Cesnakovo-paradajkové rožteky

Ladislav Gányiovics
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 6. marca 2013
Cesnakovo-paradajkové rožteky
Foto: Ivan Majerský
4
porcie
55 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
50 g
1 bal. Alebo 1/ 2 kocky čerstvého
100 ml
250 ml
1 ČL
1 PL
Plnka:
100 g
200 g
4-5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Mlieko s vodou dáme trochu zohriať, pridáme maslo a odstavíme z ohňa. Odlejeme asi 100 ml do malej misky, primiešame cukor a droždie. Múku preosejeme, pridáme zvyšnú vodu s mliekom, soľ, korenie a vykysnuté droždie.

  2. 2

    Ručným mixérom vypracujeme cesto.Hotové je, keď je lesklé, homogénne. Je veľmi jemné, ručne sa nedá vypracovať. Cesto navrchu jemne naolejujeme, prikryjeme a odložíme na noc do chladničky.

  3. 3

    Maslo dáme deň vopred do mrazničky. Sušené paradajky nakrájame nadrobno a zmiešame s prelisovaným cesnakom. Polovičku cesta vyberieme z chladničky, trochu prepracujeme a na pomúčenej doske vyvaľkáme z neho kruh s priemerom 40–50 cm. Polovičku mrazeného masla nahrubo nastrúhame na cesto. Z cesta vykrojíme 8 rovnakých častí. Na každý kus nasypeme paradajky a bazalku.

  4. 4

    Od vonkajšieho okraja smerom dovnútra zrolujeme tak, aby sa vytvorili rožky. Z druhej časti cesta rovnako pripravíme ďalších 8 rožkov. Necháme ich 30 minút odpočívať a potom natrieme rozšľahanými vajcami a dáme piecť do červena do rúry na 180 °C.

Diskusia k receptu

ankabanka
suhlasim paradne a zrejme aj chutne ked pecie sefkuchar a su v nich oblubene susene paradajky.