Citrónové koláčiky

Citrónové venčeky

Autor receptu: siuuu

Tieto venčeky to bola u mňa láska na prvý pohľad, hneď ako som ich zbadala na stránke Marthy Stewart. Najskôr ma zaujali svojim vzhľadom - uznajte, že sú jednoducho nádherné.* A keď som si predstavila chuť a vôňu - citrónová a pomarančová kôra, citrónová poleva - bolo rozhodnuté, jednoducho som ich musela vyskúšať. Chuťovo sú koláčiky výborné - citrónová kôra v ceste a citrónová poleva im dodávajú sviežosť. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2018/12/citronove-venceky.html

35
porcií
20 minút
príprava
14-16 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme vanilkový extrakt, citrónovú kôru, žĺtky, premixujeme a nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľou, škrobom. Dobre premiešame a na jemne pomúčenej podložke rukami vypracujeme na kompaktné cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky minimálne na 45 minút, alebo na noc.
  2. Vychladené cesto na vhodnej podložke rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm, vykrajujeme formičkou kolieska s dierkou v strede, preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme cca 15-18 minút (treba si kontrolovať, každá rúra pečie inak - mne stačilo 14 minút). Vyberieme von z rúry a necháme vychladnúť.
  3. Na polevu preosejeme práškový cukor, zmiešame s bielkom a citrónovou šťavou tak, aby bola konzistencia ani príliš hustá ani príliš riedka. Potrieme a hneď zdobíme podľa fantázie (ja som dala posekané brusnice a pistácie).
  4. Treba zdobiť keď je poleva ešte trocha tekutá, keď zaschne nebude vám zdobenie držať - ja zdobím hneď - namočím venček do polevy, nechám odkvapnúť zvyšnú polevu a hneď zdobím. Na foto je "jarné" zdobenie k Veľkej noci, k Vianociam budem zdobiť v takých vianočnejších farbách.