Chlieb so sušenými rajčinami a olivami fotorecept
Foto: evusik
Minulý rok sa mi konečne podarilo nasušiť rajčiny. Naložila som ich spolu s bazalkou a cesnakom do olivového oleja. Čo som neminula to som Zobraziť celý popisMinulý rok sa mi konečne podarilo nasušiť rajčiny. Naložila som ich spolu s bazalkou a cesnakom do olivového oleja. Čo som neminula to som dala do mrazničky. Keď miniem tie naložené, dosypem mrazené, týždeň počkám a môžem si zase pochutnávať. Tentoraz som piekla môj obľúbený chlieb....
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Hladkú múku, špaldovú múku a ovsené vločky (alebo ľubovoľné iné zloženie múk) dáme do misky, do stredu rozmrvíme droždie a nalejeme trochu vlažnej vody. Necháme vzísť kvások. Pridáme zvyšok vody, soľ a zamiesime cesto. Cukor nedávam.
-
2
Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť, asi za hodinu ho premiesime a znova necháme kysnúť zhruba hodinu
-
3
potom cesto vyklopíme na dosku, (ja som si ho rozdelila na dve časti) rukou roztiahneme a na vrch poukladáme olivy, sušené rajčiny a bazalku... ja mám bazalku tiež naloženú v oleji, ale môže byť aj sušená. Pokvapkáme trochou oleja zo sušených paradajok
-
4
cesto zavinieme ako keď sa robia oškvarkové pagáče a necháme 15 minút podkysnúť
-
5
potom už len upravíme tvar, čiže rohy zavinieme pod cesto tak, aby sme dostali tvar bochníka a dáme na pekáč, ja som použila malú tortovú formu, tá chlieb pri pečení nepustí a bude mať pekný guľatý tvar. Formu dobre vymastím aby mal chlieb peknú kôrku aj zo spodu.
-
6
z druhej polovice cesta som si upiekla chlebový posúch. Cesto dáme na vymastený plech a rukami roztiahneme. Slaninu nakrájame na malé kocky, pridáme roztlačený cesnak a olej. Touto zmesou potrieme posúch, zmes prstami dobre pozatláčame do posúcha, posypeme rascou a ak chcete aj soľou. Chlieb aj posúch necháme ešte podkysnúť a rozpálime si rúru na 250°C.
-
7
Posúch pečieme na 250°C asi 10-12 minút.... je výborný len tak s horúcim čajom na večeru, alebo miesto chleba k dobrej fazuľovej (alebo inej) polievke :-)
-
8
Vykysnutý chlieb potrieme vodou do ktorej sme pridali trochu oleja a dáme piecť do rúry vyhriatej na 250°C, ihneď stíšime na 200°C a pečieme asi 30-35 minút záleží to samozrejme od veľkosti chleba, ja som robila malý, s polovice cesta, z celej dávky by sa piekol samozrejme dlhšie. Asi v polovici pečenia som dala dole obruč z formy aby sa pekne upiekli aj boky. Upečený, ešte horúci chlieb dáme na mriežku a potrieme studenou vodou aby sa pekne leskol.
-
9
Chlieb má zvláštnu trochu nakyslastú chuť a ja ho môžem jesť len takýto samotný :-)
@hannah22 ďakujem tebe aj všetkým ostatným za milé komentáre :-)
ináč to nie je až také dôležité ako to preložíš....