Foto: rona33
Preštudovala a odskúšala som veľa receptov na domáci chleba. Najlepšie sa mi osvedčil tento recept, ktorý som odskúšala. Žiaľ fotografie som urobila podľa možnosti Zobraziť celý popisPreštudovala a odskúšala som veľa receptov na domáci chleba. Najlepšie sa mi osvedčil tento recept, ktorý som odskúšala. Žiaľ fotografie som urobila podľa možnosti len mobilom. Ale dá sa to vidieť. Odporúčam. Nie je potrebné meniť recept.
porcia
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do vandlíka nasypeme sypké hmoty: Múku, soľ, rascu, droždie. Zamiešame. Asi hodinu pred týmto úkonom dáme do 0,70 dl zaváracej fľaše asi 2 - 3 decilitre teplej vody, kde rozdrvíme krajec starého chleba. Keď sa rozmočí rozmixujeme ho mixerom na hnedú kašu. Pridáme do vandlíka so sypkou hmotou, prídáme ocot a zamiešame varechou. Podľa potreby prilejeme teplú vodu aby sme sypké hmoty zmenili na hustú kašu, aby nebolo vidieť suchú múku. Nemiesime.
-
2
Prikryjeme utierkou a necháme 2 - 3 hodiny kysnúť.
-
3
Po vykysnutí cesto vylejeme na pomúčenú dosku HRUBOU MUKOU za pomoci stierky. Cesto sformujeme ako bochník. Po 10. minútach preložíme cesto z hora na dol, z dola na hor, z ľava do prava, z prava do ľava ako obálka na list. Urobíme bochník. Necháme 15 minút podkysnúť. Po 15. minútach opäť to isté. Ešte raz zopakujeme. Sformujeme bochník. Zapneme rúru a nahrejeme na 230 stupňov v ktorej zohrejeme tiež smaltovaný pekáč, ( alebo z Janského skla, alebo z porcelánu, ) a šup bochník do pekáča, jemne vymasteného olejom po vybratí z rúry, 3 krát narežeme žiletkou vrch bochníka a vložíme na stred rúry. Po 15 minút stiahneme rúru na 200 stupňov a ďalej pečieme. Keď sa už zdá, že sa chytá kôrka, potrieme chlieb vlažnou vodou, aby sa urobila kôrka. Keď sa kôrka červenia opäť potrieme vlažnou vodou. Od vloženia bochníka do pekáča pečieme 45 minút. Po 45. minútach stiahneme teplotu na 18 stupňov na 15 minút. Po ďalších teda 15 minút preložíme chlieb na predposledný diel rúry a necháme ešte piecť 15 minút aby sa vytvorila kôrka na dne pekáča. Po upečení a miernom ochladení vyklopíme chlieb na utierku a necháme zchladnúť.
-
4
Chlebík má výbornú chuť, štruktúru, a nízku cenu o váhe 1,80 kg. Výrobná cena je: Hladká múka T 650 - 0,45 € + Suché droždie 1,5 sáčka - 0,29 €, spotreba elektriny 1,15 KWh ( a 0,076 € ) - 0,09 €, soľ, ocot, rascu nepočítam. Do sa potom povedať že moje náklady na upečenie 1,80 kg chleba sú približne podľa mojich podmienok 0,83 €. Vyskúšajte.
A tomuto fakt nerozumiem: "Po ďalších teda 15 minút preložíme chlieb na predposledný diel rúry a necháme ešte piecť..." čo je predposledný diel rúry???
1.cesto bolo dost kysle -zrejme bolo privela drozdia a octu
2.pri takom rychlom kysnuti /peceni sa mi zda neleogicke pridavat do cesta stary chlieb z ktoreho sa bezne robieva kvasok a ten potrebuje na nastartovanie ovela, ovela viac casu
Pozri
varecha.pravda.sk/recepty/zo-stareho-nove-bagety-fotorece...
Pekavam to podla toho receptu - robim aj chlieb a tu to logiku ma .
3.viackrat pocas pecenia vytahovat chlieb a potierat ho vodou sa mi zda tiez zbytocne , ak chcem vic vlhkopsti v rure tak sa to da docielit ibac /nadoba s vodou v rure , rosenie s rozstrekovacom/
Necakala som samozrejme zazraky , ale chut a vzhlad chleba bol daleko za mojimi ocakavaniami .Bezne pekavam chlieb bez miesenia- tento aj ine
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...
a vzdy bol vydareny .
marikafil - áno je tam gramatická chyba. Má byť 180 stupňov. Prepáč.