Delikatesné vianočné košíčky plnené karamelizovanými orieškami
Foto: siuuu
Pokračujem v pridávaní vianočných receptíkov - toto je absolútna topka z posledných rokov. Inšpiráciu som našla v letáku Kauflandu, recept som trocha upravila podľa Zobraziť celý popisPokračujem v pridávaní vianočných receptíkov - toto je absolútna topka z posledných rokov. Inšpiráciu som našla v letáku Kauflandu, recept som trocha upravila podľa seba a je to neskutočná dobrota - možno je trocha pracnejšia, ale chuť je skvostná.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Na cesto: | |
200 g |
|
100 g |
|
40 g |
|
1 ks |
|
1 citrón |
|
Na plnku: | |
100 g (vlašské, mandle, kešu, ...) |
|
30 g |
|
30 g |
|
80 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
3-4 PL (33 %) |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Zmiešaním všetkých surovín pripravíme cesto a necháme ho 2-3 hodiny odpočívať v chladničke.
- 2
Na plnku dáme do hrnca cukor, maslo, javorový sirup, vanilkový extrakt a za priebežného miešania necháme roztopiť. Potom opatrne prilejeme smotanu, premiešame a pridáme posekané orechy (ja som mala zmes vlašských, kešu a mandlí) a posekané sušené a kandizované ovocie. Pár minút povaríme, odstavíme z ohňa a necháme čiastočne vychladnúť (s úplne studenou zmesou sa robí dosť zle - je tuhšia).
- 3
Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3-4 mm, vykrajujeme kolieska a hviezdičky (ku každému koliesku jednu hviezdičku - kolieska aj hviezdičky by mali mať zhruba rovnaký priemer). Plech na muffiny (ja som použila plech na 12 muffinov, ak použijete plech na menšie muffiny budete mať viac kúskov) vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- 4
Vykrojené kolieska opatrne vložíme do jednotlivých otvorov tak, aby sa nám vytvorili aj zvýšené okraje. Naplníme plnkou, navrch položíme hviezdičku a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme cca 20 minút (pokiaľ nie je vrch upečený do ružova).
- 5
Mne vyšlo z uvedenej dávky 12 kusov a 1 väčší kúsok (mám plech na 12 muffinov, nechcelo sa mi 2 kusy dávať na druhý plech, tak som urobila jeden kúsok do väčšej formičky). Nasledujúci rok som robila do kovových formičiek - košíčkov, ja mám s priemerom 5,5 cm - robí sa s nimi oveľa lepšie. Necháme vychladnúť, vyberieme von a poprášime práškovým cukrom (na foto sú ešte v košíčkoch a už poprášené, nejako mi nedošlo, že pri vyklápaní mi cukor sčasti opadne).
Tiež orechové košíčky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ja tiež robím iba z jednej dávky - aby bola pestrosť koláčikov na mise, a tieto sú moje najobľúbenejšie - každý jeden kúsok si vychutnám, napríklad takto s ovocím na raňajky
Krásné foto, a to napichovátko je boží!
Ďakujem krásne za milý komentár - občas sa mi podarí aj nejaká pekná fotečka, väčšinou vtedy, keď to ani nečakám.
Ďakujem ... aj ja som sa do tých napichovátiek zamilovala na prvý pohľad.
Hlavne že chutia ... trocha ich popráš cukrom a budú výstavné ;-)