Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. júla 2012
Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept)
Foto: sracz

Surfoval som po Zoznam.sk a čo „nekukám“? Cuketové recepty pre zdravie aj lepšiu líniu: Skúšali ste ich už? Priznávam, ja nie! Z domu som Zobraziť celý popisSurfoval som po Zoznam.sk a čo „nekukám“? Cuketové recepty pre zdravie aj lepšiu líniu: Skúšali ste ich už? Priznávam, ja nie! Z domu som poznal cuketu iba ako plnenú s mletým mäsom, upečenú a podávanú so zemiakovou kašou. Nechal som sa zlákať a odhodlal som sa. Niečo som ubral, niečo pridal, niečo pozmenil a ... è voila! Nová super ľahká, príjemne osviežujúca polievočka uzrela svetlo sveta. Pochutnali sme si obaja a naviac, teda aspoň podľa Zoznam.sk, sme urobili niečo pre svoje MY!

4÷6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2÷3 PL
1 ks
1 ks
4 ks
500/2 g/ks
1 PL
2 PL
podľa chute g
3 PL
Kytica byliniek (zviazaná):
podľa chute podľa potreby
2 000 ml
2 ks
250 ml
podľa potreby g
Zmes pokrájaných zeliniek:
podľa chute podľa potreby
podľa chute ml




Postup

  1. 1

    pripravil som si, ako každý poriadny “„gazdiniak“, všetko potrebné ku ruke; to len preto, aby som počas varenia nelietal po kuchyni ako „namydlený“ blesk!

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do nízkeho širokého hrnca som postrúhal ½ veľkej červenej cibule, prilial 3 PL ololeja a krátko porestoval; to iba tak, aby sa cibuľka napila do zmäknutia.

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    počas restovania som na drobno pokrájal umytú, veľkú zrelú paradajku a pridal som ju k cibuli a dusil ju, až sa jej šťava zredukovala na ½ (~ 5÷7´).

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než sa tak stalo, pokrájal som štyri stonky zeleru, na C_éčka, dva olúpané veľké červené zemiaky, na takú „akurátnu“ veľkosť, pridal ich k „cibuľoparadajke“, prilial 3 PL sójovej omáčky, posypal 1 PL vegety, všetko jemne premiešal, vrátil späť na zdroj tepla a nechal vzápätí opäť päť minút (škoda, že 7 sa nepíše a nevyslovuje s ä ď ä m – Vážená Pani Učiteľka slovenského jazyka a literatúry na XIII. ZDŠ Zdeňka Nejedlého v Košiciach, Gitka Klímová, B.P. by mala zo mňa určite radosť) podusiť.

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tento voňavý základ som poprášil 2 PL HLM_u (hladkej múky; dobre už vieme, že PHM = polohrubá a logicky HM = hrubá, múka – ta ňe?), zľahka premiešal, krátko (2÷3´) podusil a

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zalial ~ 2 000 ml horúcej vody, na povrch položil zviazanú kyticu (viazaničku, otiepok?) byliniek - rozmarín, šalvia, tymián, ligurček, kvet petržlenu – všetko z mojej vlastnej záhradky a nechal zovrieť.

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    než sa tak stalo, pokrájal som dve asi 250 mm mladé zelené cukietky s hodvábnou konzistenciou na ¼ kolieska a vsypal ich do bublajúcej polievočky; po ochutnané sa mi zdala málo slaná, tak som prisypal ešte ½ PL vegety a nechal ďalších 5÷7´ povariť

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dlhšie variť nebolo treba – cuketa bola naozaj jemná a mladá – tak som z polievky vybral vyvarenú viazaničku byliniek, vlial do nej škatuľku (250 ml) šľahačkovej smotany a pomocou elektrického ponorného mixéra som všetko rozmixoval do hodvábnej konzistencie; ochutnal, prstami pridal štipku soli, jemne oMČK_oval (kto nemôže MČK môže vynechať) a

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokrájal ďalšiu „statočnú“ hrsť zeliniek - ligurček, šťaveľ, čerstvú petržlenovú a zelerovú vňať – posypal ňou polievku, pridal PL čestvého masla a ……. Hotovo!

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Servírovanie: ja som tentoraz podával horúcu, v polievkových miskách, s ČL čerstvej citrónovej šťavy, s krutónmi, posypanú zvyškom pokrájaných zeliniek. Ale táto polievka sa môže určite papať aj za studena, vychlípať ju iba tak, bez ničoho a ak chcete potešiť Vaše ďeťúrence, ponúknite im ju s guľôčkami či kockami sladkých zemiakov. Tento rcp si dovoľujem venovať našej milej Sandike – ona už dobre vie, prečo, načo a začo!

