Cesnaková polievka

Cesnačka

Autor receptu: kukulienka71

Výborná polievka do chladnejších dní. Nerobím ju často, ale ak je, nik doma jej neodolá. Dnes som ju obohatila aj kurkumou.

6
porcií
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na rozohriatu masť v hrnci nasypem očistený a pretlačený cesnak, hneď miešam a zasypem hladkou múkou. Takto pripravím základ, pražím na miernom plameni a za stáleho miešania.
  2. Keď už múka ružovie, pridám mletú červenú papriku, premiešam a okamžite zalejem všetkou tekutinou naraz a rozmiešam metličkou, aby sa nevytvorili hrčky. Výhodné je použiť vodu z varenia zemiakov alebo inej zeleniny, dávala som už aj zvyšok mäsovej polievky, ale nič sa nepokazí ani obyčajnou vodou. Vtedy treba viac dochutiť. Soľ prisypem podľa potreby a polievku nechám pomaličky vrieť asi 10 minút.
  3. Dnes som k nej počas varenia prisypala aj kurkumu. Chutila ešte lepšie. Kým sa varí, na panvici nasucho opečiem z každej strany kúsky staršieho pečiva. Dávam pozor, aby sa tam moc drobné zvyšky nedostali, rýchlo sčernejú.
  4. Polievku podávam horúcu a pečivo nenechám dlho máčať, posypem ešte posekanou petržlenovou vňaťkou. Zahreje nielen telo ale aj dušu.