čajot - choko , chayote, zeleninova hruska

2010 - bez fotky2010, 30. marca 2011
čajot - choko , chayote, zeleninova hruska
Foto: 2010

Kupil som na trhu, doniesol... a syn ma vysmial ze to je zelenina bez chuti.Tak som googloval co sa da s tym cudom Zobraziť celý popisKupil som na trhu, doniesol... a syn ma vysmial ze to je zelenina bez chuti.Tak som googloval co sa da s tym cudom vyrobit aby lepsie chutilo.Ktore teoreticky popisuju chutovo ako skrizeny kalerab s cukinou. Vonku je čajot pod menom choko, chayote. ( Popularne v juznej amerike odkial prislo ). http://botany.cz/cs/sechium-edule/

20 minut minút
príprava
15 minut minút
tepelná úprava

Suroviny

2
1
2 struciky
75 ml (port,madeira)
1lyzica
2lyzice
 cerstva
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Najvacsi problem je s tou potvorou ako ju ocistit. Nastastie ma varovali ze ma vsebe taku lepkavu "miazgu" ked sa nareze ktora super drzi na rukach. Takze lacne gumove rukavice osupat ,rozkrojit na polku vykrojit semena ( podobne ako hruska ) a presne tak isto som nakrajal na tenko a sup do osolenej vody. ..ze vraj to odstrani lepkavost.

    čajot - choko , chayote, zeleninova hruska - obrázok 1
  2. 2

    Na googli radili ze sa to da pripravit barzajako ( nasladko na slano , zavarat atd.ale ked sa vari vode tak vysledok je len pre tych co maju radi "dietne " chute cize - nudne. Ze vraj najlepsia priprava je ako Cinu "stir fry".Do woku na rozpaleny olej trochu cibule a cesnaku oprazil pridal choko oprazil na vysokom plameni niekolko minut .Znizil plamen podlial talianskym vinom a par lyzic vody .Zakryl a podusil cca 7 minut.Choko sa neda dusit az do makka vzdy ostane z casti chrumkave. Poslednu minutu som pridal lyzicu balzamikoveho octu a cerstvu petrzlenovu vnat a ochutil sol , korenie.

    čajot - choko , chayote, zeleninova hruska - obrázok 2
  3. 3

    Vsade este pisu ze choko ma tendeciu pridat do seba ine chute ze sa da lahko ochutit.Servirovali sme ako prilohu k takej cestovine "pasta riso"ale dakde sa to vola aj "Orzo "ryzove cestoviny s kurcatom nakrajanym na kusky.Podobne co som davnejsie pridal. http://varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-stehna-s-orzom/6067-recept.html

Diskusia k receptu

michsamant
Nevedela som ako sa tato zelenina vola po nasom a ani ako sa pripravuje. Obcas ju vidava na trhu, v anglictine ju poznam ako Chowchow.
lucylee
zaujímavé informácie, tu ju nezoženieme, ale ako inšpirácia je to fajn
lubisthemple
chayote najlepsie chuti este kym je "mlade", v mexiku sa da kupit na trhu surove, ale aj varene - len tak vo vode :) je to velka pochutka :)
frezia68
Zasa som trocha múdrejšia,celkom pekne si z toho vybruslil :-))) a máš odvahu kúpiť,čo nepoznáš.Ale ako ináč spoznať nové chute?
2010
@lubisthemple , iny kraj iny mrav, ale mne to chutilo aj ked mi to ohovorili.Mne tiez vybrali mlade choko na trhu ze starsie mozu byt "drevnate".
alexdidi
Dobré vedieť a spoznávať nové veci, jedlá, pochutiny....vďaka za nové informácie....
kopretina
Občas ho koupím v Makru. Chutná jako kedluben - i se tak připravuje a je opravdu chutné. Jenom vypadalo trochu jinak než to na obrázku, spíš jako hruška.
kopretina
Ještě jsem zapomněla ačokča se dá pěstovat i u nás, je to popínavá rostlina, něco mezi paprikou a okurkou. Plody připomínají lusk. Jsou to vejčité bobule s ostrým hrotem dlouhé 10 až 20 cm. Hranatá, černá a drsná jadérka se nacházejí ve dvou řadách placenty. Vnitřek plodu je po dozrání dutý. Mají sladkokyselou chuť, podobnou chuti okurky a papriky.
Chayote mi poradil kolega, který žil delší dobu na Kostarice a moc mi chutnalo.
lubisthemple
@kopretina , si si ista, ze ide o tu istu rastlinu? chayote nema cierne jadierka. vnutri vyzera takto a pre niektorych je prave stred ta najchutnejsia cast tejto zeleniny.


jody
Takže, podľa mňa, to z čoho varil @2010 je ČAJOT a nie AČOKČA. Ale samozrejme, že sa môžem mýliť.
lubisthemple
súhlasím s tebou @jody , po španielsky sa to volá chayote (číta sa to čajote), takže niet pochýb, že to bude čajot, ako hovoríš :)
jatea
Ačokču pestujem už asi 5 rokov. Tak, ako píše kopretina, dozreté jadierka má čierne, tvrdé, hranaté, no vtedy sa ačokča už nedá konzumovať. Najchutnejšie sú mladé 5 - 7 cm plody. Veľmi dobré sú hlavne surové, majú chuť medzi paprikou a uhorkou.
tati2008
To co napisala ,,jatea"a,,jody"je acokca.Aj my ju pestujeme,chutna je aj cerstva.Na nove chute si treba zvyknut.Dobre je z acokci leco a zavarane ako uhorky.Moja dcerka sa ich nevie nabazit ked stoji pod acokcou.
palokuchki
Mna s tymto , volame to choko zasoboval moj sused v Sydney. Rastlo mu to na zahrade. Pridavala som to medzi ostatnu zeleninu, aj do leca. Co si pamatam, duzina mala jemnu chut, bolo to dobre. Myslim aj v tvojom recepte to moze byt chutne.
2010
ako sa to teda vola po slovensky ? ja naozaj neviem ja to poznam len pod anglickym meno ...prepisem to
puntodadino
Nie je to maly omyl?ačokča (Cyclanthera pedata) nieje čajot!
Semena dostat v dobrych semenarstvach,dodava fa Semo.
benik
Všechny kuchařinky moc zdravím. Ačokču jsem poprvé ochutnala u moji švagrové Marušky, která ačokču nakládá jako klasické okurky do sladkokyselého nálevu a jsou vynikající. Vřele doporučuji. Semínka jsem koupila v Praze v Biskupské ulici. Přeji všem pěknou pohodu a díky za všechny ty dobroty, které na zde na úžasné Vareche nacházím. Marci
haston
áno 2010 používal čajot. je to tekvicovitá rastlina a vo vykurovanom skleníku by sa dala pestovať aj u nás. plod má len jedno veľké semeno, ktoré sa nedá oddeliť od dužiny. plody mávajú hmotnosť od 300 g do 900 g, občas aj viac.