Cesnakovo-paradajkové rožteky
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 6. marca 2013
Foto: Ivan Majerský
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
50 g |
|
1 bal. Alebo 1/ 2 kocky čerstvého |
|
100 ml |
|
250 ml |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
100 g |
|
200 g |
|
4-5 strúčikov |
|
Postup
-
1
Mlieko s vodou dáme trochu zohriať, pridáme maslo a odstavíme z ohňa. Odlejeme asi 100 ml do malej misky, primiešame cukor a droždie. Múku preosejeme, pridáme zvyšnú vodu s mliekom, soľ, korenie a vykysnuté droždie.
- 2
Ručným mixérom vypracujeme cesto.Hotové je, keď je lesklé, homogénne. Je veľmi jemné, ručne sa nedá vypracovať. Cesto navrchu jemne naolejujeme, prikryjeme a odložíme na noc do chladničky.
- 3
Maslo dáme deň vopred do mrazničky. Sušené paradajky nakrájame nadrobno a zmiešame s prelisovaným cesnakom. Polovičku cesta vyberieme z chladničky, trochu prepracujeme a na pomúčenej doske vyvaľkáme z neho kruh s priemerom 40–50 cm. Polovičku mrazeného masla nahrubo nastrúhame na cesto. Z cesta vykrojíme 8 rovnakých častí. Na každý kus nasypeme paradajky a bazalku.
- 4
Od vonkajšieho okraja smerom dovnútra zrolujeme tak, aby sa vytvorili rožky. Z druhej časti cesta rovnako pripravíme ďalších 8 rožkov. Necháme ich 30 minút odpočívať a potom natrieme rozšľahanými vajcami a dáme piecť do červena do rúry na 180 °C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu