Foto: matly
Predstavovať Dobošovú tortu je zbytočné, rozhodol som sa pridať originálny recept torty, bez akýchkoľvek úprav. V maďarsku sa práve tento recept označuje ako tradičný.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Vanilková esencia: | |
100 ml čistý |
|
4 ks |
|
Piškótové cesto (na 1 plát): | |
1 ks |
|
20 g |
|
30 g |
|
štipka |
|
Základ krému: | |
220 g (rozmiešané) |
|
220 g |
|
35 g |
|
1 polievková lyžica |
|
Telo krému: | |
280 g |
|
70 g |
|
Vrchný karamelový plát: | |
150 g |
|
Postup
-
1
Vanilková esencia: Vanilkové struky prekrojíme priečne na polovicu.
-
2
Polovice strukov prerežeme pozdĺžne. Tip: Dobre si nabrúste nože, na tupý nôž sa budú viacej chytať semienka z vanilkových strukov.
-
3
Takto nakrájané vanilkové struky vložíme do fľaštišky
-
4
Zalejeme ich čistým alkoholom (ideálne 96%) a poriadne uzavrieme. Denne fľaštičku potrasieme, nech sa vanilka zmieša s alkoholom, jeden mesiac necháme zrieť (môžu zrieť aj v chladničke). Aj po uplynutí tejto doby môžeme nechať struky vo flaštičke. Tip: Pokiaľ použijete 96% alkohol, tak zrenie pôjde rýchlejšie (za 3 týždne použiteľný), výsledný produkt bude mať intenzívnejšiu vôňu. Odporúčam uložiť v chladničke, lebo pri tejto koncentrácii má alkohol naozaj vysokú prchavosť.
-
5
Piškótové cesto (na 1ks okrúhleho, tenkého plátu): Na papier na pečenie (je vhodné kúpiť čo najmenej stočený papier na pečenie) položíme tortovú formu o priemere 26 cm a obkreslíme ju. Tip: Je dobré papier obstrihnúť cca 1-2 cm od okraja kruhu, aby vošiel bez problémov na plech, cesto po upečení bude rovnejšie.
-
6
Bielko začneme šľahať so štipkou soli, počas šľahania pridáme po častiach cukor a ušľaháme v tuhý sneh. Tip: So snehom sa neponáhľajte a naozaj ho vyšľahajte úplne do tuha, cesto bude podstatne nadýchanejšie.
-
7
Metličkou jemne vmiešame žĺtko. Tip: Žĺtko si pred vmiešaním k snehu dobre rozmiešajte.
-
8
Preosiatu múku jemne vmiešame do masy a vymiešame do hladka. Tip: Múku pridávajte postupne, aspoň na 3x, čím menej sa masa mieša, tým bude cesto nadýchanejšie.
-
9
Masu dáme na papier na pečenie a rozotrieme na požadovaný tvar. Je veľmi dôležité aby bola masa rovnomerne rozotrená!
-
10
Upečieme v rúre (nie teplovzdušnej) predhriatej na 200°C cca 10 min. do zlatista. Keď cesto vychladne, odstránime papier na pečenie. Postup prípravy piškótových plátov opakujeme 6x. Tip: Papier odstraňujeme pod čo najnižším uhlom, je nižšia šanca na roztrhnutie cesta.
-
11
Základ krému: Suroviny k základu krému dáme do misky a zmiešame.
-
12
Položíme na hrniec s vodou a nad vodnou parou zohrejeme za miešania "do štipľava" (keď do toho strčíte prst, malo by to šťipkať/páliť, nespraviť z toho varené vajíčka).
-
13
Horúci základ krému šľaháme na vysokých otáčkach, kým nebude dobre vyšľahaný a nebude mať izbovú teplotu.
-
14
Telo krému: Maslo si nakrájame na malé kúsky a vyšľaháme dopenista.
