Cibuľová polievka
Cibuľová polievka s tymianom
Autor receptu: redakcia
Cibuľa získa pečením v rúre sladkastú chuť a zároveň zmäkne. Potom stačí pridať už len dobrý vývar.
|
4-6 porcie |
35 minút príprava |
50 minút na 200 °C |
Postup
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminy. Do kastróla vhodného do rúry (s kovovými úchytmi) vložíme nakrájanú cibuľu a maslo. Osolíme a okoreníme. Do cibule vmiešame tymian, aby sa aróma rozvinula už počas pečenia.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút, až cibuľa zmäkne, skaramelizuje a okraje získajú hnedú farbu.
- Kastról so skaramelizovanou cibuľou postavíme na sporák, cibuľu zalejeme vínom, privedieme do varu a varíme 5 minút. Pridáme aj balzamikový ocot, ktorý jemne zvýrazní sladkosť cibule a dodá komplexnú chuť.
- Keď sa víno zredukuje, prilievame teplý vývar a varíme pri miernej teplote 20 minút.
- Krajce chleba opečieme z jednej strany, potom otočíme a posypeme syrom. Cibuľovú polievku rozdelíme do misiek, položíme na ňu krajce chleba a zapekáme pod grilom, až sa syr roztopí. Ihneď podávame.