Foto: mesiar50
Postup pripravy je jednoduchy.
Suroviny
Suroviny na makový tortovy korpus : | |
3 ks |
|
3 pl |
|
3 pl |
|
cca 1/2 bal. |
|
3 pl |
|
3 - 4 pl |
|
cca 25 - 30 ks |
|
Suroviny na žĺtkový krém: | |
9 ks |
|
225 g |
|
300 g |
|
12 pl |
|
5oo ml |
|
2 bal. |
|
4 pl |
|
Suroviny na prípravu želatíny : | |
600 ml (višňového) |
|
12 ks (Dr.Oetker) |
|
Pomocné suroviny: | |
podľa potreby cca 38 ks (alebo višne) |
|
Krém na potretie bokov a vrchu torty: | |
4 - 6 pl |
|
2 - 3 čl |
|
Postup
-
1
Zacneme s pripravou piskotoveho cesta.Kazdy z vas ma isto svoj zauzivany recept,ale koho by zaujimalo ako to robim ja tak nech sa vam paci.1/ Oddelime si bielka od zltkov.2/ K trom bielkam pridame stipku soli a nasledne ich mixerom vyslahame v tuhy sneh.3/ Zltky vymiesame s troma polievkovymi lyzicami krystaloveho cukru.Mixujeme ich dotial pokym nenabudnu svetlo zltu farbu.4/ Potom k nim pridame tri polievkove lyzice teplej vody a premiesame.5/ Dalej primiesame tri vacsie polievkove lyzice polohrubej muky a pol balicka prasku do peciva.6/ Dalsim krokom bude pridanie do cesta tri polievkovych lyzic maku.7/ Dalej do diela zlahka primiesame varechou tuhy sneh z bielkov,ale dbame pritom nato aby zmes bola premiesana aj od spodu.Do cesta som zatlacil visne.Cesto pecieme v predom vyhriatej rure pri 180 C/30-35 minut.Ako vidite ja som cesto piekol v remoske.V tortovej forme ho budete mat rozhodne krajsi a vacsi.
-
2
Upeceny korpus si prerezeme na dve casti.
-
3
Pokracujeme uvarenim zltkoveho kremu.Postupujeme takto: Krystalovy cukor (225 g )dame varit s 12 polievkovych lyzic vody.Varime 5 minut.Medzitym si devat zltkov vyslahame s dvomi balickami vanilkoveho cukru.Horuci sirup z cukru naraz vlejeme do zltiek a miesame cca.pat minut.Odstavime z ohna a miesame az do vychladnutia.Do vychladnutej zmesi primiesame 300 g zmaknuteho masla.Puding uvareny z 500 ml mlieka,dvoch zlatych klasov a 4 polievkovych lyzic cukru nechame vychladnut a primiesame k zltkovemu kremu.Jednu cast tortoveho korpusu natrieme kremom,ale si nezabudnite prosim vas odlozit zltkovy krem na boky a vrch torty.Budete potrebovat cca 5-6 polievkovych lyzic kremu a pridanim dvoch az troch vacsich kavovych lyziciek kakaoveho prasku si vyhotovte tmavsi krem.Zalezi naozaj na vasej chuti,ze kolko toho prasku pridate,alebo cukru ak bude treba.Mozete si ten krem ,,poblaznit"aj s trochou rumu.
-
4
Na krem umiestnime druhu cast korpusu.
-
5
Celu tortu natrieme kakaovym kremom a pokial si pripravime zelatinu dame ju do chladnicky.
-
6
Dalsia akcia bude si pripravit takpovediac ,,hradzu"aby nam ta zelirujuca zmes ostala na torte.Ja som vykres nemal takze som si pomohol v ramci moznosti.Na tento krok som pouzil pohladnicu.Nastrihal som ju na pasiky a zlahka som ich vtlacil do okraju torty.Na vrch torty som naukladal ceresne.
-
7
Zelatinu si pripravime zo 600 ml kompotovej stavy.Moze byt bud visnova,alebo ceresnova.Keby ste ju mali malo tak k nej prilejte studenu vodu.Keby bola malo sladka tak ju treba doladit cukrom Do tejto stavy vlozime 12 ks platkovej zelatiny.Ked nam zvlacnie prihrejeme ju ale iba dotial kym sa nam nezacne zmes parit.Ako nahle sa zacne odparovat tak ju stiahneme z ohna.
-
8
Sokovo ju schladime a potom ju dame trocha do chladnicky.Musime ju sledovat,lebo nam moze stuhnut.Keby sa tak stalo musime ju znova zohriat.Ja som tu zelatinu chcel mat skor taku hrbolatu,takze som ju nechal dlhsie v chladnicke.Konzistencne by mala byt ako redsi puding.
-
9
Naberackou na polievku zelatinu nanasame na ceresne.(visne)Ja som pouzil aj ceresne a aj visne.Ved v konecnom dosledku to vidiet aj na tmavej farbe tej zelatiny.Takto pripravenu tortu uskladnime do chladnicky.Behom 4-5 hodin by mala zelatina stuhnut.
-
10
Uz mi neostava nic ine ako sa znovu ospravedlnit za chybajuce diakriticke znaky a fotky robene tabletom.
-
11
Zelam vam dobru chut k vasmu dnesnemu obedu a pekny vikend.
*****
Velmi mile od teba.Srdecna vdaka.
Tesi ma,ze sa ti torta paci.Dakujem ti pekne.
To,ze slivky pasuju k maku ma ani ,len nenapadlo.I ked tu v nl. ich nevidim ani v jednom obchode.Naozaj dobra inspiracia.Dakujem ti krasne.
Dakujem ti velmi pekne.
S platkovou zelatinou sa pracuje dobre.V zasade plati,ze sa nechava zvlacnit v studenej tekutine,ci uz v roznych dzusoch,mlieku,kompotovych stavach atd.Nesmie dosiahnut bod varu inak ztraca zelirovaciu schopnost.Naozaj sa nemas coho bat.Dakujem ti pekne.
Dakujem ti pekne Ibyka.
Dakujem ti pekne priatelu.
Srdecne ti dakujem.
Uz je po torte,ale mame,, novu".Vcera som si pripravil vecicky a dnes som ju poskladal.Je v nej nainstalovany parizsky nutelovy krem.Dakujem ti krasne a tiez ta srdecne pozdravujem z nizozemska.
Si velmi mila.Tvoju pochvalu si vysoko vazim a ctim.
Srdecna vdaka.
Teší ma,že máte radi makové.Aj my v nl.ich oblubujeme.Kolega na obrázku drží na dlani tiež makovú tortu.Srdečná vďaka.
Pochádzam z galaxie slowakije.Zlatá si,ďakujem ti srdečne.
Sú to len amaterske pokusy,ale aj tak ma potešilo,že sa ti páčia.V každom prípade si mi spravila deň krajším.Tvoju pochvalu si velmi cením.Zo srdca ti vďaka,,Dank je wel"
Som naozaj masiar-údenár.Už 34 r.Nemusíš o tom pochybovať milá tothka.Torta bola ok.Velmi pekne ti ďakujem.
Ty si tiež papulka.Ani vo sne by ma nenapadlo,že by som s touto tortou súťažil.Velmi milé od teba.Srdečne ti ďakujem.
Velmi pekne ti dakujem.
Velmi mile od teba.Dakujem ti pekne.
Srdecna vdaka Tanicka.
Dakujem za pochvalu,velmi mile od teba.Srdecne ta pozdravujem
z nl.
Od takej uprimnej a milej zeny ako si ty Evicka ma pochvala potesila a nesmierne si ju vazim.Moje prioritne hobby je varenie a pecenie a som rad ,ked mojim kolegom moje vytvory chutia.Kolega na obrazku je poliak,ale minule som piekol tortu madarskym kolegom a kedze si ma tak pochvalila dam si tu namahu a ukazem ti ju.Zo srdca ti dakujem a zelam ti vsetko dobre.
Dakujem ti velmi pekne .
Som poteseny tym,ze sa ti moje amaterske vytvory pacia.Srdecna vdaka.
Naozaj nemas mi co dakovat.Je mi ta naozaj luto Evicka,ze mas take zdravotne problemy.Zelam ti na sk pekny vecer.
Dakujem ti pekne.
Amaterske vecicky.Velmi pekne ti dakujem yvett2612.