Cesnakovo-paradajkové rožteky

Autor receptu: redakcia

4
porcie
55 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mlieko s vodou dáme trochu zohriať, pridáme maslo a odstavíme z ohňa. Odlejeme asi 100 ml do malej misky, primiešame cukor a droždie. Múku preosejeme, pridáme zvyšnú vodu s mliekom, soľ, korenie a vykysnuté droždie.
  2. Ručným mixérom vypracujeme cesto.Hotové je, keď je lesklé, homogénne. Je veľmi jemné, ručne sa nedá vypracovať. Cesto navrchu jemne naolejujeme, prikryjeme a odložíme na noc do chladničky.
  3. Maslo dáme deň vopred do mrazničky. Sušené paradajky nakrájame nadrobno a zmiešame s prelisovaným cesnakom. Polovičku cesta vyberieme z chladničky, trochu prepracujeme a na pomúčenej doske vyvaľkáme z neho kruh s priemerom 40–50 cm. Polovičku mrazeného masla nahrubo nastrúhame na cesto. Z cesta vykrojíme 8 rovnakých častí. Na každý kus nasypeme paradajky a bazalku.
  4. Od vonkajšieho okraja smerom dovnútra zrolujeme tak, aby sa vytvorili rožky. Z druhej časti cesta rovnako pripravíme ďalších 8 rožkov. Necháme ich 30 minút odpočívať a potom natrieme rozšľahanými vajcami a dáme piecť do červena do rúry na 180 °C.