejeme teplú vodu aby sme sypké hmoty zmenili na hustú kašu, aby nebolo vidieť suchú múku. Nemiesime.

    Dobrý domáci chlieb nemiesený - obrázok 1
  2. 2

    Prikryjeme utierkou a necháme 2 - 3 hodiny kysnúť.

    Dobrý domáci chlieb nemiesený - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí cesto vylejeme na pomúčenú dosku HRUBOU MUKOU za pomoci stierky. Cesto sformujeme ako bochník. Po 10. minútach preložíme cesto z hora na dol, z dola na hor, z ľava do prava, z prava do ľava ako obálka na list. Urobíme bochník. Necháme 15 minút podkysnúť. Po 15. minútach opäť to isté. Ešte raz zopakujeme. Sformujeme bochník. Zapneme rúru a nahrejeme na 230 stupňov v ktorej zohrejeme tiež smaltovaný pekáč, ( alebo z Janského skla, alebo z porcelánu, ) a šup bochník do pekáča, jemne vymasteného olejom po vybratí z rúry, 3 krát narežeme žiletkou vrch bochníka a vložíme na stred rúry. Po 15 minút stiahneme rúru na 200 stupňov a ďalej pečieme. Keď sa už zdá, že sa chytá kôrka, potrieme chlieb vlažnou vodou, aby sa urobila kôrka. Keď sa kôrka červenia opäť potrieme vlažnou vodou. Od vloženia bochníka do pekáča pečieme 45 minút. Po 45. minútach stiahneme teplotu na 18 stupňov na 15 minút. Po ďalších teda 15 minút preložíme chlieb na predposledný diel rúry a necháme ešte piecť 15 minút aby sa vytvorila kôrka na dne pekáča. Po upečení a miernom ochladení vyklopíme chlieb na utierku a necháme zchladnúť.

    Dobrý domáci chlieb nemiesený - obrázok 3
  4. 4

    Chlebík má výbornú chuť, štruktúru, a nízku cenu o váhe 1,80 kg. Výrobná cena je: Hladká múka T 650 - 0,45 € + Suché droždie 1,5 sáčka - 0,29 €, spotreba elektriny 1,15 KWh ( a 0,076 € ) - 0,09 €, soľ, ocot, rascu nepočítam. Do sa potom povedať že moje náklady na upečenie 1,80 kg chleba sú približne podľa mojich podmienok 0,83 €. Vyskúšajte.

    Dobrý domáci chlieb nemiesený - obrázok 4

Diskusia k receptu

kukulienka71
Aj ked fotky nie sú moc kvalitné,chlebík vyzerá krásne a veľmi chutne.Vyskúšam tvoj recept,zdá sa mi dobre napísaný postup,uvidím,či sa mi podarí..
marikafil
vyzerá krásne, len na konci bodu 3/ si nie som istá, či je to správne - "Po 45. minútach stiahneme teplotu na 18 stupňov na 15 minút. " Možno malo byť 180 stupňov???
A tomuto fakt nerozumiem: "Po ďalších teda 15 minút preložíme chlieb na predposledný diel rúry a necháme ešte piecť..." čo je predposledný diel rúry???
1x rona33
babidka
Ten chlieb vyzera velmi dobre . Takze upeciem aj tento a sama som zvedava , aky sa mi podari . Receptov na chlieb bez miesenia je aj na Vareche dost vela - ja sama som vyskusala azda kazdy a vsetky boli velmi chutne . Tento kysne pomerne kratko , takze ho urobim hned dnes ....
ocko
prave ho peciem dam vediet ako dopadlo moje usilie ale vyzera pekne..
denyany
Chlebík vyzerá lákavo. Raz, keď budem mať veľa voľného času, upečiem všetky chleby, čo sa mi tu páčia.:-)
olinka12
Dnes som piekla chlebík v piecke ale tento ma veľmi láka len čo dojeme idem vyskúšať tento už aj ukladám do mojej KK.
babidka
Vyskusane , upecene ....a rozpacitost . Pekavam chlieb uz asi 30 rokov , vyskusala som doslova desiatky recepotov -aj tzv."nemiesene" - takze nie som ani zaciatocnicka ani neskusena . Preto mam par vyhrad ktore mozno niekomu pomozu pri rozhodovani .Snad sa neurazis .Robila som ho presne podla receptu - do slova a do pismena . Cesto mi zacalo kysnut asi tak za 4,5 hodiny /v kuchyni- 23°C/ , dalsie 2 hodiny trvalo kym bolo ako -tak vhodne na pecenie .Cesto sa mi zdalo dost tazke , malo vykysnute . Ale kedze zvacsilo svoj objem asi 2,5 krat , tak som to riskla . Urobila som pre istotu toho mnozstva cesta 2 bochniky, ktore som piekla naraz . Mala som obavy ci sa dost takyto velky /a podla mna tazky /bochnik prepecie. Chlieb sa upiekol a po vychladnuti som ho ochutnala . Upeceny bol a v podstate aj celkom...no, dobry :-) Ale :
1.cesto bolo dost kysle -zrejme bolo privela drozdia a octu
2.pri takom rychlom kysnuti /peceni sa mi zda neleogicke pridavat do cesta stary chlieb z ktoreho sa bezne robieva kvasok a ten potrebuje na nastartovanie ovela, ovela viac casu
Pozri
 varecha.pravda.sk/recepty/zo-stareho-nove-bagety-fotorece...
Pekavam to podla toho receptu - robim aj chlieb a tu to logiku ma .
3.viackrat pocas pecenia vytahovat chlieb a potierat ho vodou sa mi zda tiez zbytocne , ak chcem vic vlhkopsti v rure tak sa to da docielit ibac /nadoba s vodou v rure , rosenie s rozstrekovacom/
Necakala som samozrejme zazraky , ale chut a vzhlad chleba bol daleko za mojimi ocakavaniami .Bezne pekavam chlieb bez miesenia- tento aj ine
 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...
a vzdy bol vydareny .


rona33
babinka - 3 x potierať chlieb vodou. To nie pre vlhkosť rúry ale aby sa vytvorila kvalitná chrumkavá kôrka.
marikafil - áno je tam gramatická chyba. Má byť 180 stupňov. Prepáč.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia