Foto: ywett
z 9 prameňov....alebo recept <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html">>TU</a>
príprava
na 240-potom 170 °C
Suroviny
250ml vlažné |
|
1 celé |
|
125g rozpustené |
|
100g alebo obycajny kryštálový |
|
250g |
|
400g |
|
25g čerstvé |
|
50g /nemusia byť/ |
|
|
|
Do druhej polovice cesta: | |
1 polievková lyžica |
|
|
|
Na potretie vianočky: | |
1 |
|
1 polievková lyžica |
|
Na potretie prameňov: | |
1 |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, vajce..)
-
2
Potom prídu na rad sypké suroviny, cukor
-
3
Preosiata hladká a polohrubá múka.
-
4
Do jedného rohu dáme štipku soli a uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou.
-
5
Nádobu vložíme do pekárničky, zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. Za chvíľku po premiešaní, pridáme hrozienka.
-
6
Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky.
-
7
:-)
-
8
Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Do jednej, pridáme kakao a aby sa mi dobre vmiešalo, pridala som citrónovú šťavu. Namiesto citronovej šťavy sa môže pridať aj rum. A ešte....v komentári pod receptom, mi @jerica poradila, ako lepšie sa dá spracovať tá kakaová časť, tak kakao rozmiešať v troche vlažného mlieka s maslom.
-
9
A rozdelíme na 9 dielov.
-
10
Spravíme z každého diela pramene, ktoré striedavo potom pletieme.
-
11
Mne sa lepšie pletie od stredu.
-
12
...
-
13
Otočíme a pletieme z druhej strany
-
14
Bokom dlane do stredu spravíme žliabok a vrch potrieme bielkom.
-
15
Teraz z 3 prameňov.
-
16
A spravíme to isté, čo pri bode 14.
-
17
Teraz z 2.
-
18
Prichytíme špajdlami a dáme na plech na ktorom máme už pripravený papier na pečenie a necháme ešte 35-40 min pokysnúť.... (ale lepšie je, ak sa upletené pramene, hneď dávajú na plech a vianočku spájame na ňom....a konce prameňov podstrčíme pod vianočku!!!)
-
19
Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 1PL mlieka, posypeme mandľami (kto nemá rád nemusia byť) a dáme piecť, prvých 5 minút 240°C a potom 30 minut na 170°C (skúšame špajdlou) A pokiaľ už má farbu a nie je dopečená prikrijeme alobalom.
-
20
Po upečení, vianočku preložíme na mriežku a necháme vychladnúť (vážila 1219g)
-
21
Dobrú chuť!
@mimitje vďaka za ten link, lebo tiež mám niekedy problém zapliesť zo 4 prameňov, už potom to tak domotám, že až :-))
varecha.pravda.sk/recepty/dvojfarebna-vianocka-z-domacej-...
Mňa by zaujímala veľkosť pekárničky. Do mojej sa môže dať len asi 500 g múky a + prísady. V Tvojom recepte je viac múky, pri kysnutí by mi cesto "išlo" von z pekárničky.
Dva hnetacie háky 3 stupne nastavenia pečenia a 3 stupne hmotnosti
Elektronické nastavenie 14 programov
Ak sa podarí vložím link: domace-pekarne.heureka.sk/moulinex-ow-500030-home-bread-xxl/speci...