Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Chimichurri je korenená bylinková omáčka doplnená kápiou, limetkovou šťavou a olivovým olejom, podáva sa najmä ku grilovanému hovädziemu mäsu. Je mimoriadne obľúbená v Argentíne, kde je jej pôvod,ale aj v Uruguaji a známa aj inde. Má viac variantov, vybrala som argentínsku verziu z videa. Pôvod názvu je sporný, prvá zmienka je v r. 1783, argentínsky gurmán Miguel Brasso ju prisudzuje Britom, ked väzni pomiešali žiadosť o korenie s anglickým a španielskym slovom, tiež baskickým osadníkom v 19.st.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Červenú cibuľu som pokrájala na mesiačiky, potom na jemné kocky a...
  2. ...dala do misy.
  3. Cesnak som pokrájala na plátky a potom som ho posekala na drobmno a...
  4. ...pridala k cibuli.
  5. Pokrájala som jarnú cibuľku na kolieska aj s vňaťou,...
  6. ...rozmarín na jemno..
  7. ...a pridala do misy.
  8. Pridala som na jemno pokrájanú petržlenovú vňať.
  9. Kápiu som pokrájala na prúžky, potom na malé kocky a ...
  10. ...pridala k zmesi.
  11. Okorrenila som čerstvo mletým čiernym korením.
  12. Pripravila som si bobkový list, pokrájaný na jemno...
  13. som ho pridala k zmesi, tiež soľ.
  14. Pridala som aj oregano a sladkú červenú mletú papriku.
  15. Limetu som prekrojila na polovice a vytlačila som z nej šťavu.
  16. K pripravenej zmesi som pridala limetovú šťavu, olivový olej a všetko som spolu dobre premiešala, odložila som na 1 hodinu do chladničky, aby sa dobre prepojili chute.
  17. Argentínska omáčka Chimichurri je zložená z jemne pokrájaných byliniek a zeleniny, doplnená korením, kápiou, soľou, zmiešaná s limetovou alebo citrónovou šťavou a olivovým olejom. Kápia sa považuje zaa ovocie. Chimichurri omáčka má príjemnú sviežu, jemne nasládlu a vyvážene korenistú chuť použitého korenia a ostatných prísad, je vynikajúcim doplnkom grilovaného hovädzieho mäsa a steakov, krásne zvýrazní ich chuť. Úžasne zvýrazní chuť aj iného grilovaného alebo na rýchlo opečeného mäsa, hydiny i rýb, nielen hovädzieho. Odporúčam vyskúšať túto delikatessu ako skvelú prílohu.