-
15
K vyšľahanému maslu pridáme preosiaty kakaový prášok a zmiešame. Tip: Preosiaty kakaový prášok pridávajte postupne nie naraz, keď ho dáte už naraz, tak si pomôžte silikónovou lopatkou pri miešaní.
-
16
Krém: Úplne vychladnutý krémový základ za sústavného šľahania postupne prilievame k telu krému a šľaháme kým nevznikne homogénna hmota.
-
17
Päť tortových plátov pozliepame krémom a zvyškom krému potrieme celú tortu.
-
18
Karamel: Na malom/strednom ohni za stáleho miešanie roztopíme cukor a miešame kým nebude svetlohnedý.
-
19
Teraz sa musí pacovať rýchlo! Na tortový plát nalejeme karamel a rozotrieme. Potom s nezúbkovaným ostrým nožíkom namočeným v masle (potretým maslom) naznačíme budúce rezy (režeme len "gumovitý" karamel na 16ks). Keď karamel trochu vychladne rozrežeme aj cesto podľa naznačenia. Tipy: Nachystajte si aspoň 3 nože potreté maslom. Označte si budúce rezy aj na cesto, keď sa naleje na plát karamel, jemne stmavnú. Okraje môžte potrieť karamelom aj počas krájania. Nemajte obavy z vytečeného karamelu, ten sa veľmi ľahko odstráni.
-
20
Nakrájaný vrchný karamelový plát poukladáme na tortu.
-
21
Tipy: 1. Pokiaľ chcete tortu krémovejšiu pripravte si o 20% viacej krému. 2. Vanilkovú esenciu primiešavajte až k jemne ochladnutému základu krému. 3. Karamel nerežte hneď po naliatí na tortový plát, maslo sa roztopí, karamel sa nalepí na nôž. 4. Najvhodnejší nôž na krájanie karamelu je tvaru Santoku.
postupom !
vďaka za krásne vypracovaný recept, tiež to musela byť makačka, aj za priložené odporúčania a pripomenutie toho krásneho, no krátkeho obdobia, keď som ešte mal prababičku.
Tvoja doboška je špičková a postup precízny, najmä šľahanie piškótu pre každý plát zvlášť. Okrem problémov, ktoré spomínaš, nie je dobré, keď piškót čaká na pečenie. Mám zlú skúsenosť pri pečení striekaných piškótových rožtekov, keď z cesta postupne unikali všľahané bublinky vzduchu.
Gratulujem!
Ked sa robi karamel, kryst. cukor pred zohriatim sa pofrka studenou vodou. Karamel bude rovnomerne sfarbeny.
Moj maslovy krem obsahoval 50 %-nu cokoladu a nie kakao. Ked budem mat cas, pozriem moj recept. Velka vdaka za Tvoj recept. :-)
Krajanie karamelu by mozno bolo uspesnejsie s elektr. zubkovym nozom. To si neskusal? Ja mam zn. Moulinex.
ten recept je naozaj namakaný a vyšiel nám na prvý šup
Chtela bych strasne moc podekovat matlymu za tento skvely recept!!!
Ziji na Floride, dobosku miluji a utracim za ni nekrestanske penize ... smich!
Kupuji ji od jedne starsi pani, je to cukrarka, ktera pochazi z Madarska a dela ji zrovna takovou jako je tady na te fotografii, ale ona ji ma o neco vyssi a prumer je asi 35cm ... stoji 45 dolaru, ale nekup to!
Vzdyt to je unikat mezi americkymi dortami! Zadna dorta se nemuze rovnat dobosce!
Tak tedka ji urcite hodne zklamu, protoze si ji zacnu pect sama doma.
Peceni me hrozne moc bavi, ale za cely muj zivot jsem nikde nenarazila na originalni recept, az dneska tady!
DEKUJI MATLY!!! ... mnam!
Ale zato pridajú na chuti :)
restaurants.tokyo.grand.hyatt.com/fiorentina-pastry-tokyo/news/2012041013...
lebo na karamel uz sa nic neda polozit...
Aj by som vložila foto, len neviem ako :-(