Orechové košíčky
Orechové košíčky

Delikatesné vianočné košíčky plnené karamelizovanými orieškami

siuuu - fotkasiuuu, 10. novembra 2019
Delikatesné vianočné košíčky plnené karamelizovanými orieškami
Foto: siuuu

Pokračujem v pridávaní vianočných receptíkov - toto je absolútna topka z posledných rokov. Inšpiráciu som našla v letáku Kauflandu, recept som trocha upravila podľa Zobraziť celý popisPokračujem v pridávaní vianočných receptíkov - toto je absolútna topka z posledných rokov. Inšpiráciu som našla v letáku Kauflandu, recept som trocha upravila podľa seba a je to neskutočná dobrota - možno je trocha pracnejšia, ale chuť je skvostná.

12-13
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Na cesto:
200 g
100 g
40 g
1 ks
1 citrón
Na plnku:
100 g (vlašské, mandle, kešu, ...)
30 g
30 g
80 g
1 PL
1 PL
1 PL
3-4 PL (33 %)
štipka




Postup

  1. 1

    Zmiešaním všetkých surovín pripravíme cesto a necháme ho 2-3 hodiny odpočívať v chladničke.

  2. 2

    Na plnku dáme do hrnca cukor, maslo, javorový sirup, vanilkový extrakt a za priebežného miešania necháme roztopiť. Potom opatrne prilejeme smotanu, premiešame a pridáme posekané orechy (ja som mala zmes vlašských, kešu a mandlí) a posekané sušené a kandizované ovocie. Pár minút povaríme, odstavíme z ohňa a necháme čiastočne vychladnúť (s úplne studenou zmesou sa robí dosť zle - je tuhšia).

  3. 3

    Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3-4 mm, vykrajujeme kolieska a hviezdičky (ku každému koliesku jednu hviezdičku - kolieska aj hviezdičky by mali mať zhruba rovnaký priemer). Plech na muffiny (ja som použila plech na 12 muffinov, ak použijete plech na menšie muffiny budete mať viac kúskov) vymažeme maslom a vysypeme múkou.

  4. 4

    Vykrojené kolieska opatrne vložíme do jednotlivých otvorov tak, aby sa nám vytvorili aj zvýšené okraje. Naplníme plnkou, navrch položíme hviezdičku a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme cca 20 minút (pokiaľ nie je vrch upečený do ružova).

    Delikatesné vianočné košíčky plnené karamelizovanými orieškami - obrázok 4
  5. 5

    Mne vyšlo z uvedenej dávky 12 kusov a 1 väčší kúsok (mám plech na 12 muffinov, nechcelo sa mi 2 kusy dávať na druhý plech, tak som urobila jeden kúsok do väčšej formičky). Nasledujúci rok som robila do kovových formičiek - košíčkov, ja mám s priemerom 5,5 cm - robí sa s nimi oveľa lepšie. Necháme vychladnúť, vyberieme von a poprášime práškovým cukrom (na foto sú ešte v košíčkoch a už poprášené, nejako mi nedošlo, že pri vyklápaní mi cukor sčasti opadne).

    Delikatesné vianočné košíčky plnené karamelizovanými orieškami - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, krásné košíčky, o chuti karamelizované náplně s lineckým korpusem nepochybuji. Jsi šikulka!
siuuu
Sú úžasné - a to ja nie som oriešková, a tá kandizovaná pomarančová kôra to krásne ochutí a ovonia celé ... už sa na ne teším aj tento rok.
siuuu
@martamm (11.11.2019 10:41)

ja tiež robím iba z jednej dávky - aby bola pestrosť koláčikov na mise, a tieto sú moje najobľúbenejšie - každý jeden kúsok si vychutnám, napríklad takto s ovocím na raňajky


1x haji
pivonka
To sú tak nádherné fotky, že už len pohľad na ne človeka oblaží, hotové umelecké dielo. Na to musí mať človek oko. O chuti nepochybujem.
siuuu
@pivonka (12.11.2019 12:59)

Ďakujem krásne za milý komentár - občas sa mi podarí aj nejaká pekná fotečka, väčšinou vtedy, keď to ani nečakám.
siuuu
@haji (11.11.2019 21:31)

Ďakujem ... aj ja som sa do tých napichovátiek zamilovala na prvý pohľad.
sobon
no ja som ich robila a chutovo su uzasne, dakujem za recept, ale take krasne ako ich mas ty ja nemam😂


1x siuuu
siuuu
@sobon (22.12.2020 17:56)

Hlavne že chutia ... trocha ich popráš cukrom a budú výstavné ;-)
1x sobon