Cvikla v domácej cesnakovej majonéze (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Inšpirácia z knihy Dokonalý domáci burger

2
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme jednu veľkú cviklu uvarenú v šupke, po vychladnutí ju nahrubo nastrúhame. Čo najčerstvejšie žĺtko zmiešame v malej miske s horčicou. Do nádobky, z ktorej sa bude ľahko kvapkať, odmeriame množstvo 1 dcl oleja. Takisto je potrebná metlička, ktorá sa počas rýchleho miešania dobre zmestí v miske. Ja som túto väčšiu neskôr vymenila za menšiu.
  2. Do žĺtkovej hmoty spočiatku po kvapkách prilievame olej za stáleho miešania.
  3. Keď hmota hustne, môžeme liať odvážnejšie, ale stále len tenkým prerušovaným prúdom, aby sa žĺtková hmota stačila počas rýchleho miešania spájať. Niekto používa ponorný alebo ručný mixér, ja si vystačím s metličkou. Keď sa olej minie a hmota je bledá a hustá, ochutím ju štipkou soli a cukru a lyžičkou citrónovej šťavy. Mašinkou do nej pretlačím očistený strúčik cesnaku, dobre premiešam. Môžete pridať aj čerstvo mleté čierne korenie.
  4. Nastrúhanú vychladnutú cviklu ochutím tiež malým množstvom soli a šťavou z polovice citróna, aby mala výraznejšiu chuť. Spojím s majonézou.
  5. Šalát necháme odstáť v chladničke, chute sa prepoja a konzistencia bude kompaktnejšia. Takéto využitie cvikly ma zaujalo v knihe ako obloha do burgerov, hodí sa aj ako príloha, s prídavkom bielkovín aj ako samostatné jedlo. Kvôli surovému žĺtku odporúčam skonzumovať do 24 hodín.