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    v sobotu VII/21-2012 som upiekol „bulbaninu“ podľa technológie rcp @laurisia, ktorej som sa poďakoval a teraz aj pred Vami „še zarucujem“ – teda robím machra a frajera!

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a takto vyzerala na porcelánovom tanieri z južnej Afriky, ktorý som dostal, aby som mohol našu domácnosť vzorne reprezentovať na Varecha.sk a „predvádzať sa“ – čo neskutočne rád činím!

    Cuketová letná, hodvábno-krémová, lahôdková polievka – vhodná pre všetky kategórie (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz , celkom romantický názov má tá tvoja úžasná polievočka.)))zdá sa , že sme dnes obaja mali cukinový deň.-)))ej, ale tá bublaninka vyzerá super.-)))
martamm
Ľudia boží, takmer denne varím z cukiny a ešte som sa neobjedla, každý recept dobrý, ukladám.... :)
klaura
cuketa teraz fičí v mnohých domácnostiach ... samozrejme aj v našej je na stole temer každý deň ... dnes bolo z nej rizotto ... a zajtra môže byť táto tvoja skvelá polievočka ... júúúúj, takú chuť si mi narobil ... ale vydržím do zajtra ... :) a bublanina je vydarená ...
marijanka712
@sracz okrem toho, že si romantik máš aj vynikajúcu pamäť najmä na učitelku slovenčiny. Krásne poeticky si to napísal nevedela som, že aj cuketová polievočka sa štrajkne o takého romantika myslím si , že tam v dalekej krajine za veľkou mlákov nám Slovákom robíš dobre meno si velmi šikovný šrác v kuchyni tvoja polovička má z teba radosť a nám prinášaš vynikajúce recepty , tvoju polievočku si isto navarím trocha budem mať problémy pozháňať tu bukretu bylín ,nemám všetko v mojej záhrade .... Ešte ťa musím pochvalíť aj za foto popis na 1 *****.
tilau
ach ale by som si dala, milujem mixované zeleninové polievky /vlastne mám rada všetky polievky, ale tieto u mňa vedú/, takže hor sa na nákup cuketky :D
mracik9
Mňam,tak takúto polievočku milujem a k tomu ešte aj super návod zo vtipnými prílohami,tak to musí byť aké šťastie, mať takého kuchára doma :))
shiculka
vcera sme mali na obed,,, akurat PHM som nahradila cícerovou múkou a pridala kari korenie... mñamka!
frezia68
Tak sa tu pekne producíruješ :-))) ,ale recept sa mi páči a" príde naňho rada" v najbližších dňoch.Ako vždy pekný opis,rada čítam Tvoje recepty :-)))
sracz
Vynikajúci postreh milá @izabella929 – to aj preto, že romantika sa viac ako po 33 rokoch vrátila do môjho života aj s mojou vzácnou ½ - ďakujem Ti -:) !
sracz
Súhlasím s Tvojim vyznaním a pridávam sa k Tebe milá @martamm – roky pripravujem a jedávam cukiny vo všetkých variantoch jej rcp_ov a naviac ešte aj ich dužinu so semenkami využívam pri varení zeleninových aj kuracích či hovädzích polievok.
sracz
……. a tá mladá, tak do 120 mm s mäkkou kožou – pokrájaná na joulien_y je super i za surova do šalátu spolu s paprikou, paradajkou, karotkou, červenou cibuľou, roamaino šalátom, premiešaná s dressingom = anchovies, prelisovaný cesnak, panenský ololej, citrónšťava, soľ, čerstvé MČK, croatans, olivy a postrašiť strúhaným parmegiáno regiánno – Dobrú chuť milá @klaura – potom už ani bublanina, bársako vydarená, nemusí byť! Podávaj ako samostatné predjedlo, alebo ako prílohu a zapíjaj “vihodňarskou” lipovinou či furmintom!
sracz
Veľkééééééééééééé ďakujem milá @marijanka712 – pradiem blahom od toľkej chvály – bez mučenia sa priznám, že mi to robí “bars” dobre na duši aj na tele! -:)
sracz
S chuťou do toho a ½ je hotovo milá @tilau – mixované, krémové polievky mám rád aj ja a dosť ich varím na beshamellovom základe. Postupne si dovolím pridať rcp aj na ďalšie. Ďakujem Ti za koment.
sracz
Ďakujem Ti za koment milá @mracik9 – šťastie vždy nájde toho, kto naň trpezlivo čaká! Kuchára dôkladne pripraviť a vycvičiť doma, vlastnoručne a dôkladne! -:)
sracz
Vážená a milá @stacy77777 – nielen ukladať, ale aj oprobovať – inak ĎAKUJEM!
sracz
Aj tak še da i tak še da – som presvedčený, že aj takto pripravená bola mňamkou - milá @shiculka -:)!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia