Cesto na pizzu + paradajkové sugo

marto990 - fotkamarto990, 31. júla 2013
Cesto na pizzu + paradajkové sugo
Foto: marto990

Tipy triky - cesto by malo kysnúť v chladničke, najlepšie 12 hodín - pizzu pečieme pri najvyššej možnej teplote, zväčša je to 240, 250 stupňov, na Zobraziť celý popisTipy triky - cesto by malo kysnúť v chladničke, najlepšie 12 hodín - pizzu pečieme pri najvyššej možnej teplote, zväčša je to 240, 250 stupňov, na najnižšej priečke, cca 8 minút, nikam neodchádzať, aj minúta naviac v rozpálenej rúre môže znamenať pohromu - kraje pizze by mali byť zlaté no stále mäkké na dotyk - ja osobne cesto vaľkám zhruba na ten polcentimeter - sugo pripravujem z paradajok z konzervy a balzamikového červeného octu - z 1kg múky zhruba 8ks pizze Zdroj: Apetit.

8
porcií
60 minút
príprava
8/25 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto na pizzu:
1 kg
2 lyžice
1 kocka
1/2 l
štipka
1/2 lyžicky
Paradajkové sugo:
2 ks
3 strúčiky
1 lyžica
800 g




Postup

  1. 1

    Cesto na pizzu
    Do väčšej misky preosejeme múku a premiešame so štipkou soli. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej rozdrobíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme trochou vody. Necháme vzísť kvások, ktorý potom zapracujeme do cesta spolu s olejom a zvyžnou vodou. Robotom alebo ručne, kto už aké má vybavenie vypracujeme cesto. Malo by kysnúť v chladničke cca 12hodín, prikryté potravinovou fóliou. Mám ale skúsenosť aj s klasickým kysnutím v teple, zhruba za hodinku a pol bolo cesto vykysnuté.

  2. 2

    Paradajkové sugo
    Na začiatok si spením cibuľku a tesne predtým, keď zozlatne na tú správnu farbu, pridám pretlačený cesnak. Zalejem asi lyžicou balzamikového octa (môžete použiť podľa môjho názoru akýkoľvek červený ocot) a nechám chvíľku vypariť octovú vôňu. Keď sa nepríjemný zápach stratí, čo ucítite ovoňaním cibuľky, pridám sekané paradajky. Dusím ich asi 15 minút, potom zmes rozmixujem a pridám bazalku, oregano, soľ, mleté čierne korenie a cukor podľa chuti. Nechám bublotať na miernom ohni približne 10 minúť, aby konzistencia suga nebola riedka.

  3. 3

    Na obrázku je taká naša domáca gazdovská, na ceste je sugo, kolieska salámy a mozzarely, kúsky pečenej červenej papriky, kolieska cibule, kukurica, červená fazuľa a oregano. Kraje môžete potierať cesnakový olejom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

marto990
@daanoo , definuj originalne..
je to cesto na pizzu z uvedeneho gastro casopisu, takze nechapem otazku
evusik
@marto990 to cesto je také aké má byť, tiež také robím a netuším či je originál, myslím že aj taliani majú rôzne cestá a fígle na prípravu pizze... ja napr. nedávam do cesta cukor a tiež robím tak že večer zamiesim, cesto dám do chladničky a pečiem až ráno...
čo sa týka paradajkového základu ja ho tepelne neupravujem, zmiešam drvené paradajky, kopec cesnaku, bylinky, štipku cukru, soľ...
tvoja pizza je určite výborná :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/spenatova-pizza-fotorecept/3231...
meda
Cesto robím rovnako ako Ty, ale nenechám kysnúť a pečiem tiež na vysokej teplote! Treba vyskúšať je výborná.Paradajkový základ si robím sama niekedy dám recept, keď bude čas.
dandika1
@marto990 suhlasim cesto je vynikajuce,ja davam o dve lyzice oleja viac ,ale je to dobre cesto moze sa z neho hned piest a moze sa v chladnicke v mikrotenovom sacku uchovat az do 7 dni ked robim celu davku tak si na dve pice odlozim osobitne a urobim hoci kedy.Neverila som tomu,ale odskusala som a funguje to.Treba skusit.Pekny vecer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia