Cisársky trhanec s dulovým krémom à la František Jozef I. fotorecept
šéfkuchár hotela Royal Palace***** v Turčianskych Tepliciach, 16. novembra 2018

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
| Trhance: | |
| 150 ml |  | 
| 4 ks |  | 
| 200 g |  | 
| (do cesta) |  | 
| štipka |  | 
| (na opraženie) |  | 
| (na posypanie) |  | 
| Okrem toho: | |
| 600 g |  | 
| 200 g |  | 
| 200 g |  | 
| 200 g |  | 
| 100 g |  | 
| 200 ml |  | 
| 10 g číra |  | 
| štipka |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Vaječné bielky oddelíme od žĺtkov. Žĺtky zmiešame s múkou, mliekom, so soľou a s cukrom podľa chuti. Do pripraveného cesta zľahka primiešame sneh z bielkov. Na masle pečieme hrubšie palacinky, ktoré počas pečenia rozdelíme na menšie kusy. Posypeme práškovým cukrom a necháme skaramelizovať.   
- 
                                                    2
                                                    Očistenú dulu nakrájame a dáme variť do menšieho množstva vody. Rozvarenú dulu prepasírujeme a necháme vychladnúť.   
- 
                                                    3
                                                    Z kryštálového cukru pripravíme karamel, (časť odoberieme na ovocný gél). Karamel osolíme, rozprestrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho nalámeme na menšie kusy, dáme do mixéra a rozdrvíme na prach. Mascarpone ochutíme karamelovým prachom a pridáme pyré z duly.   
- 
                                                    4
                                                    Ovocný gél: K odobranému karamelu pridáme červené víno, maliny, černice a zredukujeme. Prepasírujeme a pridáme namočenú želatínu. Pripravenú zmes necháme vychladnúť. Vychladenú zmes vymixujeme na gél. Podávame k trhancu spolu s dulovým krémom a čerstvým ovocím. 
 
                                                     
                                                     
                                                    




 
 


Diskusia k receptu