Foto: monccicci
Tento recept je náš obľúbený (pôvodne sa volá Ženský rozmar, ale už som tu našla iné s takýmto názvom). Mám ho od mamky a Zobraziť celý popisTento recept je náš obľúbený (pôvodne sa volá Ženský rozmar, ale už som tu našla iné s takýmto názvom). Mám ho od mamky a pripravujeme ho už roky. Možno tu na Vareche už niekde je, alebo aspoň nejaký podobný, ale bude aspoň medzi novšími receptami... :-) Zatiaľ sa nenašiel nikto, komu by nechutil, tak sa hádam stane obľúbený aj u vás :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, trochu cukru a sušeného droždia pripravíme kvások. Múku, maslo, 4 žĺtky, kvások a štipku soli zamiesime na cesto. Pozor, do cesta neide cukor! Vznikne také polotuhé cesto. Cesto rukami rovnomerne utlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie. (Môžete aj pomocou valčeka na vymastený a múkou vysypaný plech, ale takto je to jednoduchšie.) Necháme na teplom mieste kysnúť cca 90 minút.
-
2
Na cesto dáme čučoriedky. Ja som mala mrazené "kanadské" veľké čučoriedky, ony sa pekne potom rozpečú... Ale môžete použiť aj obyčajné, alebo aj kompótové, samozrejme, najlepšie sú čerstvé :-)
-
3
Upečieme. Ja som dala piecť na 200 stupňov (teplovzdušne) cca 30 minút. Vy dávajte podľa svojich rúr :-D
-
4
Zo štyroch vychladených bielkov, štipky soli a 250 g cukru (môže byť aj práškový, ja mám radšej na sneh krupicový alebo kryštálový) vyšľaháme tuhý sneh. Ja robím takto: najprv prešľahám chvíľu so soľou, potom pridám cukor a šľahám cca 5 - 6 minút. Potom je sneh krásne tuhý, nesmie sa roztekať. Mal by vyzerať asi takto:
-
5
a po nanesení na celý koláč...
-
6
Koláč so snehom dáme ešte zapiecť na cca 15 minút, aby sneh zružovel (na 160 - 180 stupňov). Po upečení by mal vyzerať asi takto :-) Dobrú chuť :-)
Diskusia k receptu