Amlou beldi

mijaita - fotkamijaita, 30. decembra 2014
Amlou beldi
Foto: mijaita

Krém mandlový s medem a arganovým olejem. Hlavní surovinou této nebetyčné, sladké dobroty je arganový olej. Olej se lisuje z plodů arganie trnité, které Zobraziť celý popisKrém mandlový s medem a arganovým olejem. Hlavní surovinou této nebetyčné, sladké dobroty je arganový olej. Olej se lisuje z plodů arganie trnité, které se daří pouze a jenom v Maroku. Mnoho národů se snažilo ji vypěstovat, ale bez úspěchu. Z nepražených plodý se lisuje olej kosmetický, z pražených je olej voňavý, potravinářský. Arganiie trnitá je zlatem Maročanů a lahůdkou pro kozy, které je možno vidět na těchto stromech se "pást". Zpracování připomíná středověk.

Suroviny

200 ml
200 g
3 - 4 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Mandle loupané opražíme do voňava, zlatova, na suché pánvi. Nespálit, ale hezky opražit.

  2. 2

    V mixeru umixujeme tak, aby z mandlí vznikla co nejjemnější kašička. Kašičku přendáme z mixeru do skleničky, ve které následně amlou beldi budeme skladovat.

  3. 3

    Zahřejeme med s cukrem a pomalu vmícháme do rozmixovaných mandlí. Ochutnáme, eventuelně ještě přidáme med nebo cukr.

  4. 4

    Zalijeme arganovým olejem. Znovu pomalu a pečlivě promícháme.

  5. 5

    Po usazení mandlí zůstane nad nimi vrstva oleje. Tak je to správné.

  6. 6

    Maročané jedí ke snídani, máčejí si do toho jejich chleba, já to servíruju s lívanečkama. Úžasné!

  7. 7

    Arganový olej potravinářský se lisuje z pražených plodů arganie, je tmavší oproti kosmetickému a má krásné aroma jemné.

    Amlou beldi - obrázok 7
  8. 8

    A tak se orechy loupaji.

    Amlou beldi - obrázok 8
  9. 9

Diskusia k receptu

bubaya
Neuveriteľná drzosť. V tom ešope je arganový olej, drahší ako v najlepšom bioobchode v Mníchove. Mňa vyjde 100 ml 8,54 euro, tri krát menej, v bio kvalite s certifikátom. Najdrahší je ručne lisovaný, chránený pred prístupom svetla 100 ml za 24,85. Nekupujte to, zodrú vás z kože a taký zázrak to zas nie je.
1x safran
mijaita
@bubaya ja jsem ten link neprohlizela, spis jsem jen chtela ukazat moznosti, ze to je k sehnani. Snad se da na Slov sehnat nekde i jinde? levny neni, ale neni to tak dramaticke, aby si clovem 250ml nemohl dobrat. Take se nepoziva tak casto. Ja myslim, ze zazrak to je, alespon amlou je vic nez uzasne!
mijaita
Omluva za chyby, zase jsem si to po sobe neprecetla! :-(
kukulienka71
S potravinárskym argánovým olejom som ešte nemala dočinenia, recept ukladám, musí to byť lahôdka. Dobre, že si dala posledné foto, nevedela som si predstaviť ako sa kozy pasú na stromoch:-)))
bubaya
mijaita, príspevok nebol myslený na teba, ale na tých zlodejov, čo kúpia pol litra za 40 ečok a potom ho za 120 rozpredajú. To sa potom podniká s takou maržou. Kozmetický som skúsila, je dobrý, ale žiaden zázrak som nezaznamenala. Jedlý používam len na šalát, nenapadlo ma vôbec hľadať recepty na iné využitie. Tento vyzerá veľmi lákavo, vyskúšam, vďaka.
youness30
ešte že si nosím arganovy olej priamo z Maroka.....ale recept vyskúšam, vyzerá super
mijaita
@bubaya ja jsem za tvuj koment rada. Malo lidi arganovy olej zna a tak uvedeni ceny na pravou miru bylo na miste. Jsem za to rada! Je pravda, ze ani v Maroku není levný. Kdyz se podivas jak se vyrabi, tak snad ani neni divu. Amlou beldi je tak zvlastni a vyborne, ze i ja to jim, i kdyz o sladke nestojim.
eviana
@mijaita , veľmi zaujímavý recept, tiež som sa ešte s argánovým olejom nestretla, ale nakoľko som koza-rohyňa, bez pochýb by mi toto Tvoje jedlo veľmi chutilo ;) Tlieskam Tvojmu receptu a ďakujem za nové informácie a krásne fotky ;)
eviana
@mijaita , veľmi zaujímavý recept, tiež som sa ešte s argánovým olejom nestretla, ale nakoľko som koza-rohyňa, bez pochýb by mi toto Tvoje jedlo veľmi chutilo ;) Tlieskam Tvojmu receptu a ďakujem za nové informácie a krásne fotky ;)
momi
Jej, milá spomienka na tohtoročnú dovolenku v Maroku. Výborná vec, my sme si doniesli hotovú amlou (predávali v potravinách v skle ako nutellu). vďaka za recept!
mijaita
@momi to je prekvapko! :-) A potvrdilas jak je to vyjimecne dobre. Zkus na ty livance. Mela jsem velkou navstevu jednou a vsichni se oblizovali .Jsem zvedava jestli ji nekdo udela.
jarbra
@mijaita paci sa mi tento recept, v nasej indonezkej kuchyni sa casto pouzivaju oleje, ako Arganovy olej, Koriandrovy, Borievkovy, Kardamomov, z Cierneho korenia, Tekvicovy atd. ... Arganovy olej je najdraksi olej na svete , rastie iba v Maroku je panensky, lisovany za studena, 100%, pravy arganovy olej vynika orechovou vonou a neobsahuje cholesterol vo flasticke ma male mnozstvo usadeninu a aj zakaleny vzhlad ( je to bezne u praveho oleja ) ... v nasej indo. kuchyni ho pouzivame na dochutovanie, do dressingov, natierok do roznych salatov atd. ... mozme ho vyuzit aj na vonkajsie pouzitie ma liecive ucinky, uzivam ho denne 2x 1PL ... @mijaita to Ti verim, ze sa tvoja navsteva oblizovala :-) ... 5* ukladam KK
safran
odrádza ma zahrievanie medu, ale argánový olej láka :-)
aspoň na jedinú vianočnú trubičku alebo oblátku vyskúšať...
mijaita
@safran jestli mas jeste nezcukernately med, tak ho nezahrivej. A pak, ja bych to tak neprozivala :-)
Vyzkusat - uz samy o sobe prazene mandle jsou víc než chutné, tak to rozhodně ani špatné být nemůže přece!
remcula
No, neznám argánový olej, ale arabská jídla zbožňuji :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia