Cviklový prívarok a cviklové fašírky fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 21. augusta 2015

Toto jedlo som jedol, pred mnohými rokmi na fuškách. Tak som ho oprášil a viac krát vyskúšal na doladenie chute, aká sa uchovala v mojej v pamäti. Niektoré suroviny som musel zameniť, aby som dosiahol chuť, ktorá nám vyhovuje. Teraz keď máme chuť na cviklu tak si takýto cviklový obed varíme. Je to občasná zmena v jedálničku.

6-8
porcií
25 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Fašírka:
0,5 kg
0,5 kg
3 ks
6 PL
1 ČL
6 strúčiky
0,5 ks
Prívarok:
2 ks
0,5 ks
50 g
250 ml
300 ml
4 strúčiky
1 KL
0,5 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cviklu si večer pred varením uvarím vo vode so soľou a anízom. Varím tak 40 - 45 minút, potom vytiahnem z vody a nechám chladnúť. Pred varením ju ošúpem a nastrúham na strúhadle veľké oka. Rozdelím na dve polky. Pol na fašírky, pol na prívarok. Z póru z bielej časti rozdelím, tiež na polky a na drobno nakrájam. Cesnak pretlačím cez lis na cesnak.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvicu dám asi 2Pl oleja a na to dusiť polovicu póru do mäkka. Potom pridám cesnak a panvicu odstavím zo sporáka. Cesnak premiešam nech prevonia a nechám vychladnúť.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V mise si vymiešam cviklu, mäso, vajcia, petržlenovu vňať, ovsené vločky, soľ podla chuti, čerstvo pomleté korenie štyroch farieb a vychladnutý pór.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiešam na hustejšiu hmotu, ktorú regulujem vločkami.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z hmoty si vyformujem fašírky a obalím v strúhanke. Ja som použil kukuričnú strúhanku. Na plech som dal papier na pečenie a potrel ho olejom. Na to som podával fašírky a na každú fašírku som dal po kvapke oleja. Plech s fašírkami som vložil do rúry. Rúru som nastavil na 200°C na 60 minút. Teplota pečenia a čas zavisí od typu rúry. Zatiaľ som si robil ostatné. Po 30 minútach som fašírky otočil.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz som išiel na prívarok. Na panvicu dám maslo roztopiť a naň nakrájaný pór druhu polku. Nechám dusiť do mäkka. Potom pridám cesnak a par krát premiešam.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hneď na to dám zemiaky nadrhnuté na jemno a druhu polku cvikle. Podusím a miešam asi 7 - 8 minút, nech sa zemiaky sa uvaria.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom pridám smotanu a jogurt biely( čo najviac kyslý). Ďalej osolím a okorením z čerstvo pomletím korením. Premiešam a nechám chvíľu povariť. Ak je moc husté pridám mlieka

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo zhustlo to na požadovanú hustotu ochutnáme a pripadne dochutíme podla chute. Dáme preč zo sporáka a necháme prejsť chute.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zatiaľ sa nám upiekli fašírky, dáme vychladnúť. Skúsime jednu čí sú dosť prepečené. Boli dosť. No neskúste, keď to vonia.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A môžeme servírovať na taniere. Posypal som vňaťou a s chuťou do obeda. Na záver Vám želám dobrú chuť.

    Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Týmto receptom si ma hneď dostal, cvikla je veľmi zdravá, snažím sa ju častejšie konzumovať, lebo som chudokrvná, vítam každý nový recept z nej a tu hľa mám v jednom recepte hneď dva, fašírky, aj prívarok. Určite využijem niekedy budúci týždeň, som veľmi zvedavá na tú chuť. A ešte chválim prípravu fašírok v rúre, tento spôsom uprednostňujem pred vyprážaním, jednoducho geniálny recept, obdivujem Tvoju fantáziu, ako sledujem Tvoj repertoár, si jednička :)))))))

Pridaj komentár k receptu: