Cisársky trhanec s dulovým krémom à la František Jozef I. fotorecept
šéfkuchár hotela Royal Palace***** v Turčianskych Tepliciach, 16. novembra 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
Trhance: | |
150 ml |
|
4 ks |
|
200 g |
|
(do cesta) |
|
štipka |
|
(na opraženie) |
|
(na posypanie) |
|
Okrem toho: | |
600 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
200 ml |
|
10 g číra |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Vaječné bielky oddelíme od žĺtkov. Žĺtky zmiešame s múkou, mliekom, so soľou a s cukrom podľa chuti. Do pripraveného cesta zľahka primiešame sneh z bielkov. Na masle pečieme hrubšie palacinky, ktoré počas pečenia rozdelíme na menšie kusy. Posypeme práškovým cukrom a necháme skaramelizovať.
-
2
Očistenú dulu nakrájame a dáme variť do menšieho množstva vody. Rozvarenú dulu prepasírujeme a necháme vychladnúť.
-
3
Z kryštálového cukru pripravíme karamel, (časť odoberieme na ovocný gél). Karamel osolíme, rozprestrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho nalámeme na menšie kusy, dáme do mixéra a rozdrvíme na prach. Mascarpone ochutíme karamelovým prachom a pridáme pyré z duly.
-
4
Ovocný gél: K odobranému karamelu pridáme červené víno, maliny, černice a zredukujeme. Prepasírujeme a pridáme namočenú želatínu. Pripravenú zmes necháme vychladnúť. Vychladenú zmes vymixujeme na gél. Podávame k trhancu spolu s dulovým krémom a čerstvým ovocím.
Diskusia k receptu