Chrumkavý domáci chlieb bez kysnutia
Foto: namarie
Počas dlhoročného varenia a pečenia som nikdy neupiekla chlieb. A tak včera nastal čas skúsiť to prvý raz. Nechcelo sa mi však čakať dokým Zobraziť celý popisPočas dlhoročného varenia a pečenia som nikdy neupiekla chlieb. A tak včera nastal čas skúsiť to prvý raz. Nechcelo sa mi však čakať dokým bude 12 hodín kysnúť a riešiť podobné odporúčané a zdĺhavé procedúry. Chcela som ho mať hneď! A tak som sa inšpirovala na internete a vytvorila som novú variantu najrýchlejšieho domáceho chlebíka :) Z uvedených prísad vám vyjdú 2 plnohodnotné chleby :) Skúste ho - jeho príprava vám nezaberie viac ako 60 minút a výsledok je BOMBA. Lepší než z obchodu!
porcie
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
V hrnčeku si pripravíme kvások z droždia, práškového cukru a teplej vody. Zatiaľ čo kvások v hrnčeku pracuje vo veľkej miske vymiešame suché prísady a to 800 g hladkej múky, soľ, a čierne korenie.
- 2
Do druhej misky nalejeme vlažnú vodu a pomaly do nej primiešame hotový kvások. Do tejto zmesi potom postupne lyžicou primiešavame mix suchých prísad.
- 3
Cesto miesime dovtedy dokým sa neprilepuje o misku. Robte to potom rukou. Jeho konzistencia by mala byť podobná ako cesto na langoše. Keďže z tohto množstva prísad nám vyjdú dva krásne bochníky chleba, cesto rozdelíme na dve časti. Dosku na vaľkanie si posypeme zvyšnou hladkou múkou a oba bochníky spracujeme do požadovaného tvaru za pomoci oboch rúk :)
- 4
Na plechy si položíme papier na pečenie, ktorý veľmi, ale naozaj veľmi jemne posypeme hladkou múkou (toto vlastne ani nemusíte robiť - pri najhoršom sa vám veľmi máličko papier o upečený chlieb prilepí - ale nie je to žiadna tragédia) - pozor múkou to posypte len na tých miestach kam uložíme cesto. Hotové a na jemno spracované bochníky uložíme na oba plechy a na cca 15 - 20 minút necháme pod suchou utierkou odležať. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 220 stupňov
- 5
Keď je rúra pripravená a horúca, odkryjeme utierku, chlieb potrieme po celom povrchu vlažnou vodou rozmiešanou s trochou soli, posypeme rascou a dáme do rúry na presne 30 minút.
- 6
Keďže mám malú rúru, zmestil sa mi tam len jeden chlieb a ten druhý som nechala zatiaľ pod utierkou odpočívať a upiekol sa potom. Výsledný rozdiel v časoch kysnutia dvoch bochníkov však vôbec nebol viditeľný :) Po vytiahnutí nezabudnite kôrku chlebíku opäť potrieť vlažnou vodou zmiešanou s trochou soli - udrží to tak kôrku chrumkavú čo najdlhšie. Mojej návšteve veľmi chutil a ja som sa rozhodla, že si už nikdy nekúpim chlieb v obchode a nabudúce vyskúšam aj rožky - uvidíme ako to dopadne :) Podávala som ho s bryndzovou nátierkou, ktorú môžete tiež nájsť v mojich receptoch. Dobrú chuť :)
Tiež domáci chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Afagata - tiež som sa čudovala - 220 stupnov to dalo rychlo :)
jasné, fantázii sa medze nekladú Stanci :) drzim palce!
Síce s časovým odstupom, ale mala som ho v KK a včera som vyskúšala, lebo som mala málo času. Musím povedať že z chlebov z Varechy, ktoré som piekla, zatiaľ najlepší. Ďakujem za recept a pre prípadných záujemcov informujem, že sa dá v pohode urobiť aj zo sušeným droždím.
viď bod 3, zvyšná múka je použitá na podsypávanie pri spracovávaní cesta
no nádhera! vyzera geniálne Andy :)
dakujem!!! tak to som uprimne rada - nech vždy chuti! :)