Citrónové koláčiky
Citrónové koláčiky

Citrónové venčeky

siuuu - fotkasiuuu, 26. novembra 2019
Citrónové venčeky
Foto: siuuu

Tieto venčeky to bola u mňa láska na prvý pohľad, hneď ako som ich zbadala na stránke Marthy Stewart. Najskôr ma zaujali svojim vzhľadom - uznajte, že sú jednoducho nádherné. A keď som si predstavila chuť a vôňu - citrónová a pomarančová kôra, citrónová poleva - bolo rozhodnuté, jednoducho som ich musela vyskúšať. Chuťovo sú koláčiky výborné - citrónová kôra v ceste a citrónová poleva im dodávajú sviežosť. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2018/12/citronove-venceky.html
Zdroj: stránka Marthy Stewart

35
porcií
20 minút
príprava
14-16 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 hrnček (objem 250 ml)
3/4 hrnčeka
1 ČL
1/4 ČL
113 g (izbovej teploty)
2 ks
1/2 hrnčeka
3 citróny
1 ČL
Poleva:
1 ks
2 ČL
2 hrnčeky
podľa potreby (horúca )
Na zdobenie:
 sekané

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na cesto vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme vanilkový extrakt, citrónovú kôru, žĺtky, premixujeme a nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľou, škrobom. Dobre premiešame a na jemne pomúčenej podložke rukami vypracujeme na kompaktné cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky minimálne na 45 minút, alebo na noc.

  2. 2

    Vychladené cesto na vhodnej podložke rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm, vykrajujeme formičkou kolieska s dierkou v strede, preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme cca 15-18 minút (treba si kontrolovať, každá rúra pečie inak - mne stačilo 14 minút). Vyberieme von z rúry a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Na polevu preosejeme práškový cukor, zmiešame s bielkom a citrónovou šťavou tak, aby bola konzistencia ani príliš hustá ani príliš riedka. Potrieme a hneď zdobíme podľa fantázie (ja som dala posekané brusnice a pistácie).

  4. 4

    Treba zdobiť keď je poleva ešte trocha tekutá, keď zaschne nebude vám zdobenie držať - ja zdobím hneď - namočím venček do polevy, nechám odkvapnúť zvyšnú polevu a hneď zdobím. Na foto je "jarné" zdobenie k Veľkej noci, k Vianociam budem zdobiť v takých vianočnejších farbách.

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Ďakujem dievčatá za milé komentáre - milujem skúšanie nových receptov a chutí, tieto venčeky robievam namiesto lineckých koláčikov, krásne oživia tanier s koláčikmi svojim vzhľadom a aj dobre chutia.
Ďakujem - je to nadrobno pokrájané kandizované ovocie (ibištek, maracuja, zázvor...), sekané pistácie a to fialové sú kandizované fialky - tie som si robila sama + sú tam aj cukrové mini perličky. Ovocie kupujem u nás v stánku s kandizovaným a sušeným ovocím, nesolené lúpané pistácie v bio predajni.
Tak uz mame par kuskov na skusku urobenych... parada.
S cestom kde je kukur.skrob rada pracujem, ide to lahsie.
Vyzdobu musime trochu vylepsit, ale vsetkym chuti.
Dakujem za recept.


Opět další pěkný receptík, úžasně nazdobené věnečky - fotka jako ze sna. Opět bych ji brala jako tapetu či obraz do kuchyně. Jsi nesmírně šikovná a tvoříš s láškou! Hluboce smekám!
@haji (13.12.2019 08:53)

Ďakujem za krásny komentár - toto je "veľkonočná" farebná výzdoba - vianočná bude kúsok iná, trocha decentnejšia.

Pridaj komentár k receptu: