Cviklová polievka fotorecept

garanco - fotkagaranco, 15. októbra 2010
Cviklová polievka (fotorecept)
Foto: garanco

Tento recept objavila pred niekoľkými rokmi v nejakom časopise moja bývalá kolegyňa, odvtedy cviklovú polievku varievam pomerne často. Majú ju radi dospelí, aj deti.

6-8
porcií
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  väčšia
2
1 hrsť sušené
2 l
200 ml
1 PL
asi 50 g
1
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najlepšie je, keď si cviklu uvaríte skôr a viac a dáte ju do mrazničky naporcovanú na polievku. Môžte ju tiež použiť surovú postrúhanú a dať ju variť na začiatku do vody. /polievka nebude mať však takú peknú farbu/

    Cviklová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cvikla pripravená do mrazničky, použila som malé cvikličky, ktoré som pretriedila pri vyberaní úrody.

    Cviklová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistené zemiaky pokrájame na malé kocky a dáme ich variť spolu s namočenými hubami.

    Cviklová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ sa zemiaky uvaria, opražíme na malé kocky nakrájanú slaninu s jemne nasekanou cibuľou.

    Cviklová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sú zemiaky uvarené, pridáme soľ, prilejeme za stáleho miešania kyslú smotanu rozmixovanú s múkou, krátko povaríme, pridáme porciu cvikly, majorán, opraženú slaninku a ešte raz necháme krátko prevrieť.

    Cviklová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polievku môžme dochutiť podľa vlastného vkusu octom, mletým čiernym korením(ja už nedochucujem).

Recept je zaradený do kategórií:
Zeleninové jedlá, Slovenská kuchyňa, Košický kraj, Polievky, Varené

Diskusia k receptu

bedrunka
S cviklou môžem všetko, táto polievočka je tiež zaujímavá. Pred časom som napísala Boršč s uškami - jednoduchý a výborný.
tatranka
Cvikly je teraz v predaji dosť.Takúto polievočku nepoznám.Pre zmenu skúsim.
foska
Dakujem za recept na fantasticku polievocku, akurat ju tu horucu chlipem. Nemala som kyslu smotanu, dala som trochu smotany na varenie a kyselila som citronom.
njdevil
@Garanco , aky druh hub si pouzila? Inac krasny recept, u nas cvikla fici na vsetky sposoby, dakujem!
garanco
@njdevil , huby mám vždy iba darované, tak nepoznám ich presné zloženie, vraj to bola zmes. Nech Vám chutí a na zdravie!
radost
varievam túto polievku roky-muž kdesi odpísal recept..je výborná..sýta...má krásnu farbu...cviklu máme v pivnici-vydrží do jari..alebo-kým sa nezje..