Čučoriedkový koláč
Čučoriedkový tart
Autor receptu: theflyingbaker
Opäť jeden krásny a svieži letný koláčik do práce kolegom k poobednej kávičke.
10-12 porcií |
80 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky suché ingrediencie na korpus preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí.
TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy na tart (priemer 28 cm). Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.
- Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou.
TIP: Tento krok zabezpečí, že cesto sa nerozmočí a zostane chrumkavé.
- Čučoriedky dáme do hrnca, pridáme vanilkový a kryštálový cukor, vodu a necháme variť na miernom ohni. Keď trochu zmäknú, rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme škrob a varíme do zhustnutia. Hotové nalejeme na stuhnutý korpus a necháme stuhnúť.
- Do menšieho hrnca nalejeme smotanu a necháme zohriať na platni (nesmie vrieť). Do teplej smotany pridáme čokoládu a necháme roztopiť. Vymiešame ganache. Nakoniec stierkou vmiešame mascarpone a vanilkovú pastu. Krém nalejeme na čučoriedkovú vrstvu. Tart je najlepšie nechať v chlade cez noc.
- Ozdobíme napr. lesným ovocím, čerstvými čučoriedkami, hoblinkami bielej čokolády…