Chutná a zdravá zemiaková kaša z parného hrnca

luckaprima - fotkaluckaprima, 8. marca 2012

Základ receptu je z knihy fitonika pre život, teda je zdravý, ako stvorený na toto jarné obdobie keď potrebujeme doplniť vitamíny a zhodiť nejaké to kilo.

25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

  (feta)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyté zemiaky aj so šupkou, (ktorá obsahuje veľa vlákniny) pokrájame na polmesiačiky a uložíme do parného hrnca, kde ich necháme potiť asi 20 minút - kým celkom zmäknú.

    Chutná a zdravá zemiaková kaša z parného hrnca - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým ako sa zemiačky paria si natrháme a pripravíme na tanier šalát a na vrch rozdrobíme syr balkánskeho typu - dodá jedlu slanú výbornú chut. Uparené zemiaky posolíme, pridáme maslo, pár kvapiek olivového oleja, kúsok kyslej a primerané množstvo sladkej smotany (ja som to trochu prehnala a tak bolo treba na jedenie lyžicu a vidličku) a petržlenovú vňať.

    Chutná a zdravá zemiaková kaša z parného hrnca - obrázok 2
  3. 3

    Zemiačiky spolu s pridanými surovinami zmixujeme na želanú konzistenciu, pridáme na tanier k šalátu a prelejeme čistou kyslou smotanou na osvieženie.

    Chutná a zdravá zemiaková kaša z parného hrnca - obrázok 3

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Zdravím Lucka! Kvitujem použitie zemiakov aj so šupou, ja ich konzumujem len takto. V šupe nie je len vláknina, dôležitá pre "odchytávanie" tuhých splodín metabolizmu, ale aj veľa minerálnych látok, vitamíny a chuťové látky zvýrazňujúce typickú chuť zemiakov. Takže správne konáte! A ešte pozmeňujúca verzia - časť smotany sa dá nahradiť jogutrom alebo použiť smotanový jogurt, prípadne aj časť syra zamiešať priamo do kaše alebo pre väčšiu pikantnosť použiť syry s modrou plesňou. Jediné, čo by som vynechala, je olivový olej. Ukladám do mojej KK. Želám spústu kulinárskych nápadov!

Pridaj komentár k receptu: