Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Chimichurri je korenená bylinková omáčka doplnená kápiou, limetkovou šťavou a olivovým
olejom, podáva sa najmä ku grilovanému hovädziemu mäsu. Je mimoriadne obľúbená v
Argentíne, kde je jej pôvod,ale aj v Uruguaji a známa aj inde. Má viac variantov, vybrala
som argentínsku verziu z videa. Pôvod názvu je sporný, prvá zmienka je v r. 1783,
argentínsky gurmán Miguel Brasso ju prisudzuje Britom, ked väzni pomiešali žiadosť o
korenie s anglickým a španielskym slovom, tiež baskickým osadníkom v 19.st.
Postup
- Červenú cibuľu som pokrájala na mesiačiky, potom na jemné kocky a...
- ...dala do misy.
- Cesnak som pokrájala na plátky a potom som ho posekala na drobmno a...
- ...pridala k cibuli.
- Pokrájala som jarnú cibuľku na kolieska aj s vňaťou,...
- ...rozmarín na jemno..
- ...a pridala do misy.
- Pridala som na jemno pokrájanú petržlenovú vňať.
- Kápiu som pokrájala na prúžky, potom na malé kocky a ...
- ...pridala k zmesi.
- Okorrenila som čerstvo mletým čiernym korením.
- Pripravila som si bobkový list, pokrájaný na jemno...
- som ho pridala k zmesi, tiež soľ.
- Pridala som aj oregano a sladkú červenú mletú papriku.
- Limetu som prekrojila na polovice a vytlačila som z nej šťavu.
- K pripravenej zmesi som pridala limetovú šťavu, olivový olej a všetko som spolu dobre premiešala, odložila som na 1 hodinu do chladničky, aby sa dobre prepojili chute.
- Argentínska omáčka Chimichurri je zložená z jemne pokrájaných byliniek a zeleniny, doplnená korením, kápiou, soľou, zmiešaná s limetovou alebo citrónovou šťavou a olivovým olejom.
Kápia sa považuje zaa ovocie.
Chimichurri omáčka má príjemnú sviežu, jemne nasládlu a vyvážene korenistú chuť použitého korenia a ostatných prísad, je vynikajúcim doplnkom grilovaného hovädzieho mäsa a steakov, krásne zvýrazní ich chuť.
Úžasne zvýrazní chuť aj iného grilovaného alebo na rýchlo opečeného mäsa, hydiny i rýb, nielen hovädzieho.
Odporúčam vyskúšať túto delikatessu ako skvelú prílohu.