Cvikla v domácej cesnakovej majonéze fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. novembra 2015

Inšpirácia z knihy Dokonalý domáci burger

2
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks veľká uvarena v šupke
1 ks
0,5 ČL
1 dl
1 ks
1 väčší štrúčik




Postup

  1. 1

    Potrebujeme jednu veľkú cviklu uvarenú v šupke, po vychladnutí ju nahrubo nastrúhame. Čo najčerstvejšie žĺtko zmiešame v malej miske s horčicou. Do nádobky, z ktorej sa bude ľahko kvapkať, odmeriame množstvo 1 dcl oleja. Takisto je potrebná metlička, ktorá sa počas rýchleho miešania dobre zmestí v miske. Ja som túto väčšiu neskôr vymenila za menšiu.

    Cvikla v domácej cesnakovej majonéze (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do žĺtkovej hmoty spočiatku po kvapkách prilievame olej za stáleho miešania.

    Cvikla v domácej cesnakovej majonéze (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď hmota hustne, môžeme liať odvážnejšie, ale stále len tenkým prerušovaným prúdom, aby sa žĺtková hmota stačila počas rýchleho miešania spájať. Niekto používa ponorný alebo ručný mixér, ja si vystačím s metličkou. Keď sa olej minie a hmota je bledá a hustá, ochutím ju štipkou soli a cukru a lyžičkou citrónovej šťavy. Mašinkou do nej pretlačím očistený strúčik cesnaku, dobre premiešam. Môžete pridať aj čerstvo mleté čierne korenie.

    Cvikla v domácej cesnakovej majonéze (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhanú vychladnutú cviklu ochutím tiež malým množstvom soli a šťavou z polovice citróna, aby mala výraznejšiu chuť. Spojím s majonézou.

    Cvikla v domácej cesnakovej majonéze (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šalát necháme odstáť v chladničke, chute sa prepoja a konzistencia bude kompaktnejšia. Takéto využitie cvikly ma zaujalo v knihe ako obloha do burgerov, hodí sa aj ako príloha, s prídavkom bielkovín aj ako samostatné jedlo. Kvôli surovému žĺtku odporúčam skonzumovať do 24 hodín.

    Cvikla v domácej cesnakovej majonéze (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

venusa
Uz so robila a je fakt úžasná a bez zltka, no nie z domácej, ale od starej mamy -:) a musí to byt na barscom chrumkavom.
kukulienka71
áno, @cesminaz , uhádla si;-P
@methi , ten recept si uložím, aj ten sa mi páči
@venusa , myslíš majonézu od starej mamy? v tej knihe je aj obloženie z chrumkavo opečenej slaniny s javorovým sirupom. Tá musí byť výborná s touto cviklou.
Ďakujem vám za pekné komentáre:-)
cesminaz
@kukulienka :-) tak len pevne dufam,ze nas neukratis o par dobrych burgerov ;-)) lebo moji chlapci by sa urcite velmi potesili ;-P
mesiar50
K mäsu ako,, stvorené".Zaujímavý recept ktorý sa mi páči.
lethe
čiže varená cvikla, cesnak, šťava z citróna, štipka soli a komu sa nechce miešať domácu, tak kupovaná majonéza ako od babičky ...
cesminaz
@kukulienka ..necham to na teba,prekvap ma ;-P a potom prekvapim ja mojich chlapcov ;-))) Niesu priebercivy,no ale "pecienkovy" burger mi zato nenukaj :-/ :-)))
evusik
páči sa mi takýto šalát, určite ako prílohu k mäsu vyskúšam...
drajan
robím podobný.... aj na malé kúsočky kyslá uhorka, červená cibuľka, vajíčko na tvrdo... je to ozaj mňamka
kukulienka71
@izabella929 , horčica je výborné dochucovadlo, je tam len máličko, ale dodá dobrú chuť. Ďakujem ti.
@cesminaz , málo času teraz pridať, ale už som robila, budem zvedavá či sa ti bude páčiť;-P
@evusik , tiež si cviklová, hádam ti bude chutiť. Vďaka za komentár
@drajan , to si mi dala dobrý tip teraz na zajtrajšie raňajky. Ďakujem pekne:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia