Cesnaková polievka
Cesnačka
Autor receptu: kukulienka71
Výborná polievka do chladnejších dní.
Nerobím ju často, ale ak je, nik doma jej
neodolá. Dnes som ju obohatila aj
kurkumou.
6 porcií |
10 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Na rozohriatu masť v hrnci nasypem očistený a pretlačený cesnak, hneď miešam a zasypem hladkou múkou. Takto pripravím základ, pražím na miernom plameni a za stáleho miešania.
- Keď už múka ružovie, pridám mletú červenú papriku, premiešam a okamžite zalejem všetkou tekutinou naraz a rozmiešam metličkou, aby sa nevytvorili hrčky. Výhodné je použiť vodu z varenia zemiakov alebo inej zeleniny, dávala som už aj zvyšok mäsovej polievky, ale nič sa nepokazí ani obyčajnou vodou. Vtedy treba viac dochutiť. Soľ prisypem podľa potreby a polievku nechám pomaličky vrieť asi 10 minút.
- Dnes som k nej počas varenia prisypala aj kurkumu. Chutila ešte lepšie. Kým sa varí, na panvici nasucho opečiem z každej strany kúsky staršieho pečiva. Dávam pozor, aby sa tam moc drobné zvyšky nedostali, rýchlo sčernejú.
- Polievku podávam horúcu a pečivo nenechám dlho máčať, posypem ešte posekanou petržlenovou vňaťkou. Zahreje nielen telo ale aj dušu.