Cesnakovo-paradajkové rožteky
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 6. marca 2013

Foto: Ivan Majerský
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. Alebo 1/ 2 kocky čerstvého | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| Plnka: | |
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 4-5 strúčikov | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Mlieko s vodou dáme trochu zohriať, pridáme maslo a odstavíme z ohňa. Odlejeme asi 100 ml do malej misky, primiešame cukor a droždie. Múku preosejeme, pridáme zvyšnú vodu s mliekom, soľ, korenie a vykysnuté droždie.
- 2
 Ručným mixérom vypracujeme cesto.Hotové je, keď je lesklé, homogénne. Je veľmi jemné, ručne sa nedá vypracovať. Cesto navrchu jemne naolejujeme, prikryjeme a odložíme na noc do chladničky.
- 3
 Maslo dáme deň vopred do mrazničky. Sušené paradajky nakrájame nadrobno a zmiešame s prelisovaným cesnakom. Polovičku cesta vyberieme z chladničky, trochu prepracujeme a na pomúčenej doske vyvaľkáme z neho kruh s priemerom 40–50 cm. Polovičku mrazeného masla nahrubo nastrúhame na cesto. Z cesta vykrojíme 8 rovnakých častí. Na každý kus nasypeme paradajky a bazalku.
- 4
 Od vonkajšieho okraja smerom dovnútra zrolujeme tak, aby sa vytvorili rožky. Z druhej časti cesta rovnako pripravíme ďalších 8 rožkov. Necháme ich 30 minút odpočívať a potom natrieme rozšľahanými vajcami a dáme piecť do červena do rúry na 180 °C.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Diskusia k receptu