Cvikla v domácej cesnakovej majonéze fotorecept
Foto: kukulienka71
Inšpirácia z knihy Dokonalý domáci burger
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Potrebujeme jednu veľkú cviklu uvarenú v šupke, po vychladnutí ju nahrubo nastrúhame. Čo najčerstvejšie žĺtko zmiešame v malej miske s horčicou. Do nádobky, z ktorej sa bude ľahko kvapkať, odmeriame množstvo 1 dcl oleja. Takisto je potrebná metlička, ktorá sa počas rýchleho miešania dobre zmestí v miske. Ja som túto väčšiu neskôr vymenila za menšiu.
-
2
Do žĺtkovej hmoty spočiatku po kvapkách prilievame olej za stáleho miešania.
-
3
Keď hmota hustne, môžeme liať odvážnejšie, ale stále len tenkým prerušovaným prúdom, aby sa žĺtková hmota stačila počas rýchleho miešania spájať. Niekto používa ponorný alebo ručný mixér, ja si vystačím s metličkou. Keď sa olej minie a hmota je bledá a hustá, ochutím ju štipkou soli a cukru a lyžičkou citrónovej šťavy. Mašinkou do nej pretlačím očistený strúčik cesnaku, dobre premiešam. Môžete pridať aj čerstvo mleté čierne korenie.
-
4
Nastrúhanú vychladnutú cviklu ochutím tiež malým množstvom soli a šťavou z polovice citróna, aby mala výraznejšiu chuť. Spojím s majonézou.
-
5
Šalát necháme odstáť v chladničke, chute sa prepoja a konzistencia bude kompaktnejšia. Takéto využitie cvikly ma zaujalo v knihe ako obloha do burgerov, hodí sa aj ako príloha, s prídavkom bielkovín aj ako samostatné jedlo. Kvôli surovému žĺtku odporúčam skonzumovať do 24 hodín.
@methi , ten recept si uložím, aj ten sa mi páči
@venusa , myslíš majonézu od starej mamy? v tej knihe je aj obloženie z chrumkavo opečenej slaniny s javorovým sirupom. Tá musí byť výborná s touto cviklou.
Ďakujem vám za pekné komentáre:-)
@mesiar50 , to máš pravdu, aj k varenému.
@lethe , v rýchlejšej verzii:-)
Ďakujem vám za záujem.
@kukulienka71 ,veľmi zaujímavá je v tom tá horčica, inak si dokážem tú chuť predstaviť...pekné.--*)
@cesminaz , málo času teraz pridať, ale už som robila, budem zvedavá či sa ti bude páčiť;-P
@evusik , tiež si cviklová, hádam ti bude chutiť. Vďaka za komentár
@drajan , to si mi dala dobrý tip teraz na zajtrajšie raňajky. Ďakujem pekne:-)