Čučoriedkový rozmar (fotorecept)

Autor receptu: monccicci

Tento recept je náš obľúbený (pôvodne sa volá Ženský rozmar, ale už som tu našla iné s takýmto názvom). Mám ho od mamky a pripravujeme ho už roky. Možno tu na Vareche už niekde je, alebo aspoň nejaký podobný, ale bude aspoň medzi novšími receptami... :-) Zatiaľ sa nenašiel nikto, komu by nechutil, tak sa hádam stane obľúbený aj u vás :-)

100 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, trochu cukru a sušeného droždia pripravíme kvások. Múku, maslo, 4 žĺtky, kvások a štipku soli zamiesime na cesto. Pozor, do cesta neide cukor! Vznikne také polotuhé cesto. Cesto rukami rovnomerne utlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie. (Môžete aj pomocou valčeka na vymastený a múkou vysypaný plech, ale takto je to jednoduchšie.) Necháme na teplom mieste kysnúť cca 90 minút.
  2. Na cesto dáme čučoriedky. Ja som mala mrazené "kanadské" veľké čučoriedky, ony sa pekne potom rozpečú... Ale môžete použiť aj obyčajné, alebo aj kompótové, samozrejme, najlepšie sú čerstvé :-)
  3. Upečieme. Ja som dala piecť na 200 stupňov (teplovzdušne) cca 30 minút. Vy dávajte podľa svojich rúr :-D
  4. Zo štyroch vychladených bielkov, štipky soli a 250 g cukru (môže byť aj práškový, ja mám radšej na sneh krupicový alebo kryštálový) vyšľaháme tuhý sneh. Ja robím takto: najprv prešľahám chvíľu so soľou, potom pridám cukor a šľahám cca 5 - 6 minút. Potom je sneh krásne tuhý, nesmie sa roztekať. Mal by vyzerať asi takto:
  5. a po nanesení na celý koláč...
  6. Koláč so snehom dáme ešte zapiecť na cca 15 minút, aby sneh zružovel (na 160 - 180 stupňov). Po upečení by mal vyzerať asi takto :-) Dobrú chuť :-)