Čičmanská špecialita fotorecept

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 6. marca 2011
8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1-2 ks
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
2 strúčiky
1 ks
podľa potreby strúhaný
Na ozdobu :




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, stehno nakrájame na rezance,cibuľu nadrobno.

    Čičmanská špecialita (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu opražíme na troche oleja do sklovita.

    Čičmanská špecialita (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme stehno nakrájané na rezance.

    Čičmanská špecialita (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Osolíme,okoreníme,pridáme mletú rascu a pomaly dusíme ( cca 50 min.) .V prípade potreby podlejeme vodou.

    Čičmanská špecialita (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je mäso mäkké,pridáme papriku,feferónku ( ja som nedávala,keďže som ju nemala ) , kečup,majoránku a dobre premiešame.Dochutíme prelisovaným cesnakom.

    Čičmanská špecialita (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s varenými zemiakmi,mäsko posypeme strúhaným syrom a naň položíme volské oko.Ozdobíme zeleninovou oblohou,prípadne podávame s kyslou uhorkou. Dobrú chuť :)

    Čičmanská špecialita (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

dorisa
Pekné,pekné. Dala by som si aj v tuto nočnú hodinu.
bambitka
V praci sme to mali pod nazvom bojnicka pochutka.Bolo to dobre.
aja1616
Krásne foto, vyzerá to veľmi chutne, mňam. Keď si na tom pochutnávajú v Čičmanoch aj v Bojniciach, budeme si aj my pri Pov. Bystrici. Veď to máme na jednej trase. Ale použijem pliecko, nemalo by sa tým nič pokaziť.
cica2
vyzerá to výborne, hneď by som si teraz dala k obedu ;-)
lyali
Tento perfektný receptík poznám. Môžem len a len doporučiť!!! Mňam :-)
marianne69
....dedinku Cicmany mam velmi rada,rada sa tam opakovane vraciam koli nadhernym domcekom a muzeu,specialitu nepoznam,ale vyskusam,pripomeniem si krasne vylety:-)...
cathushka
prave sme vyskusali tento recept! dopadlo to vyborne. mali sme ako prilohu ryzu a miesto bravcovinky sme pouzili kuracinku. musim povedat ze je to skvela "minutka".
hviezdickaz
@cathushka - upravit si kludne mozes hocico podla seba,ako vam doma chuti,alebo ti zdravie dovoluje... jasne,ze mne to nikdy nevadilo,ani vadit nebude... som naozaj rada,ze vam doma chutilo,a budem este radsej,ak si toto jedlo budete pripravovat aj nadalej :o) ,ahoj
modrykamen
Iný kraj-iný mrav,čo kuchár(ka) to osobnosť, čo jedák to iná chuť. Ale volské oko sa podľa mňa dáva na celý plát mäsa. Na porezanom s omáčkou to nevyzerá dobre, akoby si chcela niečo zakryť.
hviezdickaz
@modrykamen ,neviem,ci tomu dobre rozumiem,ale preco by sa volske oko muselo davat iba na cely plat masa?Nechapem,co by som chcela ,alebo mala skryvat... No je to tvoj nazor,a ja ho beriem. ;-) ,vdaka
tortilla
@marianne69 (28.3.2011 17:14)

Ani sa niet čo diviť, že toto jedlo ako Čičmiansku (tak je to spisovne správne a nie čičmanskú, aj keď to neznie lahodne) nepoznáš. Čičmany vždy boli zabudnutá a žiaľ aj veľmi chudobná dedina a o nejakej špecialite ani nesnívali. To len nie tak dávno niekto pomenoval, aby dedina vzbudila aspoň minimálny záujem. Recept pochopiteľne nemá nič s dedinou spoločné. Ten istý nájdeš pod rôznymi menami spojenými s názvom určitej lokality. Najznámejší je ako Bojnická špecialita, ale ich existuje niekoľko.