Cvikla v domácej cesnakovej majonéze (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Inšpirácia z knihy Dokonalý domáci burger
2 porcie |
15 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Potrebujeme jednu veľkú cviklu uvarenú v šupke, po vychladnutí ju nahrubo nastrúhame. Čo najčerstvejšie žĺtko zmiešame v malej miske s horčicou. Do nádobky, z ktorej sa bude ľahko kvapkať, odmeriame množstvo 1 dcl oleja. Takisto je potrebná metlička, ktorá sa počas rýchleho miešania dobre zmestí v miske. Ja som túto väčšiu neskôr vymenila za menšiu.
- Do žĺtkovej hmoty spočiatku po kvapkách prilievame olej za stáleho miešania.
- Keď hmota hustne, môžeme liať odvážnejšie, ale stále len tenkým prerušovaným prúdom, aby sa žĺtková hmota stačila počas rýchleho miešania spájať. Niekto používa ponorný alebo ručný mixér, ja si vystačím s metličkou. Keď sa olej minie a hmota je bledá a hustá, ochutím ju štipkou soli a cukru a lyžičkou citrónovej šťavy. Mašinkou do nej pretlačím očistený strúčik cesnaku, dobre premiešam. Môžete pridať aj čerstvo mleté čierne korenie.
- Nastrúhanú vychladnutú cviklu ochutím tiež malým množstvom soli a šťavou z polovice citróna, aby mala výraznejšiu chuť. Spojím s majonézou.
- Šalát necháme odstáť v chladničke, chute sa prepoja a konzistencia bude kompaktnejšia. Takéto využitie cvikly ma zaujalo v knihe ako obloha do burgerov, hodí sa aj ako príloha, s prídavkom bielkovín aj ako samostatné jedlo. Kvôli surovému žĺtku odporúčam skonzumovať do 24 hodín.