Foto: lulu88
Opäť sa hlásim s ďalším receptom :) Tento krát skúste spraviť tento vynikajúci citrónový cheesecake. Chuťovo je úplne úžasný s kakaovým korpusom. Môžeme ho Zobraziť celý popisOpäť sa hlásim s ďalším receptom :) Tento krát skúste spraviť tento vynikajúci citrónový cheesecake. Chuťovo je úplne úžasný s kakaovým korpusom. Môžeme ho nazvať aj diétny koláčik ak chcete, pretože u nás sa po ňom vždy len zapráši a výhovorka je taká, že z tohoto koláča sa nepriberá. Tak, šup do pečenia :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
140 g |
|
115 g studené |
|
55 g |
|
1 ks |
|
2 PL studená |
|
štipka |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
150 ml |
|
(nemusí byť) |
|
2 ks |
|
60 g |
|
350 g alebo tvaroh |
|
275 ml |
|
100 ml |
|
4 plátky |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme korpus. Skôr ale ako ho začnete pripravovať vám ešte poradím jednu vec. Jeho príprava trvá trocha dlhšie tak ak sa vám moc nechce pracovať, použite 110 g maslových sušienok (môžu byť aj kakaové, bude to lepšie chutiť) a 50 g rozpusteného masla dokopy a ucapkajte na spodok klasickej formy na pečenie a dajte piecť na cca 20 minút na 200°C.
- 2
Pokiaľ máte čas a chcete mať originál, pusťme sa do pečenia :) Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, cukor a kakao. Maslo nakrájame na malé kúsky a pridáme k múčnej zmesi. Maslo zapracujte do zmesi a kľudne porozkrajujte nožíkom na ešte menšie kúsky. Žĺtok s vodou rozmiešame v malej miske vidličkou a pomaly nalejeme na múku s maslom. Miešame, kým zmes nezvlhne. Cesto sa veľmi lepí a ja osobne ho miešam rukou, je to jednoduchšie, rýchlejšie a podľa mňa sa cesto omnoho lepšie premieša. Miešam dovtedy, kým sa mi z cesta neurobí guľka. Lepkavosť je vždy iná podľa veľkosti žĺtka. Keď mám cesto vymiešané dám ho tak na 15 minút stuhnúť do chladničky aby sa mi lepšie rozvaľkalo.
- 3
Keď cesto vytiahnem z chladničky, na veľmi veľmi veľmi pomúčenú plochu si ho položím a s neustálym múčením z vrchu aj zospodu si ho rozvaľkám na požadovanú veľkosť a hrúbku. Ak použijete klasickú tortovnicu, cesto môžete dať len na spodok alebo tortovnicu trocha obaliť po stranách, prípadne môžete použiť formu na tento konkrétny korpus. Je nižšia, kraje sú vrúbkované a spodok formy sa len z vrchu prikladá (kuk foto). Pokiaľ máte cesto veľmi lepkavé a nedarí sa vám ho pekne vyvaľkať prípadne preniesť do formy, nevadí, urobte si z neho znova guličku a úplne jednoducho ho dajte na stred formy a ucapkajte ho do približne rovnakej hrúbky. A môžete si dať aj po krajoch, vôbec to nevadí :) Na chuti mu neubudne.
- 4
Keď máme cesto vo forme, dáme ho piecť. Ja pečiem na 180°C, ale čas nemám nikdy presný. Vždy keď začne šíriť krásnu vôňu, skúsim doňho špajdľou pichnúť, ak sa nelepí vyberiem. Korpus je tuhý a dá sa povedať že suchý ale nebojte, on taký má byť. Má imitovať dobošku (keks) :) po upečení necháme vychladnúť.
- 5
Kým sa nám korpus pečie, urobíme si plnku. V miske so studenou vodou si namočím plátky želatíny (pokiaľ máte radšej práškovú, kľudne môže byť aj tá, akurát dajte menej vody na jej napučanie). Smotanu na varenie privedieme k varu a zamiešame do nej plátky želatíny (prípadne práškovú želatínu). Ona sa pekne rozpustí, len smotanu neustále miešajte aby sa vám neurobili hrudky. Smotanu necháme vychladnúť.
- 6
Do väčšej nádoby si dám žĺtka, cukor, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a ricottu (prípadne nízkotučný jemný tvaroch - nesmie byť hrudkový). Všetko dokopy to pekne zamiešam mixérom.
- 7
Tiež si vyšľahám do polotuha šľahačku. Tú spolu so smotanou prilejem do cesta ktoré mám vyšľahané a všetko dokopy poriadne premiešam. Z vlastnej skúsenosti viem, že plnky je vždz viac, čiže nad okraj môjho korpusu a tak si tento korpus presuniem do klasickej formy na pečenie. Na vychladnutý korpus vylejem celú plnku a pekne uhladím do roviny. Dám stuhnúť do chladničky (min. 3-5 hodín)
- 8
Po stuhnutí nožíkom oddelím kraje od formy a koláč je na svete :)
- 9
Dobrú chuť :) Ak máte otázku ohľadom prípravy alebo čokoľvek iné, sem s ňou :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/profil/veve/...
tento je naozaj výborný. Priznam sa konkretne v tomto recepte som použila ricottu, ale predtým vždy tvaroh, jediný rozdiel je v tom, že s tvarohom bol viac kyslý a trocha viac žltý. Takže pokiaľ niekto nemá rád výslovne niečo kyslé, ricotta je lepšia, veľmi som sa jej bála ale nakoniec zisťujem, že je to veľmi dobrá surovina :)
VEVE tento je naozaj výborný. Priznam sa konkretne v tomto recepte som použila ricottu, ale predtým vždy tvaroh, jediný rozdiel je v tom, že s tvarohom bol viac kyslý a trocha viac žltý. Takže pokiaľ niekto nemá rád výslovne niečo kyslé, ricotta je lepšia, veľmi som sa jej bála ale nakoniec zisťujem, že je to veľmi dobrá surovina :)
No čo už, aj takto sa slovenská Vareška môže stať svetovou.
Navyše, ak chceš niečo komentovať, tak si to poriadne prečítaj. Howgh
@rajnica dam si poradiť samozrejme, ale informácia, že klasický cheesecake sa robí z tvarohu? tak to počujem naozaj prvý krát takže nová informácia :) A nehovorím že tento koláč musí chutiť každému, mne chutí a aj zatiaľ všetkým komu som ho ponúkla chutil takže sa chcem opýtať, prečo odsudzuješ niečo čo si ešte neskusil? Dakujem za odpoved :)