Makový závin fotorecept

ywett - fotkaywett, 19. januára 2011

Komentáre 1 - 15 z 42


...vyzeraju velmi lakavo..vyborne budu urcite tiez,len ten postup je trochu strucny:-)alebo ze by mi zase blbol notebook?sem tam mi vsetko nenacita...
mnam, a ten druhy mas aky, tvarohovo makovy? alebo je to len inak stocene?
receptura z hľadiska podielu tuku a cukru vyvážená,upresnil by som droždie na 5OOgr múky 25gr droždia min.,plnka sa mi zdá dosť riedka,pre istotu pred pečením urobiť priečne rezy ,aby závin nepopraskal po bokoch
@angiek , aj ten druhý je s makovou plnkou....len závin som nerobila klasicky.Najprv som cesto vyvaľkala na obdlžník, ale len do stredu som dala plnku a tie boky na obidvoch stranách som nakrájala na pásiky (škoda že som to celé hneď nepofotila s postupom) a potom som to krížom poprekladala


-a ďakujem:)



Robievam to ale len zriedka,kysnute cesto je tažko stravitelne,a velmi kaloriícke.
makové záviny sú dobré,hlavne domáce,ale tento recept nie je úplný..
@pekarik , rada si dám poradiť, len chcem vedieť že prečo viac droždia?

@kozima , ja som predtým vôbec z kysnutého nerobievala ale kedže máme radi, tak raz za času upečiem aby som aj pekárničku využila:)

@enge149 , ak treba tak doplním, myslíš postup po vykysnutí cesta alebo?


@danculka , ďakujem:)
na sladké tukové pečivo by som droždie a soľ presne vážil,droždie čerstvé min.5% soľ1,2-1,5% ,lebo sa musí dodať množstvo kvasiniek na kysnutie a soľ nie len,že vytvára chuť,ale stužuje bielkoviny,keď nedate soľ tak cesto zriedne,roztečie,výrobky súplacaté
keď sikupite českú zmes na chlieb tak si dobré overite,že keď budete pracovať podľa návodu,tak budete čakač hodiny kým vám cesto vykysne,keď nepridate droždie preto,lebo tam sú zvyknutí na tuhé,husté cesta,my zase na porovité,objemové výrobky
pekarik, uz som robila kysnute aj uplne bez soli a vzdy sa mi vydarilo, drozdie som nikdy nevazila, ked je pisana menej ako cela kocka, tak len od oka, nieto, aby som ho este vazila :) podla mna skor zalezi na dlzke kysnutia, tymto mna napr. najnovsie prekvapila pekarnicka
mám v zásobe vždy 2-3 sáčky sušeného franc.droždia,ale používam aj čerstvé.Mám vyskúšané,že pol kocky je tak akurát na 1/2 kg múky :-) a bez soli ani náhodou,bez chuti...môj názor,rešpektujem iné chute
angiek,sama si oponujete,doba kysnutia cesta je závislá od množstva droždia,teploty cesta a teploty prostredia a množstva cesta