Cesto na pizzu + paradajkové sugo
Autor receptu: marto990
Tipy triky
- cesto by malo kysnúť v chladničke, najlepšie 12 hodín
- pizzu pečieme pri najvyššej možnej teplote, zväčša je to 240, 250 stupňov, na
najnižšej priečke, cca 8 minút, nikam neodchádzať, aj minúta naviac v rozpálenej rúre
môže znamenať pohromu
- kraje pizze by mali byť zlaté no stále mäkké na dotyk
- ja osobne cesto vaľkám zhruba na ten polcentimeter
- sugo pripravujem z paradajok z konzervy a balzamikového červeného octu
- z 1kg múky zhruba 8ks pizze
Zdroj: Apetit.
8 porcií |
60 minút príprava |
8/25 minút na 250 °C |
Postup
- Cesto na pizzu
Do väčšej misky preosejeme múku a premiešame so štipkou soli. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej rozdrobíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme trochou vody. Necháme vzísť kvások, ktorý potom zapracujeme do cesta spolu s olejom a zvyžnou vodou. Robotom alebo ručne, kto už aké má vybavenie vypracujeme cesto. Malo by kysnúť v chladničke cca 12hodín, prikryté potravinovou fóliou. Mám ale skúsenosť aj s klasickým kysnutím v teple, zhruba za hodinku a pol bolo cesto vykysnuté. - Paradajkové sugo
Na začiatok si spením cibuľku a tesne predtým, keď zozlatne na tú správnu farbu, pridám pretlačený cesnak. Zalejem asi lyžicou balzamikového octa (môžete použiť podľa môjho názoru akýkoľvek červený ocot) a nechám chvíľku vypariť octovú vôňu. Keď sa nepríjemný zápach stratí, čo ucítite ovoňaním cibuľky, pridám sekané paradajky. Dusím ich asi 15 minút, potom zmes rozmixujem a pridám bazalku, oregano, soľ, mleté čierne korenie a cukor podľa chuti. Nechám bublotať na miernom ohni približne 10 minúť, aby konzistencia suga nebola riedka. - Na obrázku je taká naša domáca gazdovská, na ceste je sugo, kolieska salámy a mozzarely, kúsky pečenej červenej papriky, kolieska cibule, kukurica, červená fazuľa a oregano. Kraje môžete potierať cesnakový olejom. Dobrú chuť.