Cesto na pizzu + paradajkové sugo

Autor receptu: marto990

Tipy triky - cesto by malo kysnúť v chladničke, najlepšie 12 hodín - pizzu pečieme pri najvyššej možnej teplote, zväčša je to 240, 250 stupňov, na najnižšej priečke, cca 8 minút, nikam neodchádzať, aj minúta naviac v rozpálenej rúre môže znamenať pohromu - kraje pizze by mali byť zlaté no stále mäkké na dotyk - ja osobne cesto vaľkám zhruba na ten polcentimeter - sugo pripravujem z paradajok z konzervy a balzamikového červeného octu - z 1kg múky zhruba 8ks pizze Zdroj: Apetit.

8
porcií
60 minút
príprava
8/25 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto na pizzu
    Do väčšej misky preosejeme múku a premiešame so štipkou soli. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej rozdrobíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme trochou vody. Necháme vzísť kvások, ktorý potom zapracujeme do cesta spolu s olejom a zvyžnou vodou. Robotom alebo ručne, kto už aké má vybavenie vypracujeme cesto. Malo by kysnúť v chladničke cca 12hodín, prikryté potravinovou fóliou. Mám ale skúsenosť aj s klasickým kysnutím v teple, zhruba za hodinku a pol bolo cesto vykysnuté.
  2. Paradajkové sugo
    Na začiatok si spením cibuľku a tesne predtým, keď zozlatne na tú správnu farbu, pridám pretlačený cesnak. Zalejem asi lyžicou balzamikového octa (môžete použiť podľa môjho názoru akýkoľvek červený ocot) a nechám chvíľku vypariť octovú vôňu. Keď sa nepríjemný zápach stratí, čo ucítite ovoňaním cibuľky, pridám sekané paradajky. Dusím ich asi 15 minút, potom zmes rozmixujem a pridám bazalku, oregano, soľ, mleté čierne korenie a cukor podľa chuti. Nechám bublotať na miernom ohni približne 10 minúť, aby konzistencia suga nebola riedka.
  3. Na obrázku je taká naša domáca gazdovská, na ceste je sugo, kolieska salámy a mozzarely, kúsky pečenej červenej papriky, kolieska cibule, kukurica, červená fazuľa a oregano. Kraje môžete potierať cesnakový olejom. Dobrú chuť.