Cesnaková polievka
Cesnaková polievka

Cesnačka

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 5. januára 2023

Výborná polievka do chladnejších dní. Nerobím ju často, ale ak je, nik doma jej neodolá. Dnes som ju obohatila aj kurkumou.

6
porcií
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hlávka (čerstvý)
2 PL
2 PL
1 PL
2 l (alebo zeleninový)
2 ČL
Na podávanie:
 čerstvá
 staršie




Postup

  1. 1

    Na rozohriatu masť v hrnci nasypem očistený a pretlačený cesnak, hneď miešam a zasypem hladkou múkou. Takto pripravím základ, pražím na miernom plameni a za stáleho miešania.

  2. 2

    Keď už múka ružovie, pridám mletú červenú papriku, premiešam a okamžite zalejem všetkou tekutinou naraz a rozmiešam metličkou, aby sa nevytvorili hrčky. Výhodné je použiť vodu z varenia zemiakov alebo inej zeleniny, dávala som už aj zvyšok mäsovej polievky, ale nič sa nepokazí ani obyčajnou vodou. Vtedy treba viac dochutiť. Soľ prisypem podľa potreby a polievku nechám pomaličky vrieť asi 10 minút.

  3. 3

    Dnes som k nej počas varenia prisypala aj kurkumu. Chutila ešte lepšie. Kým sa varí, na panvici nasucho opečiem z každej strany kúsky staršieho pečiva. Dávam pozor, aby sa tam moc drobné zvyšky nedostali, rýchlo sčernejú.

  4. 4

    Polievku podávam horúcu a pečivo nenechám dlho máčať, posypem ešte posekanou petržlenovou vňaťkou. Zahreje nielen telo ale aj dušu.

Diskusia k receptu

hannes
Výborný nápad a to hlavne vtedy, keď sa vrátiš z dovolenky a doma nájdeš akurát cesnak a dva staré rožky...
chemik
U tohoto receptu asi neplatí varování, že česnek se nikdy nemá restovat do hněda. Pokud se zde praží na masti mouka do růžova, předpokládám, že česnek by už měl být přepálený. Asi bude rozhodující, aby polévka nechutnala připáleně :-)
1x sracz
kukulienka71
@chemik (7.1.2023 20:03) cesnak bol hneď zasypaný múkou a tým pádom neprijde do priameho styku s tukom, neprepáli sa. Vždy takto robím cesnakovú zápražku a cesnak sa nespáli.

1x haji
chemik
@kukulienka71 (7.1.2023 22:31)

Zřejmě to tak bude, nemám s tím zkušenost, protože jsem zatím nedělal čistou česnekovou jíšku, pouze cibulovou a česnek do jídel většinou přidávám až ke konci zasyrova, když chci aby byl pořádně cítit.
2x haji a sracz
kucharka
Cesnačku robievam takú "jednoduchú", bez papriky. Tvoja tiež vyzerá dobre, niekedy skúsim, zmena je život.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia