Čerešňovo-maková torta (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Postup pripravy je jednoduchy.

Suroviny

Postup

  1. Zacneme s pripravou piskotoveho cesta.Kazdy z vas ma isto svoj zauzivany recept,ale koho by zaujimalo ako to robim ja tak nech sa vam paci.1/ Oddelime si bielka od zltkov.2/ K trom bielkam pridame stipku soli a nasledne ich mixerom vyslahame v tuhy sneh.3/ Zltky vymiesame s troma polievkovymi lyzicami krystaloveho cukru.Mixujeme ich dotial pokym nenabudnu svetlo zltu farbu.4/ Potom k nim pridame tri polievkove lyzice teplej vody a premiesame.5/ Dalej primiesame tri vacsie polievkove lyzice polohrubej muky a pol balicka prasku do peciva.6/ Dalsim krokom bude pridanie do cesta tri polievkovych lyzic maku.7/ Dalej do diela zlahka primiesame varechou tuhy sneh z bielkov,ale dbame pritom nato aby zmes bola premiesana aj od spodu.Do cesta som zatlacil visne.Cesto pecieme v predom vyhriatej rure pri 180 C/30-35 minut.Ako vidite ja som cesto piekol v remoske.V tortovej forme ho budete mat rozhodne krajsi a vacsi.
  2. Upeceny korpus si prerezeme na dve casti.
  3. Pokracujeme uvarenim zltkoveho kremu.Postupujeme takto: Krystalovy cukor (225 g )dame varit s 12 polievkovych lyzic vody.Varime 5 minut.Medzitym si devat zltkov vyslahame s dvomi balickami vanilkoveho cukru.Horuci sirup z cukru naraz vlejeme do zltiek a miesame cca.pat minut.Odstavime z ohna a miesame az do vychladnutia.Do vychladnutej zmesi primiesame 300 g zmaknuteho masla.Puding uvareny z 500 ml mlieka,dvoch zlatych klasov a 4 polievkovych lyzic cukru nechame vychladnut a primiesame k zltkovemu kremu.Jednu cast tortoveho korpusu natrieme kremom,ale si nezabudnite prosim vas odlozit zltkovy krem na boky a vrch torty.Budete potrebovat cca 5-6 polievkovych lyzic kremu a pridanim dvoch az troch vacsich kavovych lyziciek kakaoveho prasku si vyhotovte tmavsi krem.Zalezi naozaj na vasej chuti,ze kolko toho prasku pridate,alebo cukru ak bude treba.Mozete si ten krem ,,poblaznit"aj s trochou rumu.
  4. Na krem umiestnime druhu cast korpusu.
  5. Celu tortu natrieme kakaovym kremom a pokial si pripravime zelatinu dame ju do chladnicky.
  6. Dalsia akcia bude si pripravit takpovediac ,,hradzu"aby nam ta zelirujuca zmes ostala na torte.Ja som vykres nemal takze som si pomohol v ramci moznosti.Na tento krok som pouzil pohladnicu.Nastrihal som ju na pasiky a zlahka som ich vtlacil do okraju torty.Na vrch torty som naukladal ceresne.
  7. Zelatinu si pripravime zo 600 ml kompotovej stavy.Moze byt bud visnova,alebo ceresnova.Keby ste ju mali malo tak k nej prilejte studenu vodu.Keby bola malo sladka tak ju treba doladit cukrom Do tejto stavy vlozime 12 ks platkovej zelatiny.Ked nam zvlacnie prihrejeme ju ale iba dotial kym sa nam nezacne zmes parit.Ako nahle sa zacne odparovat tak ju stiahneme z ohna.
  8. Sokovo ju schladime a potom ju dame trocha do chladnicky.Musime ju sledovat,lebo nam moze stuhnut.Keby sa tak stalo musime ju znova zohriat.Ja som tu zelatinu chcel mat skor taku hrbolatu,takze som ju nechal dlhsie v chladnicke.Konzistencne by mala byt ako redsi puding.
  9. Naberackou na polievku zelatinu nanasame na ceresne.(visne)Ja som pouzil aj ceresne a aj visne.Ved v konecnom dosledku to vidiet aj na tmavej farbe tej zelatiny.Takto pripravenu tortu uskladnime do chladnicky.Behom 4-5 hodin by mala zelatina stuhnut.
  10. Uz mi neostava nic ine ako sa znovu ospravedlnit za chybajuce diakriticke znaky a fotky robene tabletom.
  11. Zelam vam dobru chut k vasmu dnesnemu obedu a pekny vikend.