Foto: marto990
Tipy triky - cesto by malo kysnúť v chladničke, najlepšie 12 hodín - pizzu pečieme pri najvyššej možnej teplote, zväčša je to 240, 250 stupňov, na Zobraziť celý popisTipy triky - cesto by malo kysnúť v chladničke, najlepšie 12 hodín - pizzu pečieme pri najvyššej možnej teplote, zväčša je to 240, 250 stupňov, na najnižšej priečke, cca 8 minút, nikam neodchádzať, aj minúta naviac v rozpálenej rúre môže znamenať pohromu - kraje pizze by mali byť zlaté no stále mäkké na dotyk - ja osobne cesto vaľkám zhruba na ten polcentimeter - sugo pripravujem z paradajok z konzervy a balzamikového červeného octu - z 1kg múky zhruba 8ks pizze Zdroj: Apetit.
porcií
príprava
na 250 °C
Suroviny
Cesto na pizzu: | |
1 kg |
|
2 lyžice |
|
1 kocka |
|
1/2 l |
|
štipka |
|
1/2 lyžicky |
|
Paradajkové sugo: | |
2 ks |
|
3 strúčiky |
|
1 lyžica |
|
800 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Cesto na pizzu
Do väčšej misky preosejeme múku a premiešame so štipkou soli. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej rozdrobíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme trochou vody. Necháme vzísť kvások, ktorý potom zapracujeme do cesta spolu s olejom a zvyžnou vodou. Robotom alebo ručne, kto už aké má vybavenie vypracujeme cesto. Malo by kysnúť v chladničke cca 12hodín, prikryté potravinovou fóliou. Mám ale skúsenosť aj s klasickým kysnutím v teple, zhruba za hodinku a pol bolo cesto vykysnuté.- 2
Paradajkové sugo
Na začiatok si spením cibuľku a tesne predtým, keď zozlatne na tú správnu farbu, pridám pretlačený cesnak. Zalejem asi lyžicou balzamikového octa (môžete použiť podľa môjho názoru akýkoľvek červený ocot) a nechám chvíľku vypariť octovú vôňu. Keď sa nepríjemný zápach stratí, čo ucítite ovoňaním cibuľky, pridám sekané paradajky. Dusím ich asi 15 minút, potom zmes rozmixujem a pridám bazalku, oregano, soľ, mleté čierne korenie a cukor podľa chuti. Nechám bublotať na miernom ohni približne 10 minúť, aby konzistencia suga nebola riedka.- 3
Na obrázku je taká naša domáca gazdovská, na ceste je sugo, kolieska salámy a mozzarely, kúsky pečenej červenej papriky, kolieska cibule, kukurica, červená fazuľa a oregano. Kraje môžete potierať cesnakový olejom. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
je to cesto na pizzu z uvedeneho gastro casopisu, takze nechapem otazku
čo sa týka paradajkového základu ja ho tepelne neupravujem, zmiešam drvené paradajky, kopec cesnaku, bylinky, štipku cukru, soľ...
tvoja pizza je určite výborná :-)
varecha.pravda.sk/recepty/spenatova-pizza-fotorecept/3231...