Chlebový dezert bez lepku s čokoládovým fondánom
Foto: novalim
Pripravte si dnes tento netradičný chlebový dezert bez lepku. Zero waste – alebo bezodpadové recepty my máme veľmi radi.
Sme toho názoru, že Zobraziť celý popisPripravte si dnes tento netradičný chlebový dezert bez lepku. Zero waste – alebo bezodpadové recepty my máme veľmi radi.
Sme toho názoru, že potraviny sú vzácne a nemalo by sa nimi plytvať. Preto pre vás občas pripravíme praktický recept, v ktorom
zužitkujete prebytky z kuchyne. Ak sa u vás doma nájde trochu starší chlieb bez lepku, nevyhadzujte ho a pripravte si z neho
tento chutný dezert bez lepku.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 bal. |
|
450 ml |
|
175 ml |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
Na vymastenie formy: | |
|
|
Na čokoládový fondán: | |
60 g kvalitná |
|
1 PL |
|
1 PL (alebo kukuričný) |
|
1/4 hrnčeka - cca 75 g (alebo rastlinný tuk) |
|
2 PL |
|
150 ml |
|
1 PL |
|
Na posypanie: | |
|
|
Na ozdobu: | |
|
Postup
-
1
Plytšiu zapekaciu misu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme maslom. Z bezlepkového chlebíka orežeme kôrky a vystelieme ním zapekaciu misu (môžeme ukladať aj viac vrstiev).
- 2
Do kastróla dáme mlieko, kondenzované mlieko a kakao, občas premiešame a zohrievame, kým je zmes vlažná. V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovou esenciou dopenista. Pridáme ich k teplej mliečnej zmesi a opäť zľahka prešľaháme. Zmes nalejeme do pripravenej zapekacej formy tak, aby bol všetok chlieb úplne zaliaty. Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 1-2 hodiny do chladničky.
- 3
Odležanú stuhnutú chlebovú zmes potom pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C, kým hmota nestuhne – trvá to približne 35-40 minút.
- 4
Na čokoládový fondán zmiešame v menšom hrnci všetky uvedené suroviny. Za stáleho miešania na miernom plameni zohrievame, kým vznikne hladký a hustý čokoládový krém.
- 5
Hotový chlebový bezlepkový dezert posypeme práškovým cukrom, prelejeme fondánom a ozdobíme čerstvými malinami.
Tiež dezert:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu