Cviklový prívarok a cviklové fašírky (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Toto jedlo som jedol, pred mnohými rokmi na fuškách. Tak som ho oprášil a viac krát vyskúšal na doladenie chute, aká sa uchovala v mojej v pamäti. Niektoré suroviny som musel zameniť, aby som dosiahol chuť, ktorá nám vyhovuje. Teraz keď máme chuť na cviklu tak si takýto cviklový obed varíme. Je to občasná zmena v jedálničku.

6-8
porcií
25 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Cviklu si večer pred varením uvarím vo vode so soľou a anízom. Varím tak 40 - 45 minút, potom vytiahnem z vody a nechám chladnúť. Pred varením ju ošúpem a nastrúham na strúhadle veľké oka. Rozdelím na dve polky. Pol na fašírky, pol na prívarok. Z póru z bielej časti rozdelím, tiež na polky a na drobno nakrájam. Cesnak pretlačím cez lis na cesnak.
  2. Na panvicu dám asi 2Pl oleja a na to dusiť polovicu póru do mäkka. Potom pridám cesnak a panvicu odstavím zo sporáka. Cesnak premiešam nech prevonia a nechám vychladnúť.
  3. V mise si vymiešam cviklu, mäso, vajcia, petržlenovu vňať, ovsené vločky, soľ podla chuti, čerstvo pomleté korenie štyroch farieb a vychladnutý pór.
  4. Vymiešam na hustejšiu hmotu, ktorú regulujem vločkami.
  5. Z hmoty si vyformujem fašírky a obalím v strúhanke. Ja som použil kukuričnú strúhanku. Na plech som dal papier na pečenie a potrel ho olejom. Na to som podával fašírky a na každú fašírku som dal po kvapke oleja. Plech s fašírkami som vložil do rúry. Rúru som nastavil na 200°C na 60 minút. Teplota pečenia a čas zavisí od typu rúry. Zatiaľ som si robil ostatné. Po 30 minútach som fašírky otočil.
  6. Teraz som išiel na prívarok. Na panvicu dám maslo roztopiť a naň nakrájaný pór druhu polku. Nechám dusiť do mäkka. Potom pridám cesnak a par krát premiešam.
  7. Hneď na to dám zemiaky nadrhnuté na jemno a druhu polku cvikle. Podusím a miešam asi 7 - 8 minút, nech sa zemiaky sa uvaria.
  8. Potom pridám smotanu a jogurt biely( čo najviac kyslý). Ďalej osolím a okorením z čerstvo pomletím korením. Premiešam a nechám chvíľu povariť. Ak je moc husté pridám mlieka
  9. Hotovo zhustlo to na požadovanú hustotu ochutnáme a pripadne dochutíme podla chute. Dáme preč zo sporáka a necháme prejsť chute.
  10. Zatiaľ sa nám upiekli fašírky, dáme vychladnúť. Skúsime jednu čí sú dosť prepečené. Boli dosť. No neskúste, keď to vonia.
  11. A môžeme servírovať na taniere. Posypal som vňaťou a s chuťou do obeda. Na záver Vám želám dobrú chuť.