Cibuľová polievka

Cibuľová polievka s tymianom

Autor receptu: redakcia

Cibuľa získa pečením v rúre sladkastú chuť a zároveň zmäkne. Potom stačí pridať už len dobrý vývar.

4-6
porcie
35 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminy. Do kastróla vhodného do rúry (s kovovými úchytmi) vložíme nakrájanú cibuľu a maslo. Osolíme a okoreníme. Do cibule vmiešame tymian, aby sa aróma rozvinula už počas pečenia.
  2. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút, až cibuľa zmäkne, skaramelizuje a okraje získajú hnedú farbu.
  3. Kastról so skaramelizovanou cibuľou postavíme na sporák, cibuľu zalejeme vínom, privedieme do varu a varíme 5 minút. Pridáme aj balzamikový ocot, ktorý jemne zvýrazní sladkosť cibule a dodá komplexnú chuť.
  4. Keď sa víno zredukuje, prilievame teplý vývar a varíme pri miernej teplote 20 minút.
  5. Krajce chleba opečieme z jednej strany, potom otočíme a posypeme syrom. Cibuľovú polievku rozdelíme do misiek, položíme na ňu krajce chleba a zapekáme pod grilom, až sa syr roztopí. Ihneď podávame.