Chlebový dezert
Chlebový dezert

Chlebový dezert bez lepku s čokoládovým fondánom

novalim - fotkanovalim, 13. mája 2023. Komerčný recept.
Chlebový dezert bez lepku s čokoládovým fondánom
Foto: novalim

Pripravte si dnes tento netradičný chlebový dezert bez lepku. Zero waste – alebo bezodpadové recepty my máme veľmi radi. Sme toho názoru, že Zobraziť celý popisPripravte si dnes tento netradičný chlebový dezert bez lepku. Zero waste – alebo bezodpadové recepty my máme veľmi radi. Sme toho názoru, že potraviny sú vzácne a nemalo by sa nimi plytvať. Preto pre vás občas pripravíme praktický recept, v ktorom zužitkujete prebytky z kuchyne. Ak sa u vás doma nájde trochu starší chlieb bez lepku, nevyhadzujte ho a pripravte si z neho tento chutný dezert bez lepku.
Zdroj: www.novalim.sk

6-8
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 bal.
450 ml
175 ml
2 PL
2 ks
2 PL
1 ČL
Na vymastenie formy:
Na čokoládový fondán:
60 g kvalitná
1 PL
1 PL (alebo kukuričný)
1/4 hrnčeka - cca 75 g (alebo rastlinný tuk)
2 PL
150 ml
1 PL
Na posypanie:
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Plytšiu zapekaciu misu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme maslom. Z bezlepkového chlebíka orežeme kôrky a vystelieme ním zapekaciu misu (môžeme ukladať aj viac vrstiev).

  2. 2

    Do kastróla dáme mlieko, kondenzované mlieko a kakao, občas premiešame a zohrievame, kým je zmes vlažná. V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovou esenciou dopenista. Pridáme ich k teplej mliečnej zmesi a opäť zľahka prešľaháme. Zmes nalejeme do pripravenej zapekacej formy tak, aby bol všetok chlieb úplne zaliaty. Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 1-2 hodiny do chladničky.

  3. 3

    Odležanú stuhnutú chlebovú zmes potom pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C, kým hmota nestuhne – trvá to približne 35-40 minút.

  4. 4

    Na čokoládový fondán zmiešame v menšom hrnci všetky uvedené suroviny. Za stáleho miešania na miernom plameni zohrievame, kým vznikne hladký a hustý čokoládový krém.

  5. 5

    Hotový chlebový bezlepkový dezert posypeme práškovým cukrom, prelejeme fondánom a ozdobíme čerstvými malinami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia